Zile ilçesinde üretilen mor soğana talebin artması, ürünün ekim alanlarını genişletti.
Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede tarımın çok önemli bir geçim kaynağı olduğunu belirtti.
2013 yılında Süreyyabey Barajı sulama kanallarının yapımıyla Zile Ovası'nın yüzde doksanının suya kavuşacağını ifade eden Vidinel, "Üreticilerimiz için su, toprak kalitesi ve güneş mevcut. Önemli olan üretici beyinlerin harekete geçmesi" dedi.
Vidinel, Anadolu yemek kültürüne hitap eden mor soğanın, ilçede üretilen tarım ürünleri arasında önemli bir yeri olduğunu söyledi.
Mor soğanın, üreticiye para kazandıran bir ürün olduğunu, artan taleple ekim alanlarının da genişlediğini dile getiren Vidinel, "İnşallah, ilerleyen yıllarda yurt dışına da mor soğan ihraç ederiz" diye konuştu.
İlçede soğan üretimi yapan Dursun Kocaman da "Türkiye'nin her tarafına mor soğan satıyoruz. Ekim ve hasatta sarı soğana göre daha masraflı. Diğer soğanlara göre tadı değişik ama acı değil. Genelde balığın yanında tüketiliyor. Fiyatı da diğer soğana göre biraz pahalı" dedi.
Bir kaç yıl içinde yurt dışına mor soğan satmayı planladıklarını aktaran Kocaman, şöyle devam etti:
"İnşallah anlaşma yapabilirsek yurt dışına mor soğan ihraç edeceğiz. Mor soğana talep var. Bu talebi karşılamaya çalışıyoruz. Rekoltemiz mevsimin yağışlı veya güneşli olmasına göre değişiyor. Yılda ortalama 400 ton civarında mor soğan üretimimiz oluyor."
Muhabir: Ekber Türkoğlu / Önder Felek
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz