Zirve Yayınevi Yeni Iddianamesinde Vahim Iddialar Var

Malatya Özel Yetkili 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen Zirve Yayınevi'ndeki cinayetlere ilişkin yeni...

Malatya Özel Yetkili 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen Zirve Yayınevi'ndeki cinayetlere ilişkin yeni iddianamede, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger ve Binbaşı Haydar Yeşil hakkında, 'terör örgütü yöneticiliği' ile suçlamasıyla iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Mahkeme, Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı İsmail Aksoy'un sunduğu 761 sayfalık 19 sanıklı ek iddianamenin incelemesini tamamladı. İddianamenin kabul edilmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, ek iddianameyi sanık ve müdahil avukatlara gönderdi.

Reklam
Reklam

İddianamede, ‘silahlı terör örgütü kurma ve yönetme, Türkiye Cumhuriyeti hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, tasarlayarak kasten adam öldürmeye azmettirme, kişiyi hürriyetinden yoksun kılmaya azmettirme, konut dokunulmazlığını ihlale azmettirme, nitelikli yağmaya teşebbüse azmettirme, 'terör örgütü yöneticiliği'yle suçlanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon, eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger ve Binbaşı Haydar Yeşil için iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Diğer 16 sanık için de 'terör örgütü üyesi olmak' suçlamasının bulunduğu ek iddianamede, ayrıca sanıklar için 'terör örgütü kurmak ve yönetmek', 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'adam öldürmeye azmettirmek' suçlamaları yer alıyor. İddianamede, Hurşit Tolon hakkında, ‘silahlı terör örgütü kurma ve yönetme, Türkiye Cumhuriyeti hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, tasarlayarak kasten adam öldürmeye azmettirme, kişiyi hürriyetinden yoksun kılmaya azmettirme, konut dokunulmazlığını ihlale azmettirme, nitelikli yağmaya teşebbüse azmettirme’ suçlamaları bulunuyor.

Reklam
Reklam

Cinayetlerin işlendiği dönemde, Malatya Jandarma Alay Komutanı olan emekli Albay Mehmet Ülger hakkında ise ‘silahlı terör örgütünü yönetme, Türkiye Cumhuriyeti hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, tasarlayarak kasten adam öldürmeye azmettirme, kişiyi hürriyetinden yoksun kılmaya azmettirme, konut dokunulmazlığını ihlale azmettirme, nitelikli yağmaya teşebbüse azmettirme, resmi belgede sahtecilik, haberleşmenin gizliliğini ihlal, 6136 sayılı yasaya muhalefet’ iddiaları bulunuyor.

İddianamede; Astsubay Abdullah Atılgan, uzman çavuşlar Murat Göktürk, Mehmet Çolak, Adem Gedik, Adil Akçay, İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ruhi Abat, Levent Ercan Gelegen, Aykut Saka, İlker Çınar ile olaya ilişkin devam eden mevcut davada da sanık olarak bulunan Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Varol Bülent Aral, Hüseyin Yelki sanık olarak yer aldı.

'ZİRVE, DİNK ve SANTORO CİNAYETLERİNİ AYNI ÖRGÜTÜN FARKLI HÜCRELERİ YAPTI'

Ek iddianamede, Rahip Santoro ve Hrant Dink cinayetlerinin de aynı örgütün farklı hücreleri tarafından işlendiği ileri sürülüyor. İddianamede, yayınevi cinayetlerinin amacı, eylemler öncesi ortamın nasıl oluşturulduğu, örgütün nasıl hareket ettiği, azmettiriciler ve faillerin konumları ile üç cinayetin birbiri ve Ergenekon terör örgütü ile bağlantıları 20 başlıkta ela alındı.

Reklam
Reklam

Cinayetlerle ilgili olarak çeşitli zamanlarda gönderilen ihbar mektuplarında, başta Zirve Yayınevi Cinayeti olmak üzere Rahip Santoro ve Hrant Dink cinayetleri hakkında da ifadeler veren Deniz Uygar (İlker Çınar)'ın beyanlarında ve teslim etmiş olduğu belgelerde, Ergenekon Terör Örgütü sanığı Ahmet Hurşit Tolon'un Zirve Yayınevi Cinayeti işlenmeden önce ve işlendiği gün Malatya ilinde bulunmasında, Hrant Dink cinayetine yönelik hazırlanan Devlet Denetleme Kurulu (DDK)'nun raporunda ve tanık Adıyaman'ın beyanlarında; Rahip Santoro, Hrant Dink ve Zirve Yayınevi Cinayetleri arasındaki irtibat ile bu cinayetlerin Ergenekon terör örgütü ve bu örgütün eylem planlarıyla olan irtibatını gösteren hususlar ortaya kondu. Olayların, Ergenekon terör örgütü tarafından yapıldığı iddia edilerek şu ifadelere yer verildi:

“18 Nisan 2007’de Malatya’da meydana gelen ve kamuoyunda Zirve Yayınevi Cinayeti olarak bilinen menfur saldırı eylemi ile ilgili olarak yürütülen soruşturma kapsamında elde edilen delillerden; bu eylem ile birlikte 5 Şubat 2006’da Trabzon'da gerçekleşen Rahip Santoro ve 19 Ocak 2007’de İstanbul ilinde gerçekleşen Hrant Dink cinayetlerinin esasen münferit olaylar olmayıp, Ergenekon Terör Örgütü tarafından belirli bir plan çerçevesinde, ortak bir amacı elde etmek amacıyla işlenen cinayetler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ergenekon Silahlı Terör Örgütünün hücre tipi bir yapılanmaya haiz gizli bir örgüt olduğu, yapılanmasını geniş bir alana yayarak devlet içerisinde değişik kurumlara sızdığı, özellikle tetikçi kanadını hücreler şeklinde yapılandırması nedeniyle ele geçirilen tetikçilerin çoğu zaman diğer hücrelerden, hatta kendilerini azmettiren ve yönlendiren şahıslardan bile haberlerinin olmadığı görülmüştür."

Reklam
Reklam

Örgütün nihai amacının sürekli iç çatışma, kaos, komşu ülkeleri ile düşman, dünyaya kapalı, Avrupa Birliği ve insan haklarına karşı bir devlet imajı oluşturmaya çalıştığı anlatılan iddianamede, devlet otoritesini zaafiyete uğratarak ülkeyi yönetilemez hale getirmek, yerine yönetilebilecek bir siyasi iktidar oluşturmanın amaçlandığı kaydedildi. Tüm siyasal iktidarları değişik yöntemlerle kontrol altına almayı hedefleyen örgütün, bu başarılamadığı taktirde ise yasama ve yürütme organlarını, 'suikast, dezenformasyon, hukuk dışı müdahalelere (Darbe) uygun ortam hazırlama, halkı isyana, kanun ve kurallara uymamaya teşvik gibi her türlü illegal yöntemlerle devirerek kendi ideolojik amaçları doğrultusunda devlet yönetimini ele geçirmeyi planladığı öne sürüldü.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: