Zina tartışmaları haksızlık

TALLİNN (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, zinaya ilişkin tartışmalar ile Türkiye'ye haksızlık yapıldığını belirterek, kendilerini bu konuda eleştiren CHP'nin ilk düzenleme sırasında suçun şikayet olmadan resen araştırılması teklifinde bulunduğunu açıkladı.

Gül, Ankara'da temaslarda bulunan KYB Lideri Celal Talabani ve KDP Bölgesel Sorumlusu Neçirvan Barzani'ye de terör örgütünü PKK-Kongragel'e karşı Türkiye'nin ciddiyetini ve hassasiyetini içeren mesajını ilettiklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin AB yolundaki temasları çerçevesinde Baltık ülkelerine ziyaret gerçekleştiren Gül, ilk durağı olan Estonya'nın başkenti Tallinn'e uçuşu sırasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Türk kamuoyunda tartışmaları süren zina düzenlemesine ilişkin görüşlerini dile getiren Gül, CHP'nin bu konudaki ilk teklifini de açıkladı. CHP'nin ilk düzenleme sırasında şikayet olmadan konunun resen araştırılması önerisini getirdiğini ifade eden Gül, CHP'nin daha sonra ne büyük bir yanlış içerisinde olduğunu fark ettiğini vurguladı. Gül, TCK'nın içerisinde yer alan zina konusuna dar alanda bir düzenleme getirdiklerinin altını çizerek, konunun basın yayın kurumlarınca yanlış yansıtıldığını da kaydetti.

Tartışmaların sürdüğü günlerde AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Gunter Verheugen'in Ankara ziyaretini gerçekleştirdiğini bir dönemde ilk kez müzakerelere başlanacağı ve ilk kez yeni talebin olmadığı açıklamalarının yapıldığını hatırlatan Gül, bu önemli konunun değil de, zina konusunun gazetelere geniş ölçüde yansımasından dolayı sitemde bulundu. Türkiye'ye Avrupa başkentlerinde görev yapan büyükelçilerinden zinaya ilişkin düzenlemeyle ilgili kriptoların geldiğini yalanlayan Gül, Verheugen ile görüşmesinde de konuyu kendisinin açtığını söyledi. Gül, Türk basınının ele almasının ardından Avrupa basının da zina konusunu gündeme taşıdığına işaret ederek, "Konunun ele alınış tarzı Türkiye'ye karşı haksızlık ve sorumsuzluk. İsteyen herkes istediğini yazar, karışmayız, rahatsız olmayız, ambargo koymayız. Ama konu Türkiye'ye karşı kampanyaya dönüşürse bu haksızlık olur" diye konuştu. Konunun, TBMM'de ele alınacağını da dile getiren Gül, "Meclis halkı temsil eder. Mecliste konuşulacak, tartışılacak. Halk ne istiyorsa o zaman belli olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

KÜRT LİDERLERE PKK UYARISI: 'CİDDİYETİMİZİ HERKES BİLİYOR' Bakan Gül, Ankara'da görüştüğünü KYB Lideri Celal Talabani ve KDP'nin Bölgesel Sorumlusu Neçirvan Barzani'ye Türkiye'nin PKK-Kongragel terör örgütüne karşı ciddiyetini ve hassasiyetini içeren mesajı ilettikleri de bildirdi. Iraklı Kürt liderleri, terör örgütü PKK-Kongragel'e müsamaha göstermemeleri konusunda ikaz ettiklerini belirten Gül, terör örgütü PKK-Kongragel'in bu grupların da başına bela olacağını uyarısında bulundu. Türk çalışanların Irak'ta uğradıkları saldırıları CHP'nin, Fransa'nın iki gazeteciyi kurtarmak için gösterdiği performansı örnek göstererek, siyaset malzemesi haline getirdiğini ileri süren Gül, Irak'ta çalışan Türklere saldırılar sonrasındaki CHP'nin eleştirisini, "Koyun et derdinde, kasap can derdinde" atasözü ile değerlendirdi. Gül, Irak'ta haber verilen tüm rehineleri kurtardıklarını ifade ederken, öldürülen Türk vatandaşlarının da öldürüldükten sonra haber verildiğinin altını çizdi. Saldırılar sonrasında yine ana muhalefet partisinin Türkiye'nin Irak'taki işlerini terk etmesi teklifinde bulunduğunu hatırlatan Gül, "Bu olacak iş değil" ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

Irak'taki seçim ve nüfus sayımı sürecine ilişkin bilgeler de veren Gül, Irak'ta kritik sürece girildiğini söyledi. Gül, seçimlerin ve nüfus sayımının yapılmasının önemli işler olduğuna işaret çekerek, bu aşamada, biraya gelen Şii, İslamcı ve Irak Türkmen Cephesi yetkililerinin, Irak Danışma Konseyinde daha çok temsil hakkı kazandığını vurguladı.

İSPANYA ZEHİRLİ GEMİNİN SORUMLULUĞUNU ALDI Öte yandan, Dışişleri Bakanı Gül, İspanya hükümetinin, İskenderun açıklarında batan ve zehirli atık taşıyan 'ULLA' adlı geminin sorumluluğunu üstlendiğini söyledi. İspanya'nın her türlü yardım ve işbirliğine hazır olduğu mesajını Türkiye'ye ilettiğini kaydeden Gül, "Ortaya çıkan çevre sorununu ele almak için bir görev gücü kurulmasını önerdiler. Türk makamlarına her türlü desteği vereceklerini söylediler. Biz de bu çevre felaketinde ikili ve uluslararası işbirliğinin önemine inanıyoruz" dedi. Dost ve müttefik ülke İspanya'nın tekliflerini memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Gül, "İspanyol hükümetinin yükün paylaşımı ve yasal sorumluluklar konusunda da uluslararası mevzuat çerçevesinde işbirliğine açık olduğunu gördük" diye konuştu.

Reklam
Reklam