Zeytinyağında Kalite Ve Marka Arayışı Sürüyor

Türkiye de zeytin ve zeytinyağı üretiminde ilk sırada yer alan Aydın’da yüksek kalitede standart ürün...

Türkiye de zeytin ve zeytinyağı üretiminde ilk sırada yer alan Aydın’da yüksek kalitede standart ürün elde edilmesi, planlı hasat ve sıkım yönteminin tesis edilmesi ve Aydın'a özgü marka oluşturulması yönünde çalışmalar başlatıldı.

Aydın İl Genel Meclis Başkanı Hayri Güleç, yaptığı açıklamada, İl genelinde 151 bin 936 hektar zeytinlik alanın olduğunu ve 24 bin ailenin zeytin üretimi ile uğraştığını söyledi. Aydın'da 156 adet zeytinyağı sıkım tesisi, 44 adet dolum tesisi, 62 adet de sofralık zeytin tesisi bulunduğunu belirten Güleç, İl Genel Meclisi Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonun hazırladığı zeytin ve zeytinyağı raporunun İl Genel Meclisi'nde kabul edildiğini belirterek, zeytinyağının elde edilmesinden itibaren depolamada dikkat edilecek hususlar, zeytinyağı üretiminde kalite kayıplarına neden olan başlıca faktörler ve zeytinyağında toplam kalite anlayışının sağlanmasını içeren geniş bir rapor hazırlandığını ve sunulan rapor ile zeytinyağında Aydın'a özgü marka oluşturmak istendiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Türkiye’de verilere göre, zeytin üretiminin Ege bölgesi yüzde 55'ini, Marmara bölgesi yüzde 27'sini, Akdeniz bölgesi yüzde 14'ünü ve diğer bölgelerde de yüzde 4'nü oluşturduğunu belirten Güleç, Aydın ili ağaç sayısı, zeytin ve zeytinyağı üretiminde Ege bölgesinde ilk sırada yer alırken toplam ağaç varlığının yüzde 20'si ve toplam Zeytin üretiminin de yaklaşık yüzde 25’i Aydın ilinden sağlandığını belirtti. Zeytinyağı üretiminde kalite kayıplarına neden olan üretim, hasat ve depolama hatalarına da değinen Güleç, "İlimiz genelinde yüksek kalitede standart ürün elde edilmesi planlı hasat ve planlı sıkım yönteminin tesis edilmesi ile mümkün olacaktır. Bu yönde de çalışmalar başlatıldı. Zeytinyağı konusunda seferberlik boyutunda bir çalışma yapılıp, radikal önlemler alınarak, üretim aşamasında üreticilerin bilgilendirilmesi için çalışmalar yapılıp planlı hasat ve planlı sıkım sistemi oluşturularak, atılan gübreden, yapılan zirai mücadelelerden başlayarak ürün toplama, sıkma ve depolama aşamaları denetlenerek standartlara uygun yağ elde edilmeye özen gösterilerek, üreticinin bu yöndeki sıkıntıları giderilmeye çalışılacak. Üretilen yağların uygun koşullarda stoklanabilmesi için lisanslı depoculuk şartlarına uygun tesislerin kurulması yönde de çalışmalar sürüyor. Amaç, pazarlamada dökme yağ satışına yasak getirilerek, Aydın'a özgü marka oluşturmaktır. İl Genel Meclisi Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonumuza İhracatçılar Birliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ticaret Borsası ve ziraat odaları da bu yönde katkı sağlıyor'' diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: