Zimmet nedir? Zimmet nasıl sorgulanır?

Zimmet kelimesi Arapça kökenli olan ve zamanla telaffuzunda yapılan değişiklikler sonucu Türkçeleşmiş bir kelimedir. Türk Dil Kurumu, bu kelime için isim türünde dört farklı tanım yapmıştır. Birleşik kelimelerde, atasözlerinde ve deyimlerde de kullanılan bu kelimenin resmi kurum ve kuruluşlarda daha farklı bir anlamı ve türevleri vardır.

Türk Ceza Kanunu (TCK) 5237 sayılı kanunun bazı maddelerinde yer alan Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar başlığı altında zimmet suçları düzenlenmiştir. Bu suçlar devlete ait kurum ve kuruluşlarda çalışan, devlet memurları ile ilgili olarak uygulamaya alınır ve kanunlar dışı eylem söz konusu olan durumlarda çeşitli cezalar uygular. Kamu görevlileri zimmete geçirme eyleminde bulunurlarsa zimmete geçirilen mal değeri oranında bazı cezalara tabi tutulurlar.

Zimmet nedir?

Zimmet, kurum ve kuruluşlarda çalışan kişilere imza karşılığında emanet edilen eşya ya da para, bir ticari kurumun tüm borçları, bir kişinin yasal olmayan yollardan üzerine geçirip ödemekle yükümlü olduğu para gibi anlamlara gelir. Resmi literatürde ise zimmet, devlete bağlı olan kurum ve kuruluşlarda çalışan devlet memurlarına devredilmiş olan para ya da eşyanın zimmet edilen kişi tarafından korunması yükümlülüğüdür. Zimmetin bir türevi olarak da kullanma zimmeti vardır. Kullanma zimmeti fail olan kişinin aldığı eşyayı ya da parayı bir süreliğine kullanıp teslim süresinden önce iade etmesidir.

Reklam
Reklam

e-Devlet zimmet sorgulaması nasıl yapılır?

Zimmet sorgulaması, Sağlık Bakanlığı kapsamında ataması yapılmış olan sağlık çalışanlarının görevlendirildiği yerlere ait bilgilere ulaşması hedefi ile yapılır. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığına ait olan resmi internet sitesinde son dönemde yapılan geliştirmelerle zimmet sorgulaması bugün çok daha kısa süreler içinde ve çok daha kolay olarak yapılabilmektedir.

Sağlık bakanlığı zimmet sorgulaması yapabilmek için ÇKYS zimmet sorgulama resmi internet sitesine ya da mobil uygulamasına girmek yeterli olacaktır. Bunun için öncelikli olarak siteye girilir ve sorgulama kısmına “zimmet sorgulama” yazılır. Gelen ekrandan mevcut mesleğe göre gerekli seçenekler işaretlenir ve kimlik bilgileri gibi bilgiler yazılarak zimmet bilgileri görüntülenir.

Sorgulama için bunun dışındaki bir diğer yöntem ise e-Devlet sistemidir. Kişiye özel şifre ve kimlik numarası ile e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ilgili adımlar izlenerek zimmet sorgulaması yapabilmek mümkün olur. e-Devlet sistemi üzerinden giriş yapıldığında açılan sayfada arama butonu bulunur. Bu arama bölümüne zimmet sorgulama yazıldıktan sonra görüntülenen ilgili sayfaya giriş yapılır. İstenen bilgiler doğru ve eksiksiz olarak yazıldıktan sonra zimmet durumu görüntülenebilir.

Reklam
Reklam

Zimmete düştüğümü nasıl anlarım?

Zimmet suçu, devlete ait kurum ve kuruluşlarda çalışan kişilerin görevleri gereği zilyetliğini almış olduğu ya da gözetmenlik yapmak için sorumluluk aldığı eşyalar üzerinde görevine aykırı bir biçimde davranması ya da bu eşyaları kendinin veya tanıdığı birinin zimmetine geçirmesi olarak tanımlanmıştır. Cezai yaptırımları olan zimmet suçları TCK 246 / 1 başlığı altında yer alan maddelere göre değerlendirilir.

Cezai yaptırımları zimmete geçirilen para ya da eşyanın değerine göre ve kanunlar çerçevesinde uygulanır. Yalnızca devlet memurlarına verilir. Bir devlet çalışanı zimmete düşüp düşmediğini öğrenebilmek için zimmet sorgulaması yapmalıdır. Zimmet sorgulaması ilgili kurum ve kuruluşlardan ya da sanal ortamda e-Devlet sistemi sitesinden ya da uygulamasından gerçekleştirilebilen bir işlemdir.

Anahtar Kelimeler: