Hicri takvime göre haram ayların birincisi olan zilkade ayı 11 Haziran’da başladı. Hazreti İbrahim ve İsmail (Aleyhimesselâm)dan beri mevcut olan haram aylar anlayışı o dönemden bu yana her türlü kötülük, saldırı, zulüm ve savaş yasak yani haram olarak bilinmektedir. “Zilkade ayında oruç tutmak sevap mı? Zilkade ayında hangi ibadetler yapılmalıdır?” gibi sorularınıza haberimizde yanıt verdik.
10 Haziran’ı 11 Haziran’a bağlayan gece başlayan zilkade ayında 25.gün 4 Temmuz Pazar gününü 5 Temmuz Pazartesi gününe bağladığı zamana denk düşmektedir.
Zilkade ayının 25 günü (dahvul arz) Kabe'nin altından başlamak suretiyle yer yüzü yayılmaya ve yaratılışına başlanmıştır. Gecesini ibadetle geçirmek gündüzünü de oruçlu geçirmenin çokça sevabı vardır.
Zilkaye ayı faziletileri; Hakk Celle ve Alâ Hazretleri Tevbe sûresi 36. Âyet-i kerime'sinde:
"Gökleri ve yeri yarattığı gündeki yazısına göre Allah'ın katında ayların sayısı onikidir. Bunların dördü haram aylardır. İşte bu en doğru bir hesaptır. Öyle ise o aylar içinde kendinize zulmetmeyin." Şeklinde açıklanmadır.
Zilkade: Bu ayda insanlar savaştan geri durmakta, savaş yapmamakta ve hac farizasını ifa için yola çıkmaktaydılar. Bu aya bu nedenle Zilkade denilmiştir. Kimileri de bu aylara "haram aylar" denilme sebebinin, hac ve umre olduğunu bildirmişlerdir. Bu görüşte olanlara göre,
Zilkade ayının haram kılınma sebebi hac için yolculuğun bu ayda yapıldığı içindir. Zilhicce ayının haram kılınması da haccın bu ayda yapılmasından dolayıdır. Muharrem ayının haram kılınma sebebi ise bu ayda hacdan geri dönüldüğü içindir. Böylece kişi hac için evinden ayrılıp tekrar evine dönene kadar emin bir şekilde haccını yapmış olur. Receb ayı ise sene ortasında umre yapılması için haram kılınmıştır.