Zincirsiz yola çıkmayın

ANKARA (İHA) - Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, yaklaşan Kurban Bayramı tatili ve yılbaşı dolayısıyla karayollarında ek önlemler aldıklarını belirterek, sürücülerden teçhizat ve psikolojik olarak hazır durumda yola çıkmalarını istedi.

Cahit Turhan, yaklaşan Kurban Bayramı ve yılbaşı nedeniyle Karayolları Genel Müdürlüğü'nün yaptığı kar-buz mücadelesi çalışmaları ve yürütmekte olduğu projelerle ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Turhan, motorlu taşıt sayısında 2002-2006 yılları arasında meydana gelen yüzde 38'lik artışın önümüzdeki yıllarda da büyük oranda artacağı gerçeği ile Karayolları Genel Müdürlüğü olarak yol ağının geometrik ve fiziki kapasitelerinde yeterli artışları sağlayacak yatırımları yapmak zorunda olduklarını belirtti.

Reklam
Reklam

Bu kapsamda başlattıkları karayolu hamlesi ile 2003 yılı öncesinde toplam 6 bin 101 kilometre bölünmüş yol mevcut iken, 2003-2006 yılları arasında 8 bin 359 kilometre bölünmüş yolda çalışma yapılarak, bu yolların 6 bin 616 kilometresinin asfalt seviyesinde, 466 kilometresinin üstyapı seviyesinde, 1 bin 277 kilometresinin de toprak tefsiye seviyesinde tamamlanmış olduğunu belirten Turhan, bugün itibari ile trafiğe açık bulunan bölünmüş yol uzunluğunun otoyollarla birlikte 12 bin 717 kilometreye ulaştığını kaydetti.

Turhan, "2003-2005 yılı sonu itibariyle bitirilerek trafiğe açılan ve gözlem altında tutulan bin 200 kilometre bölünmüş yolda, trafik kazalarının öncesi ve sonrası mukayese edildiğinde, 2006 yılında tamamlanan çalışmalarda, Acil Eylem Planı öncesi 163 olan ölümlü kaza sayısının bölünmüş yol yapıldıktan sonra 96'ya düştüğü gözlenmiştir" dedi.

17 Bayındırlık ve İskan Bakanı döneminde inşaatı süren ve 13 yılda ancak yüzde 45 gerçekleşme sağlanan Bolu Dağı geçişinde, son 3 yılda yüzde 55 gerçekleşme sağlanarak, hizmet verecek hale getirildiğini belirten Turhan, bağlantı yolları dahil 27.1 kilometre uzunluğundaki Bolu Dağı geçişinin 4.5 kilometresinin 1996 yılında tamamlanarak hizmete açıldığını hatırlattı.

Reklam
Reklam

Çalışmaların sürdürüldüğü 22.5 kilometrelik otoyolun, 2003 yılından bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucunda İstanbul-Ankara istikametinin hazır hale geldiğini bildiren Turhan, "Ankara-İstanbul istikametindeki eksik üstyapı imalatları ile tünelin elektro mekanik işleri devam etmektedir. Şu an kullanılmakta olan Bolu Dağı geçişi bölünmüş devlet yolu, bilindiği gibi yoğun trafik altındadır. Bu yolun kaza, buzlanma, hava muhalefeti gibi nedenlerle kapanması durumunda, Bolu Dağı geçişinin İstanbul-Ankara yönü Servis yolu olarak hizmet verecektir" dedi.

Turhan, Karadeniz Sahil Yolu kapsamındaki, 27.6 kilometre uzunluğunda olan ve bünyesinde 3 bin 825 kilometrelik uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun tüneli ile birlikte ilave 4 adet tünel, 34 adet köprü ve viyadüğü de barındıran Bolaman-Perşembe yolunun da, 29 Aralık 2006 Cuma günü hizmete açılacağını ve projenin tamamlanması ile minimum 60 dakikalık seyahat süresinin 15 dakikaya ineceğini söyledi. Turhan, ayrıca Samsun-Sarp arasını kapsayan Karadeniz Sahil Yolu'nun tümünün açılışının da Ocak ayında Başbakan Erdoğan'ın uygun göreceği bir tarihte gerçekleştirileceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Kar mücadelesi programını kapsamında, 3 grupta önlem alındığını belirten Turhan, bunlardan ilkinin yol üzerinde alınacak önlemler olduğunu söyledi. Turhan, bu anlamda yolların kardan temizlenmesi çalışmaları için yol bakım ekiplerinin, şube merkezi, bakımevi ve işletme şeflikleri olmak üzere Türkiye'nin muhtelif yerlerinde 429 merkezde, 4 683 personel, 4 bin 68 makine ve ekipmanların hazır vaziyette üstlendiklerini belirtti. Turhan, yağan karın araçlar altında ezilerek yolda sert ve kaygan yüzey oluşmasını önlemek için depolarında 102 bin 606 ton tuz, 37 ton üre, 119 bin 960 metreküp agrega, 125 ton kimyasal tuz çözücü stoklandığını söyledi.

"SÜRÜCÜLERİN DAHA DİKKATLİ OLMALARI GEREKMEKTEDİR"

İkinci grup önlemlerin, araçlar üzerinde alınacak tedbirler olduğunu ifade eden Turhan, "Öncelikle araçların kışlık bakımları yapılmalı ve mevsime uygun lastikler kullanılmalı, Trafik Kanunu ve ilgili yönetmeliğin bulundurulmasını istediği teçhizat bulundurulmalıdır. Hava ve yöresel şartlara bağlı olarak (çok yoğun kar ve tipi, ısının eksi 7 derecenin altına düşmesi gibi) yol yüzeyine müdahaleye rağmen kar tabakaları kalması, buz eritici maddelerle buzun eritilmemesi, haber alınamayan veya geç haber alınan yollar ile mücadele ekiplerinin ulaşamadığı yol kesimlerinde trafik akışında problemler yaşanabilir. Özellikle, zemin ısısı eksi 7 derecenin altına düştüğü taktirde tuzun eritme özelliği kalmadığından yolda buzlanma meydana gelebilir. Bu durumda sürücülerin daha da dikkatli olmaları ve mutlaka araçlarına zincir takmaları gerekmektedir" diye konuştu.
Üçüncü grup önlemlerin de, sürücülerin davranışları açısından dikkat edilmesi gereken hususlar olduğuna işaret eden Turhan, "Sürücüler, iki şeritli yolda kapanma olması halinde her iki yönden iki şeritli trafik konvoyu oluşturup karşıdan gelecek araçların şeridini kapatarak trafiğin kilitlenmesine neden olmaktadır. Bu durum, Karayolları ekiplerinin olay yerine ulaşmasını ve kar mücadelesi çalışmasını engellemektedir. Yağışlı mevsimlerde fren mesafesi artacağından sürücülerin hızlarını azaltmaları, kurplara daha düşük hızda girmeleri gerekir. Ağır taşıtların kritik kesimlerde, örneğin Bolu Dağı'nda, devamlı sol şeriti işgal etmemeleri, anılan kesimi küçük araçların daha kısa sürede terk etmelerini sağlayacak ve kritik olan bu kesimde trafik yoğunluğu düşecektir. Sürücülerin hava ve yol durumu hakkında radyo ve benzeri yayın organları ile 24 saat hizmet veren yol danışma memurluğumuzdan bilgi alarak gerekirse alternatif güzergah kullanmalarında yarar vardır" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Turhan, yaklaşan Kurban Bayramı tatili nedeniyle yoğun bir araç trafiği taşıyacak olan şehirlerarası yollarda, genel önlemlere ilave olarak gerekli önlemlerin de alındığını belirterek, alınan bu önlemlerin amacına erişebilmesi ve bayram tatili trafiğinde yaşanabilecek olumsuzluk ve kazaların asgari seviyeye indirilebilmesi için tüm sürücüleri şöyle uyardı.

"Sürücülerimizin gidiş ve dönüş yolunda gerekli önlemleri almaları, trafik işaret ve işaretçilerine uymaları, araçlarında zincir, takoz ve çekme halatı bulundurmaları, aşırı yağış alan yörelerde ani heyelan ve çökme olaylarına karşı dikkatli olmaları; sürücülerimizin karayollarının yapım, bakım ve onarım çalışmaları sürdürülen kesimlerinde yavaş gitmesi, Trafik ve Karayolları ekiplerine yardımcı olmaları; tatile gidiş ve tatilden dönüş günlerinde sürücülerin aynı gün ve saatte yola çıkmalarının belli güzergahlarda yol kapasitesinin üzerinde trafik yoğunluğu oluşturacağından, sürücülerimizin seyahatlerini gün içinde uygun saatlere yayarak aceleci ve telaşsız davranışlarla hareket etmeleri; çok zorunluluk olmaması halinde ağır taşıtların bayram tatilinin başlangıç günleri ile dönüşün yoğun olduğu son günlerde yola çıkmamaları; herhangi bir nedenle trafiğin durması halinde bulunulan şeritte kalınması, özellikle karşı yöne ait şeridin ihlal edilmemesi; yola çıkan tüm sürücülerimizin hava, yol, araç ve psikolojik durumlarını dikkate alarak seyahat etmeleri; sürücülerimizin yola çıkmadan önce yol durumu hakkında Yol Danışma birimimizin 0 312 415 88 00 ve 0 312 425 47 12 numaralı telefonlarından veya Alo Karayolları 159 hattı ile KGM'nin internet sitesi www.kgm.gov.tr adresinden bilgi edinerek mümkünse alternatif güzergahların kullanmaları önemle tavsiye edilmektedir. Bayram müddetince genel müdürlüğümüzün santralı 415 70 00, 419 14 30 olarak yeterli hatlarıyla devrede olacaktır."

Reklam
Reklam