“ziyarete Gelenlere Israrcı Olmayın”

İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Öksüzkaya, yaklaşan kurban bayramı nedeniyle vatandaşlara beslenme önerilerinde bulunarak, “Bayram...

İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Öksüzkaya, yaklaşan kurban bayramı nedeniyle vatandaşlara beslenme önerilerinde bulunarak, “Bayram ziyaretine gelenlere fazla ısrarcı olunmamalı ve tatlılar tadımlık tüketilmeli, aksi takdirde sağlık sorunları ortaya çıkabilir” dedi.

“Bayramlar ülkemizde tüm sevdiklerimizi bir araya getiren ve büyük sofralarda buluşturan günlerdir. Kurban bayramında da beslenme alışkanlıklarımızda büyük değişiklikler meydana gelmekte, bayram ziyaretleri öğün saatlerimizde ve düzenimizde aksaklıklar meydana getirmektedir” diyen Öksüzkaya, “Kurban bayramında meydana gelen en önemli değişiklik kırmızı et tüketiminin artmasıdır. Bunun yanı sıra şeker ve şekerli besinleri de aşırı tüketmek mide, kalp ve barsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara ve kilo alımına yol açmaktadır. Bu sebeple özellikle bu dönemde kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları gibi kronik hastalığa sahip olan bireylerin tükettikleri besinin çeşidine ve miktarına daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir” dedi.

Reklam
Reklam

Öksüzkaya, “Besinlerin türü ve miktarının yanında göz önünde bulundurulması gereken bir diğer önemli konu da besinlerin pişirme ve saklama yöntemidir. Yanlış uygulanan yöntemler sonucunda etlerde protein, vitamin ve mineral kayıpları olmaktadır. Etlerin buğulama, ızgara, haşlama şeklinde pişirilmesi tercih edilmeli; yağda kavurma ve kızartma yöntemleri besin öğesi kayıplarının artmasına, fazla miktarda yağ tüketilmesine neden olduğundan tercih edilmemelidir. Bir diğer önemli konu da kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Çünkü yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Bu da hazımsızlık, şişkinlik gibi mide rahatsızlıklarına neden olur. Bu sebepten et buzdolabında 1-2 gün bekletildikten sonra tüketilmelidir.

Kurban bayramlarında yapılması gelenek haline gelmiş olan kavurmanın içine tereyağı ve kuyruk yağı konulmadan, kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmelidir. Etin içeriğinde bulunan yağ, yemeğin lezzeti için yeterli olduğundan ayrıca yağ eklenmemelidir.

Reklam
Reklam

Etlerin hepsi hemen tüketilemeyeceğinden saklama koşullarına mutlaka dikkat edilmeli; doğru saklama yöntemlerinin kullanılması ile besin öğesi kayıplarının en aza indirilip, mikroorganizmaların çoğalmasının engelleneceği unutulmamalıdır. Etler buzdolabında 0-2°C de3-5 gün, derin dondurucuda ise -18°C de 3 ay saklanabilmektedir. Buzlukta saklanan etlerin buzluktan çıkarılınca oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabında çözünmesi sağlanmalıdır. Çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme vb. yöntemler uygulanmamalıdır” diyerek şu önerilerde bulundu:

“Güne mutlaka hafif ve her grup besin öğesini içeren bir kahvaltı öğünü ile başlayın.

Tüketeceğiniz 3 ana öğünün yanı sıra yapacağınız küçük ara öğünler gideceğiniz misafirliklerde fazla tatlı tüketiminizi önlemeye yardımcı olacaktır.

Ziyaretlerde ikram edilen hamur tatlıları tadımlık miktarda tüketilmeli, sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Günlük tatlı tüketimi 1 porsiyonu aşmamalı, şekerleme ve çikolatalardan uzak durulmalıdır.

Reklam
Reklam

Evimize gelen ziyaretçilere sağlıklı alternatifler sunmalı ve fazla ısrarcı olmamalıyız. Vitamin, mineralden zengin olan ve posa içeriği yüksek olan kuru meyveler, ceviz, fındık gibi kuruyemişler çikolataya ve şekere alternatif olarak ikram edilebilir. Günlük 2-2,5 litre su tüketilmeli; çay, kahve ve asitli içeceklerin aşırı tüketiminin uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabileceği unutulmamalıdır.

Bayram boyunca artacak olan et tüketimiyle birlikte sebze tüketiminin de artırılması gereklidir. Ana öğünlerde etin yanı sıra tüketeceğimiz salata ve sebze yemekleri C vitamini içeriği sayesinde ette bulunan demirin emilimini kolaylaştıracak, yeterli posa alımı sağlayacak ve vitamin-mineral eksikliklerini önleyecektir.

Kurbanlık hayvanların iç organları (sakatat) kolesterol ve yağ miktarları fazla olduğu için tüketiminde dikkatli olunmalıdır.

Diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu olanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar bireyler bu tedavilerini bozmamalı; beslenme programlarını bayramda da sürdürmelidirler.

Reklam
Reklam

Sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitenin arttırılmasına bayram boyunca a dikkat edilmeli, günlük tempolu yürüyüşlere devam edilmelidir.

Ayrıca hayvan kesiminde dikkatli olunmaması halinde el, kol veya vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilecek bazı bıçak ve kesici alet kesileri ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Bu durumlarda geri dönüşü olmayan bazı uzuv kayıpları bile mümkün olabilmektedir. Özellikle de atardamar kesilerine bağlı kanamalar, fışkırır tarzda ve çok şiddetli olabilmektedir. Üzerine bası uygulansa da kanamayı durdurmak mümkün olmayabilir. Mutlaka hastane bakımı belki de cerrahi müdahale gerekebilir. 2011 verilerine göre geçen yılki Kurban Bayramında sadece Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Polikliniği’ne başvuran vaka sayısı 280’dir. Bu sebeple hayvan kesimi ve parçalanması sırasında son derece dikkatli olunmalı, sonradan geri dönüşü olmayan sonuçlara sebebiyet vermemek için işin uzmanından yardım alınması daha sağlıklı bir yol olacaktır. Bayram boyunca tüm Acil Servislerimiz ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonlarımız kesintisiz hizmet vermeye devam edecektir.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: