Ziyaretçiler, "93 Harbi"ni Yaşayacaklar

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Erzurum Valili'ği tarafından yürütülen proje kapsamında, 93 Harbi'ne tanıklık eden Mecidiye tabyası turizme kazandırılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Erzurum Valili'ği tarafından yürütülen proje kapsamında, 93 Harbi'ne tanıklık eden Mecidiye tabyası turizme kazandırılacak.

TBMM bütçesinden ayrılacak ödenekle, bir süre önce Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından milli park ilan edilen ve daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilen tarihi tabyada, Türkiye'nin 4'üncü panoramik müzesinin kurulması hedefleniyor.

Müzeyi ziyaret edecek turistler, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda kahramanca çarpışmalara sahne olan Mecidiye Tabyası'nda, 93 Harbi'ni yaşayacak.

Reklam
Reklam

Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mecidiye Tabyası'nın bir süre önce milli park ilan edildiğini anımsatarak, tabyaların turizme kazandırılması için bakanlıkça yürütülen çalışmaların uzun süredir devam ettiğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmanın tamamlanmasını beklemeden, Valilik olarak da çalışmaya başladıklarını belirten Öztürk, şunları kaydetti:

"Özellikle Mecidiye Tabyası'nın restore edilerek, biran önce hizmete girmesini arzu ediyoruz. Müze ise müze yapalım, başka bir amaç için de kullanılabilir. Bunun için Meclis Başkanımızın Erzurum'a bir hediyesi oldu. Yaklaşık 5 milyon lira civarında bir taahhüdü var. 'Eğer bu sene uygun zamanda, bunun projelerini bize yetiştirebilirseniz, biz o projenin bedelini 2013 yılının Meclis bütçesine koyacağız' diyor. Biz de onun hazırlığını yapıyoruz. Biran önce o projeleri hazırlayarak meclis başkanımızın önüne koymaya çalışacağız."

Tarihi tabyalar bölgesinde bakanlık tarafından da genel bir çalışma yaptığını vurgulayan Öztürk, Mecidiye Tabyasında restorasyona ve peyzaj çalışması yapılacağını vurguladı.

Reklam
Reklam

-"Uygun olanların içerisine müzeler yerleştirilecek"-

Tabyalar bölgesinde, tarihi canlandıracak müzelerin olacağının altını çizen Öztürk, "Ayrıca onların içine de eğer mümkünse müze, değilse milli parkın bir yerinde panoramik müze yapılması hedefleniyor. Yani 93 Harbi'ni canlandırıcı bir müze projesi var" diye konuştu.

Öncelikle bir çevre düzenlemesi yapılacağını ifade eden Öztürk, şöyle dedi:

"Oradaki çayır ve otlar temizlenecek. Belki insanlarımız için piknik alanları bile olacak. Tabii tasarımcıya bağlı. Bakanlığımız da tasarımlara bakacak, ama biz bir kere oradaki tabyaların önce restore edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Öncelikle onları ayağa kaldıracağız. Sonra uygun olanların içerisine müzeler yerleştireceğiz. Sonra da 'panoramik müze' yapmayı düşünüyoruz. Türkiye'de şuana kadar üç tane yapıldı, Anıtkabir'de, Topkapı'da 1453 Fetih Müzesi ve Çanakkale'de böyle bir müze açıldı. Sanki savaş gözünüzün önünde cereyan ediyor gibi üç boyutlu bir müze."

Panoramik müzeyi yapan firmanın Erzurum'da da incelemelerde bulunduğunu anımsatan Öztürk, "Bu konuda çalışıyor. Dördüncüsü Erzurum'da olsun istiyoruz. Bunların hepsi bir şekilde turizme yansıyacaktır. Bunlar bir bütündür, eksik olanları tamamlamamız gerekiyor" dedi.

Reklam
Reklam

Vali Öztürk, tabyaların turizme kazandırılmasıyla birlikte, turistlerin kalış süresini uzatacak tedbirlerin de alınması gerektiğini ifade etti.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk ise, Mecidiye Tabyası'nı devraldıklarını belirterek, "Erzurum'a layık, Mecidiye Tabyası Harp Tarihi Müzesi kurulacak. Çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte Erzurum'a gelen yerli ve yabancı turistlerin sayısında önemli bir artış olacaktır" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: