Zindan tüneli 2 bin yıl sonra ışığa kavuşuyor

AMASYA (İHA) - Amasya'da Harşena Dağı'na M.Ö. 4. yüzyılda Mitridates Krallığı döneminde inşa edilen şehir merkezinden 160 metre yüksekteki Zindan Mağarası, Roma Dönemi'nde gömüldüğü karalıktan kurtuluyor.

Amasya'nın ortasında bulunan Harşena Dağı'nın sarp yamaçlarında şehir merkezinden 160 metre yüksekte Mitridates Krallığı döneminde askeri amaçlı olarak yapıldığı tahmin edilen ve Roma İmparatorluğu döneminde tahrip edilerek içi doldurulan Zindan Mağarası, gün ışığına çıkartılıyor. Amasya Valiliği tarafından Zindan Mağarası'nın temizlenmesi çalışmalarına başlanırken, çalışmalar sırasında özel raylı sistem kuruldu.

Reklam
Reklam

Kent merkezinden 160 metre yüksekte ana kaya oyularak yapılan mağaradaki temizlik ve sondaj çalışmalarını yerinde incelemek için mağaranın bulunduğu kayalığa tırmanan Vali Celalettin Lekesiz ve gazeteciler, yaklaşık 1 saat süren zorlu tırmanış sonrasında mağaranın girişine ulaştılar. Raylı sistem olmasına rağmen kayalığa tırmanmayı tercih eden Vali Lekesiz, tehlikeli yolculuğun ardından yaptığı açıklamada, mağaranın en kısa sürede temizlenerek gün ışığına kavuşturulacağını belirtti. Sarp kayaların yamacında yapılan ve giriş kapısından yaklaşık 130 metre derinliğe kadar temizlenen mağaradan dünyaca ünlü Amasyalı coğrafyacı Strabon'un 'Coğrafya' isimli eserinin 12. cildinde 'Benim şehrim' diye ifade ettiği Amasya'yı ve Amasya Kalesi'ni çok iyi tasvir ettiğini, Amasya Kalesi'nde kanalların bulunduğunu, 2 kanaldan birisinin boğaza, diğerinin ise Yeşilırmak'a indiğinden bahsettiğini açıklayan Vali Lekesiz, "Strabon'un eserinde bahsettiği kanallardan Yeşilırmak'a inen kanalın Kızlar Sarayı'nda mevcut
olan Ceylan Yolu Tüneli olduğu, diğerinin ise halen temizlik çalışmaları devam eden Zindan Tüneli olduğu anlaşılmaktadır. Ünlü gezgin Evliya Çelebi de bu mağaralardan bahsetmekte ve Strabon'u doğrulamaktadır" dedi.

Reklam
Reklam

Zindan Tüneli'nin Mitridates Krallığı döneminde M.Ö. 4. yüzyılda inşa edildiğini, tünelin girişinin 5.30 metre çapında olduğunu ve ileriye doğru daraldığını, Roma İmparatorluğu'nun Amasya'yı almasından sonra Mtridates Krallığı'na ait eserleri tahrip ederek yıktığını ve mağaranın da M.Ö. 69 yılında kaya ve toprak doldurularak kapatıldığını ifade eden Vali Lekesiz, "Zindan Mağarası yapıldığı dönemde büyük ihtimalle güvenlik için yapılmış. Kalenin kuşatılmasında askerler buradan inerek düşmanı çevrelemiş.

Mağaranın sonunda ne olduğu bilinmiyor. Fakat bu mağaranın sonuna geldiğimizde tarihe önemli bir ışık tutmuş olacağız. 'Gidenin geri gelmediği' şeklinde şehir efsanelerinin yazıldığı Cilanbolu Mağarası'nda yaptığımız çalışmalar sonrasında o mağarayı gün ışığına çıkarttık ve ziyarete açtık. Bu mağarayı da temizledikten sonra insanların ziyaretine açacağız" diye konuştu.

Yaklaşık 90 derecelik bir eğimle inşa edilen mağaraya girilmesinin tehlikeli olduğunu belirten Vali Lekesiz, temizlik çalışması yapan işçilerin de zor şartlar altında çalıştığını, 130 metresi temizlenen mağaranın tamamının temizlenmesinden sonra alınacak güvenlik önlemleri ve yapılacak ışıklandırma çalışması sonrasında ziyarete açılacağını açıkladı.

Reklam
Reklam