Zirve, AB ilişkilerimize katkıda bulundu

İSTANBUL (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bu zirve özellikle AB üyeliğimiz bakımından, içinden geçtiğimiz süreçte AB ülkelerinin Türkiye'ye yaklaşımlarında ilave olumlu bir yaklaşım olmasına katkıda bulunmuştur" dedi.

İstanbul'da gerçekleştirilen NATO Zirvesi, bugün sona erdi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, zirveye yönelik değerlendirmelerde bulundu. Başbakan Erdoğan, "Güzel İstanbulumuz tarihi bir zirveye başarıyla ev sahipliği yapmış olmanın mutluluğunu yaşamaktadır. Son 2 gündür NATO üyesi 26 ülkenin yanı sıra Avrupa Atlantik bölgesindeki 48 ülkenin devlet ve hükümet başkanları, NATO Zirvesi vesilesiyle İstanbul'da toplanmışlardır. 52 yıllık NATO üyeliği tarihinde ilk defa zirveye ev sahipliği yapan ülkemiz, bu zorlu görevi büyük bir başarıyla yerine getirmiştir. Bu sadece bizim değil, katılan tüm devlet ve hükümet başkanlarının bize ifade etmek suretiyle ileri sürdükleri kanaatleridir" dedi.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan, başarının, sadece organizasyonla sınırlı olmadığını söyledi. Özellikle zirve nedeniyle alınan yoğun güvenlik önlemleri nedeniyle getirilen kısıtlamalardan dolayı vatandaşlardan özür dileyen Erdoğan, "Milletimiz, halkımız özellikle cumartesi gününden itibaren başlayan süreçte çok çok farklı bir misafirperverliği ortaya koymuş, belki bazı sıkıntılara da katlanmalarını gerektirmiş ama bunun ülkemize ve milletimize sağlamış olduğu prestij, kelimelerle, sözlerle ifade edilecek kadar küçük değildir. Türkiye, büyük prestij kazanmıştır. Ortak bir çilemiz olmuştur ama bu arada da demokratik bütün haklarını çeşitli sivil toplum örgütleri yine demokratik bir anlayış çerçevesi içinde ifade etme özgürlüğünü de kullanmışlardır" diye konuştu.

Erdoğan, tüm katılımcıların ve uluslararası gözlemcilerin; genişleyen NATO'nun doğuya ve güneye uzattığı ortaklık elinin İstanbul'da daha özel bir anlam ve derinlik kazandığını ifade ettiklerini söyledi. İslam kültürüyle demokrasi kültürünün, geleneksellikle modernitenin, tarih ile geleceğin başarılı bir sentezini temsil eden Türkiye'nin, bu özellikleriyle medeniyetler ve kültürler arası diyalog için kuvvetli bir umut ışığı oluşturduğunun, toplantı vesilesiyle bir kere daha açıkça görüldüğünü belirten Erdoğan, "İstanbul Zirvesi NATO'nun transformasyon sürecinde kritik bir noktaya işaret etmektedir. Alınan kararlar, gelecek için dünya barışı ve istikrar için tarihi bir dönüm noktası olacaktır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Zirve sonuçlarının 8 ana başlık altında toplanabileceğini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Gerçek anlamda alan dışı ilk operasyon niteliği taşıyan Afganistan'daki NATO harekatının merkezi hükümetin talebi doğrultusunda Kabil dışına genişletilmesine yönelik karar bu zirvede elde edilmiştir. Özellikle üye ülkelerin NATO operasyonlarına katılımını kısıtlayan lojistik ve mali güçlüklerin giderilmesi yönünde çalışmaların başlatılması kararlaştırılmıştır. Kafkasya ve Orta Asya ülkelerine NATO'nun ortaklık ilişkilerinde özel bir öncelik verilmesi karara bağlanmıştır. Ayrıca mevcut Akdeniz diyaloğunun kendine özgü kimliğini koruyarak, İstanbul işbirliği girişimini koruyarak benimsenmesi kararlaştırılmıştır. Irak geçici hükümetinin talebi doğrultusunda NATO'nun rol üstlenmesi ve bunun dışındaki adımlara ilaveten bir iç çalışma başlatılmıştır. Bu kararlara bakıldığında NATO'nun yeni gelişim sürecinde İstanbul'da önem kazandığını açıkça ifade ediyorum."

Erdoğan, zirvede kabul edilen önemli bir belgenin de, Irak konusunda yapılan açıklama olduğunun altını çizerek, "Irak konusundaki görüşlerin ortaya konması açısından önem taşıyan açıklama, uyulması gerekenler konusunda da kayda değer gözlemler içermektedir. Zirve vesilesiyle müttefiklerin kendi aralarındaki toplantıların yanı sıra Ukrayna NATO toplantısında bir araya gelinmiştir. Bunun yanı sıra NATO-Rusya toplantısı yapılmıştır. 46 üyesi bulunan Avrupa Atlantik Ortaklık Konseyi devlet ve hükümet başkanları toplanmıştır. Bu toplantıya Karzai de katılmıştır. Henüz ortaklık statüsü kazanmamış ülkelerin de gözlemci statüsü ile katılması bir ilki teşkil etmiştir. Karzai ile yapılan toplantı büyük bir önem taşımaktadır. Bu zirve özellikle AB üyeliğimiz bakımından, içinden geçtiğimiz süreçte AB ülkelerinin Türkiye'ye yaklaşımlarında ilave olumlu bir yaklaşım olmasına katkıda bulunmuştur" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Erdoğan zirve vesilesiyle, yapılan toplantıların yanı sıra liderlerle ikili görüşme fırsatları da bulduğunu ifade etti. Erdoğan, "Sonuç itibariyle şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. İstanbul Zirvesi hem NATO'nun geleceğine yön vermesi, hem ülkemizin tanıtılması açısından zamanlı, yararlı ve başarılı bir toplantı olmuştur" dedi. Zirve nedeniyle özellikle Ankara ve İstanbul'da oturan vatandaşların sıkıntılı günler geçirdiğinin altını çizen Erdoğan, organizasyonda emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.