Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü: Her Yıl 600 Bin Pasif Içici Ölüyor

Durmuş SEVİNDİK/ ZONGULDAK, '9 Şubat dünya sigarayı bırakma günü' nedeniyle yazılı açıklama yapan Akça, sigara kullanımının, akciğer kanseri başta olmak

Durmuş SEVİNDİK/ ZONGULDAK, '9 Şubat dünya sigarayı bırakma günü' nedeniyle yazılı açıklama yapan Akça, sigara kullanımının, akciğer kanseri başta olmak üzere larenks, mesane, pankreas, serviks, farinks ve ağız boşluğu kanserlerinin gelişiminde, kalp hastalıklarının ortaya çıkmasında ve KOAH olmak üzere bir çok hastalığın temel etkenleri olduğunu söyledi. Akça, şöyle dedi:
"Sigara bağımlılığı bir hastalıktır ve tedavi edilebilir. Sigarayı bırakanlar ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başlar. İlk 20 dakikada kalp atışı hızı normal değerine düşer, 12’nci saatten itibaren kandaki karbondioksit seviyesi normale döner. 2 hafta- 3 ay arasında kişinin akciğer fonksiyonlarında düzelme görülür. 1-9 ay arasındaysa öksürme ve nefes darlığı gibi belirtiler azalır. 1 yılın sonunda koroner kalp hastalığı riskiniz sigara içen birinin yarısı kadardır. 10'uncu yılın sonundaysa akciğer kanseri riskinin sigara içen birinin yarısı kadar olduğu biliniyor. 15 yıl sonra koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye iniyor."
Sigaranın her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne yol açtığını belirten Akça, "Bu ölümlerin yaklaşık 600 bini sigara dumanından pasif etkilenime bağlı olmaktadır. Eğer bu konuda yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceği ve bu ölümlerin yüzde 80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağı tahmin edilmektedir" dedi. Akça, sigarayı bırakmak isteyenleri hastanelerdeki sigara bırakma polikliniklerine davet ederken Zonguldak'ta son 5 yılda sigara bırakma polikliniklerine başvuran 13 bin 818 kişiden 2 bin 636'sının sigarayı bıraktığını söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: