Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası Tokat İl Temsilcisi Gıda Yüksek Mühendisi Özgür Gündeş, yağların bol enerji veren besin kaynakları olduğunu ifade ederek, "1 gram yağ 9 kalori enerji verir. Doku ve hücrelerin yapılarında özellikle hücre zarında yer alırlar ve vücutta sentezlenemeyen dışardan alınması zorunlu olan yağ asitlerinin (EFA) kaynağıdırlar. İnsan vücudu EFA'lardan yararlanarak prostagladinler (prostacylintromboksan) adı verilen hormonları üretirler. Yağda eriyen vitaminlerin (A, D, E, K vitaminleri) taşıyıcısıdırlar. Bu nedenle yağlar, kan lipit düzeyini (lipoproteinler- kolesterol) kontrol ederek, cildin düzgün ve güzel olmasını, iç organlara desteklik yapmasını ve deri altını bir battaniye gibi sararak soğuktan etkilenmemeyi sağlarlar" dedi.
Kalp damar rahatsızlıkları ile mücadelede zeytin yağı en önemli silah olarak kabul edilirken, sindirim, sinir sistemi ve de kemik gelişimi üzerine zeytin yağının olumlu ve yararlı etkilerinin olduğunu belirten Gıda Yüksek Mühendisi Gündeş, Türkiye'de kişi başına düşen yıllık zeytinyağı tüketiminin Akdeniz ülkelerinin çok gerisinde olduğunu ifade etti. Gündeş, "Son yıllarda tıp dünyasında hastalıkların önemli etkeni kabul edilen, serbest radikaller ve kanserin engellenmesi üzerine zeytin yağı bileşenlerinden olan antioksidant nitelikli fenolik maddelerinin de etkisinin olması mümkündür. Lezzet ve aroma kaynağı olan zeytin yağı insan sağlığının dostudur. Yeterli ve dengeli beslenme ve sağlığın korunması bakımından günlük diyette en az 5-10 gram civarında zeytin yağının diğer yağlar ile birlikte alınması önerilmektedir. Türkiye dünyanın önemli zeytin yağı üreticilerinden biri olmasına rağmen Türkiye'de kişi başına düşen yıllık zeytin yağı tüketimi 1,0 lt ile diğer Akdeniz ülkelerinin çok gerisindedir. Bu değer Yunanistan'da 21 lt, İtalya'da 11.5 lt, İspanya'da 10.4 lt'dir" diye konuştu.
Gıda Yüksek Mühendisi Gündeş, Zeytin yağının diğer yağlara göre fiyatının yüksek oluşu nedeniyle halkın zeytin yağı yerine diğer sıvı yağları tüketmeye yöneldiğini ifade ederek, "Buna rağmen Türk mutfağında her zaman zeytin yağlıların özel bir yeri olagelmiştir. Bugün piyasada çok çeşitli zeytin yağları mevcuttur. Bunlar; riviera zeytin yağı, naturel sızma zeytin yağı, naturel zeytin yağlarıdır. Kullanım amacımıza ve damak tadımıza göre tercih etmemiz gereken bu çeşitlerden aromasının yoğunluğu sebebiyle özellikle salatalar için en uygun olanı sızma zeytin yağıdır. Riviera zeytin yağı, rafine zeytin yağı ile naturel zeytin yağının karışımı olduğundan daha hafiftir. Naturel zeytin yağını, naturel sızma zeytin yağından ayıran en önemli kriter ise asitliğidir. Naturel zeytin yağlarının asitliği naturel sızmalara göre daha yüksektir. Kendine has aroması ve yararları düşünüldüğünde vazgeçilmez olan zeytin yağının diğer sıvı yağlarla ikame edilemeyeceği bilinmelidir" şeklinde konuştu.