Zeytin Üreticiyi Dertli Hem Rekolte Hem De Fiyat Düşük

Geçen seneye oranya yüzde 50 verim düşüklüğüne rağmen Marmarabirlik'in bu yıl iri daneli zeytin alımına...

Geçen seneye oranya yüzde 50 verim düşüklüğüne rağmen Marmarabirlik'in bu yıl iri daneli zeytin alımına ağırlık vermesi zeytin üreticisini zor durumda bıraktı. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, kurum olarak piyasada kalabilmeleri için iri daneli ürün almaya mecbur olduklarını söylerken; Marmarabirlik, kiloda 190 tane gelen ürüne 6, 200 tane gelen ürüne 5,60, 410 tane gelen ürüne de 1,80 fiyat veriyor. Ürününün büyük bölümü küçük daneli zeytinlerden oluşan üreticisi ise işçi yevmiyesini çıkaramamaktan dolayı dertli.

Reklam
Reklam

İznik Boyalıca kasabasından zeytinci 55 yaşındaki Mustafa Akboğa, zeytin hasadı ve fiyatından memnun olmadığını belirterek, “Zeytin bu sene az ve küçük. Ayrıca ağaçlarda zeytin dengesiz yetişiyor. Biri siyah biri yeşil.” dedi.

Zeytindeki rekolte düşüklüğünü geçen seneki bolluğa bağlayan Akboğa, “Bunun nedenini geçen seneki bolluk olarak görüyorum. Geçen sene küçük olmasına rağmen çok yüklü zeytin vardı. Biz ona bağlıyoruz bu yılın zeytin azlığını.” şeklinde konuştu.

Rekoltenin yarı yarıya düştüğünü anlatan zeytinci Akboğa, “Geçen sene bir ağaçtan bir sele zeytin dolarken, bu sene 10-15 kilo zeytin var. Ben kendim 4 ton hakkım olmasına rağmen kooperatife 500 kilo yazıldım. Çünkü zeytin veremiyorum.” dedi.

Zeytinin işçi parasını dahi kurtarmadığını anlatan Akboğa, “Zeytin az, dane olarak ince, kurtarmadığı için işçi götüremiyoruz. Civar köylerden işçiler 50 lira istiyor. İşçi getiremediğimiz için kendimiz topluyoruz. Zaten ağaçlarda 10 kilo zeytin var.” şeklinde konuştu.

GEÇEN SENE AĞAÇLAR YORULDU BU YIL VERİM DÜŞTÜ

Reklam
Reklam

Mudanyalı zeytinci Halil Balaban ise rekoltede geçen seneye göre yüzde 80’lere varan azalma yaşadığını belirterek, “Fiyatlarda iyi değil. Marmarabirlik iri daneye iyi fiyat verdi, küçük taneye de geçen senekinden daha düşük fiyat verdi.” şeklinde konuştu.
Marmarabirlik'deki uygulamanın üreticiyi mağdur ettiğini belirten Balaban, şunları söyledi: “Bu fiyat uygulamasından mağdur olduk. Geçen sene küçük zeytini 46 taneye kadar aldılar. Bu sene ise 41’e düşürdüler. İriye yöneldiler.”
Zeytinde ki verim düşüklüğünü geçen seneki bolluktan kaynaklanan ağaçlarda ki yorgunluğa bağlayan Halil Balaban, “Gübre pahalı, ilaç pahalı, işçi pahalı. Bu sene kotadan dolayı vatandaş zeytinini veremeyecek veya daha ucuza tüccara verecek.” şeklinde sözlerini tamamladı.
Küçüklüğünden bu yana zeytincilik yaptığını belirten Zeynep Akboğa da, “Bu işin zorluğu kadar, kolaylığı ve iyiliği de var. Eğer işler iyi olursa zorluğunu unutuyoruz.” şeklinde konuştu.

ZEYTİN FİYATLARI 6 LİRA ve 1,80 LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) 1 Kasım'da başlayan 2012-13 kampanyasının ilk 10 gününde 3 bin 600 ton sofralık zeytin aldı. Marmarabirlik, sofralık zeytin alımını; kiloda 190 tane gelen ürüne 6 lira, 200 tane gelen ürüne 5,60 lira, 410 tane gelen ürüne de 1,80 lira olarak belirledi. İlk 10 günde 3 bin 600 tonun üzerinde, 13 milyon 300 bin liralık zeytin alan Marmarabirlik, daha sonra 150 kiloya kadar olan rekolte beyanlarında kotayı 250 kiloya yükseltti. 150-500 kilo arası beyan veren ortakların teslimatları da yüzde 50 oranında artırıldı. Bu iyileştirme 190-270 tane ürünler için geçerli olacak.Yağlık 'dolu vuruğu' ürüne verilen 90 kuruşluk fiyata da Ortak Yardımlaşma Fonu'ndan 30 kuruş destek veren Marmarabirlik, yağlık fiyatı 1,20 liraya çıkardı.

Reklam
Reklam

Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, üreticilerden kooperatife sahip çıkmalarını istedi. Özel sektör temsilcilerinin az miktarda ürün alıp çekildiklerini anlatan Asa, üretici ortaklarının küçük farklara bakmadan kooperatiflerine sahip çıkmalarını istedi. 2011 yılında 2 liraya aldıkları küçük taneli zeytinin üreticinin havuzundan 1 liraya satıldığını hatırlatan Hidamet Asa, bu kampanya döneminde de küçük taneli zeytini 1,80 liradan aldıklarını bildirdi. Piyasada talebin iri taneli ürüne olduğuna vurgulayan Asa, “Marmarabirlik’in piyasada kalabilmesi için iri taneli ürün alması gerekiyor. Ortaklarımızın bu konuda hassasiyet göstermelerini bekliyoruz." dedi. Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, bölgedeki rekoltenin düşüklüğü nedeniyle üreticinin mağduriyetini en aza indirmek için ödeme ve alım planında da değişiklik yapabileceklerini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: