Zihin okuma insan psikolojisini bozuyor

BURSA (İHA) - İstanbul Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü öğretim görevlisi Süheyla Pehlevan, toplumsal genellemelerin ve zihin okuma yönteminin insan sağlığına zarar verdiğini belirtti.

Bursa Emniyet Müdürlüğü Eğitim Şubesi tarafından Tayyare Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'İletişimde Etkin Dilin Kullanımı' konulu konferansta konuşan Pehlevan, polislere iletişim kazaları ve vatandaşla diyaloglarda etkili olma konusunda bilgi verdi. Toplumsal genellemelerin ve zihin okumanın sakıncalarını anlatan Süheyla Pehlevan, "Bir insan zihin okumaktan ziyade, düşüncesini direkt kişiye söylemelidir. Özellikle ferdi ve toplumsal genellemeler de insanların psikolojisini bozan faktörlerin başında gelir. Anne-babasının; 'yaramaz, tembel, beceriksiz' dediği çocuk, bu hoş olmayan genellemelerin altında ezilecektir. 'Büyüklerim söylediği için doğrudur' diye algılayacak olan çocuk, hayatı boyunca kendisine yöneltilen genellemelerin psikolojik olarak zararını görecektir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bursa Emniyet Müdür Yardımcıları, şube müdürleri ve yaklaşık 600 polisin katıldığı konferansta iletişim kazaları konusuna da değinen İstanbul Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü öğretim görevlisi Süheyla Pehlevan, trafikte sıkça rastlanılan trafik polisi ile sürücüler arasındaki sürtüşmelerin iletişim eksikliğinden kaynaklandığını söyledi. Polislere, "Çevrenizdekilere karşı yargılayıcı olmaktan kaçının" diye tavsiyede bulunan Pehlevan, sağlıklı bir iletişim kuran kişinin diğer insanlara oranla daha başarılı olacağını kaydetti. İletişimsiz yaşanamayacağını belirten Pehlevan, "Hiç iletişim kuramayan insan düşünemez. Otobüste yanınıza oturan konuşkan birisine karşı, konuşma yerine kitap okumayı tercih etseniz yine o kişiyle iletişim kurmuş olursunuz. Sizin kitap okuma isteğiniz yanınıza oturan kişi tarafından; 'Demek ki benimle konuşmak istemiyor' şeklinde algılanır. Konuşmak istemeseniz de bir türlü iletişim kurmuş olursunuz" dedi.