Ziverbey'den Ergenekon'a

Ergenekon soruşturması kapsamında dün gözaltına alınan Cumhuriyet Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı ve başyazarı İlhan Selçuk, AKP ve siyasal islama karşı sert tavır almıştı. 12 Mart muhtırasından sonra da gözaltına alınıp tutuklanan İlhan Selçuk, Ziverbey'de işkence gören aydınlar arasında yer aldı.

İlhan Selçuk kimdir?

ZİVERBEY'DEN ERGENEKON'A

1925 Aydın doğumlu İlhan Selçuk, 1950'de Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Bir süre avukatlık da yapan Selçuk'un ilk yazıları 1952'de dünyaca ünlü karikatürist kardeşi Turhan Selçuk'la birlikte 41 Buçuk ve Dolmuş mizah dergilerini çıkardı. İlk yazıları burada yayınlandı. Yeni İstanbul, Akşam, Tanin, Vatan ve Ulus gazetelerinde yazdı. 1963'ten itibaren Cumhuriyet gazetesindeki Pencere köşesinde makaleler yazan İlhan Selçuk, 1960'lı yıllarda yaptığı ateşli konuşmalar ve yazılarıyla o dönemde Türkiye'de hızla yayılan sol hareketin önemli isimlerinden biri oldu.

Reklam
Reklam

İlhan Selçuk, Doğan Avcıoğlu ve Mehmet Ali Aybar gibi Türk solunun önemli isimleriyle birlikte Kemalist devrimin bağımsızlıkçı, laik ve halkçı yönünü sosyalist ideoloji ile birleştirdi. 12 Mart muhtırasının ardından gözaltına alınıp tutuklanan aydınlardan biri oldu. 12 Mart'tan önce solcu subaylar tarafından yapılacağı iddia edilen '9 Mart darbesi'ne adı karıştı.

Sorgusu ağır işkenceler altında yapılan Selçuk bu dönemi Ziverbey Köşkü adlı kitabında anlattı. İşkenceyle alınan ifadesinde agrostiş yöntemiyle baskı altında olduğunu yazması akıllarda kaldı. Gazetesi 12 Eylül döneminde de baskı altına alındı, birçok kez toplatıldı, kapandı. 12 Eylül darbesine karşı yazıları ve kitaplarıyla karşı çıktı. Bu dönem yazdığı Düşünüyorum Öyleyse Vurun ve Yüzbaşı Selahattin'in Romanı onlarca baskı yaptı. 12 Eylül'den sonra yükselen İslamcı harekete karşı sert tavır aldı ve 'laik' kesimin en önemli sözcülerinden biri oldu. Bir ara adı, 'kızıl elma' olarak tanımlanan İşçi Partisi-Ülkücü yakınlaşmasında geçti. Bir dönem karşı cephede olduğu MHP'ye övgü dolu yazılar yazdı. Ancak türbanı üniversitelerde serbest bırakma girişimi nedeniyle yine MHP'yi eleştirdi.

Reklam
Reklam

İlhan Selçuk, AKP ve siyasal islama karşı sert yazılarıyla biliniyor. ‘İrtica'nın dibi yoktur' başlıklı köşe yazısında kişilik haklarına saldırıda bulunduğu iddiasıyla Başbakan Erdoğan, Selçuk aleyhine 20 bin YTL'lik tazminat davası açmıştı. Ancak bu dava reddedilmişti.