Zirvenin gündemi e-Türkiye

İSTANBUL (İHA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bilişim kavramını oluşturan en önemli olayın iletişim olduğunu söyledi.

Microsoft Türkiye'nin sponsorluğu'nda Beylikdüzü Kaya Otel Kongre Merkezi'nde düzenlenen "E-Türkiye" konulu oturum, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini bir araya getirdi.

Yeni Türkiye Partisi (YTP) Genel Başkanı İsmail Cem'in katıldığı oturumda, İstanbul Milletvekili Ziya Aktaş, Başbakanlık Müsteşarı Dr.Füsun Koroğlu, DSP Grup Başkan Vekili ve Türkiye Zeka Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Haluk Maga, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, MBA Danışmanlık Genel Müdürü Attilla Akkaş ve Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Rahmi Aktepe hazır bulundu.

Reklam
Reklam

Açılış konuşmasını yapan Haluk Maga, "Zaman hızla akıp geçiyor. Hızlı hareket edip, iyi sonuçlar almalıyız. 5 sene içinde verimli ve rekabetçi bir alt yapıya ulaşmalıyız. Hedef 25 sene sonraki Türkiye'nin alt yapısını kurmak" dedi.

Türkiye'de Bilişim Derneği'nin temel hedefinin, Türkiye'yi bilişim toplumuna taşımak olduğunu söyleyen Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ramhi Aktepe, "Türkiye Bilişim Derneği'nin kurulduğu gün, tüzüğüne yazdığı hedefleri arasında, aradan geçen 30 yıldan sonra Türkiye'nin geleceği için yetkili bir toplum olmaktır. Ülke yöneticilerinin imzasını taşıyan rapor şöyle başlamaktadır:

E-Türkiye girişimi, Türkiye'deki bilişim toplumunu oluşturmak için başlatılmıştır. Türkiye Bilişim Derneği'nin yetkili toplum örgütü anlayışı ile ortaya koyduğu düşünce, bugün ülkemizin resmi söylemi olabilmiştir" şeklinde konuştu.

Rahmi Aktepe'nin ardından kürsüye gelen TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ise bilgili toplum oluşturmanın bir süreç olduğunu kaydederek, bir ülkenin bilgili bir toplum olabilmesi için yüksek teknolojinin önemini kavramış olması gerektiğinin de altını çizdi.

Reklam
Reklam

"Bilişim kavramını oluşturan en önemli olay iletişimdir" diyen Hisarcıklıoğlu, "Bilişim çözümlerinin hayata geçmesi için siyasi iradenin olması gerekmektedir. Bilişime yatırım yapmaktan çekinenler, ulusal pazara açılmaktan korkanlardır. Bilişim teknolojisine yatırım yapmak isteyen özel sektörlere de doğru olanı anlatmak gerekir. Bilişim teknolojilerini bir çözüm olarak kullanmalıyız.

E-Türkiye çalışmaları, vatandaşlarımız için bir ışık kaynağıdır" şeklinde konuşarak bilgisayar toplumunun önemini vurguladı.
Son olarak söz alan ve bilişimin çok önemli bir gelişme olduğunu belirten Yeni Türkiye Partisi (YTP) Genel Başkanı İsmail Cem, "3 yıl içinde bütün temelleri atmış olmamız gerekiyor. Türkiye bunu yapabilecek güçtedir. E-Türkiye mükemmel bir anlayış. E-Türkiye'yi eskimiş bir devlet yapısı içinde gerçekleştiremeyiz. Mevcut yönetim anlayışımız ile bu mümkün değil. Konuya bütünlük içinde bakmamız gerekir. Etkin bir devlet yapısı olmadıkça, saydamlık gerçekleşmedikçe, E-Türkiye, E-Devlet olamaz. Kilolarından arınmış sırım gibi bir devlet olması gerekir. Şu anda iyi şeyler yapılıyor. Ama bu etkinlik kazanmalıdır" dedi.

Reklam
Reklam

"74'TE AB'YE GİRMİŞ OLSAYDIK DAHA FARKLI OLURDU" Konuşmasında siyasetin gerilemediğinden, fakat işlevlerin değişmeye başladığından da bahseden Cem, "İktidar programında üzerinde durduğumuz konu, 24 saatlik, duraksamayan bir devlet anlayışıdır. E-Türkiye'nin bir gençlik olayıdır. Bizim neslimiz bu iletişim ihtilalini kendine uyarladı, fakat gençlik, bu ihtilalin içine doğdu. Böyle güzel projeleri desteklemek zorundayız. Bazı şeylerde çok geri kaldık. 74'de AB'ye girmiş olsaydık, daha farklı olurdu. O günkü treni kaçırdık. Ama yine de geç kalmış değiliz" şeklinde konuştu.

Oturumda iktidar programını da açıklayan İsmail Cem konuşmasını şöyle tamamladı:
"İktidara geldiğimiz zaman bilişim meslek okullarını açmayı düşünüyoruz. Üniversitelerin kürsülerinin bir işlevi olmalı. İşsizlikle baş etmenin diğer bir yolu da üniversitelerde hayatın içine girmektir. Biz Dışişleri Bakanlığı sırasında bilgisayar ortamında işlerimizi hallediyorduk. Şimdi de iktidarın başına gelirsek, 1 Ocak 2003 tarihinde beyannamelerin bilgisayar ortamında verilmesini öngörüyoruz. İnsanlar devlet ile olan işlerini bilgisayarlar ile halletmeli. e-Türkiye olayı devlet ve halk arasında barış köprüsü oluşturmaktadır."

Reklam
Reklam