İSTANBUL (İHA) - Avcılar-Zincirlikuyu metrobüs hattından sonra Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme hattı da hizmete giriyor. 150 günde inşa edilen metrobüs yolu sayesinde Zincirlikuyu-Söğütlüleşme arası 24 dakika sürecek.
11 kilometre olan yolda Boğaz Köprüsü geçişinde normal trafik içinde seyredecek. Boğaz Köprüsü'nü ortalama 7 dakikada geçecek olan metrobüs, Zincirlikuyu'dan köprü girişine geldiğinde normal trafiğe katılacak. Anadolu yakasında köprü çıkışında ise yeni inşa edilen alt tünelden geçerek yolun ortasındaki metrobüs yoluna girecek. Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme hattında ise 'Zincirlikuyu-Boğaz Köprüsü-Burhaniye Mahallesi-Altunizade-Acıbadem-Uzunçayır-Hasanpaşa-Söğütlüçeşme olmak üzere 7 istasyon olacak.
Vatandaşlar Söğütlüçeşme'de banliyö trenine, Hasanpaşa istasyonundan ise Salı Pazarı'na ulaşabilecekler. Yeni hatta günde ortalama 300 bin yolcu taşınması hedefleniyor. İETT için boğaz geçişlerinde yeni düzenleme yapılacak.
Metrobüs, İstanbul ulaşımında Avrupa ve Anadolu yakasını birbirine bağladığı gibi Anadolu yakasında kilit noktalara aktarma imkanı da sağlayacak. Avcılar-Topkapı arasındaki metrobüs hattının ardından Topkapı-Zincirlikuyu hattı yapılmıştı. Metrobüs Avcılar-Zincirlikuyu hattında günde ortalama 510-540 bin yolcu taşınıyor. Tüm hatta 300 otobüs hizmet verecek ve araçlar 2 dakikada bir sefere çıkacak. Zincirlikuyu-Sögütlüçeşme hattında ise günde ortalama 300 bin yolcu taşınması hedefleniyor. Hatta 7 altgeçit, 5 köprü, 3 adet viyadük inşa edilirken, 20 kilometre metrobüs halatlı bariyer, 20 kilometre çelik bariyer yapıldı. 4 bin metrekare metrobüs kaplama betonu dökülürken, 15 bin ton metrobüse özel mastik asfalt, 100 bin metreküp yol dolgu malzemesi kullanıldı. Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme hattının tüm toplam maliyeti ise yaklaşık 90 milyon TL.
20 YENİ METROBÜS ARACI HİZMETE GİRİYOR Metrobüs hattının 3. etabıyla daha önce alınan ve her birinin yapımı 8 ay süren 10 metrobüs aracı da hizmete girecek. Saatte 60 kilometre hız yapabilen metrobüsler, 230 yolcu kapasiteli. Çevre dostu metrobüsler, 3 otobüse bedel hizmet verecek, personel, işletme ve yakıtta tasarruf sağlayacak. Akıllı teknoloji desteğiyle çalışan ve uçaklarda yön bulmayı sağlayan "Flight Directory" benzeri bir bilgisayarla önceden belirlenmiş sanal yörüngede hareket eden metrobüsün, güzergah üzerine çakılan mıknatıslı çubuklarla kendini sürekli denetleme özelliği bulunuyor. Saatte tek yönde 15 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip metrobüslerde 4 ayrı güvenlik kamerası bulunuyor. Araçların tüm tekerlekleri yengeç hareketi gibi yan olarak yanaşma özelliğine sahip. Bu özellik, araçların duraklara sıfır olarak yanaşmasını ve engelli vatandaşların araçları sorunsuz şekilde kullanmasını sağlıyor. Metrobüsler, pahalı altyapı yatırımına gerek duyulmadığı için raylı sistemler ve metroya karşı ciddi bir alternatif oluşturuyor.