İSTANBUL (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 3 günlük resmi ziyaret için gittiği Yunanistan'dan bu akşam döndü. Erdoğan, Yunanistan ziyaretinin dolu dolu geçtiğini söyledi.
Başbakan Erdoğan ile beraberindeki heyeti taşıyan özel uçak, saat 23.10 sıralarında Atatürk Havalimanı'na indi. Erdoğan'ı havalimanında Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, İstanbul Valisi Muammer Güler ve Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah karşıladı.
"ZİYARET DOLU DOLU GEÇTİ" Atatürk Havalimanı'nda Yunanistan ziyaretini değerlendiren Erdoğan, ziyaretin gerek Atina, gerekse Batı Trakya kısmının içeriği itibarıyla dolu dolu geçtiğini belirtti. Türkiye Başbakanı'nın 16 yıl sonra Atina'yı, 52 yıl sonra da Batı Trakya'yı ilk kez ziyaret ettiğini hatırlatan Erdoğan, "Bu ziyaret, Türkiye ve Yunanistan arasındaki barışın ve dostluğun ileriye taşınması amacına yönelik bir adımdı. Son yıllarda aramızda oluşturduğumuz bu sıkı diyalogları daha da arttırmak, ilişkileri ileriye taşımak gayretiydi. Cumhurbaşkanımızın 2005 yılına yönelik davetini Yunanistan Cumhurbaşkanı'na ilettim. Parlamentomuzda Türk-Yunan dostluk grubu oluşturma ve Meclis Başkanımızın davetini Yunanistan Parlamento Başkanı'na ilettim" dedi.
"EKONOMİK ALTYAPININ OLUŞMASI SİYASİ ADIMLARI GÜÇLENDİRİR" Çabaların bunlarla kalmamasını da dileyen Erdoğan, bundan sonra da karma ekonomik komisyon toplantılarının yoğun bir şekilde devam etmesini temenni ederek, "Böylece ekonomik ve ticari altyapının oluşması siyasi adımları da güçlü kılacaktır" şeklinde konuştu.
Yunan yetkililerle yedikleri yemekte siyasi konulara girmediklerini ancak kültürel konulara değindiklerini belirten Başbakan Erdoğan, böylece ortak noktalarda durmak suretiyle geleceğe de mesaj verdiklerini söyledi. Erdoğan, "Gördük ki ortak noktamız çok. Bu anlamlıdır. Heyetlerarası toplantıda da bunu gördük. Heyetimize karşı sayın Başbakan'ın ilgi ve alakası ile verilen mesajlar aramızdaki bağların AB sürecinde nasıl gelişeceğini ve verecekleri desteği gösterdi" diye konuştu.
BATI TRAKYA GEZİSİ
Batı Trakya'ya yapacakları gezi konusunda Yunan yetkililerin hiçbir endişe taşımadığını gördüklerini vurgulayan Erdoğan, bunun kendileri için anlamlı olduğunu belirtti. Erdoğan, gezisi sırasında Batı Trakya'da doğmuş soydaşlarımıza, bundan sonraki süreçte neler yapmaları gerektiği ve yaşamı birlikte sürdürdükleri yönünde mesajlar verdiklerini hatırlatarak, "Orada 'geleceğe yönelik dostça barış içinde nasıl yaşarız' arayışını gördük. Bu da bizi mutlu etti. Gümülcine'de Azınlıklar Derneği'nde yaptığımız görüşmeler ve onların gayretleri bizi duygulandırdı. Orada oluşan tablo ve duygusal anlar bizi heyecanlandırdı. Bir köye yaptığımız ziyaretin anlamı farklıydı, çünkü habersiz bir ziyaretti. O kalabalığın bir anda toplanması bizi ayrıca duygulandırdı. Bu iki dost, iki komşu ülkenin bundan sonra bir dayanışma ve komşuluk hukuku içinde geleceğe yürümelerini diliyorum" dedi.
"TİCARET HACMİMİZ YETERSİZ" Türkiye ve Yunanistan arasında 1.4 milyar dolarlık ticaret hacmi olduğunu hatırlatan Erdoğan, ancak bunun yetersiz olduğunu dile getirdi. Erdoğan, yapılan ekonomik görüşmelerde, müşterek yatırımlarda mutabakat oluşturma kararı alındığını da sözlerine ekledi . Turizm açısından farklı bir heyecan oluştuğunu belirlediklerini ifade eden Erdoğan, "400 bin Yunan'ın Türkiye'ye geldiği, bizden de 160 bin kişinin Yunanistan'a gittiği düşünülürse birbirimize duyduğumuz ilgiyi görürsünüz. Bizim de atmamız gereken adımlar var. Dışişleri yetkililerinin teknik çalışmaları var. Bütün derdimiz dostluk sürecini hızla geliştirmek. AB sürecinde ise bize verdikleri desteği defalarca tekrarladılar" şeklinde konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir soru üzerine de, Yunanistan'la stratejik anlamda ortak konuları olduğunu hatırlattı. İki ülke arasında yıllardır var olan sorunların aşılmak üzere olduğuna değinen Erdoğan "Bir başlığın atılması önemliydi ve Karamanlis bu başlığı atmıştır" dedi.
Bir başka soru üzerine de Erdoğan, siyaset anlayışında karşılıklı olarak çözüme inanmanın şart olduğunu belirterek, "Çözüme inanmazsanız 16 yıldır ayrı kalırsınız, 50 senedir gidip gelmezsiniz. Bunu çözmemiz gerekirdi ancak ne yazık ki bu adımlar atılmamıştı. Dışişleri düzeyinde bu adımlar atılıyor da neden Başbakan düzeyinde bu ilişkiler atılmadı? Çin'e kadar gittik, yine gideceğiz. Siyasette düşman değil, dost kazanmak önemlidir. Biz, siyasetimizi dost kazanmak üzerine yapıyoruz" şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan, basın toplantısının ardından dinlenmek üzere Üsküdar'daki evine gitti.