Zonguldak ve çevresi Filyos Vadisi projesiyle kalkınacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Filyos limanı ve geri sahasındaki endüstri tesisleri için geliştirilen 'Filyos Vadisi'...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Filyos limanı ve geri sahasındaki endüstri tesisleri için geliştirilen 'Filyos Vadisi' projesinin Türkiye'nin gerçekleştireceği en büyük entegre yatırımlardan biri olduğunu belirtti.

Bakanlıktan konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, Filyos havzasının proje yeri olarak seçilmesinin nedenleri arasında ulaşım altyapısının iyi olması, bölgede kurulacak sanayi alanları ve serbest bölgede gerekli yatırımların güvenli bir şekilde yapılabilecek olmasının başlıca faktörler olduğu vurgulandı. Açıklamada şöyle denildi: "Proje bölgesinin, Zonguldak Havalimanı'na yakın oluşu, Filyos Liman sahasının yakınından geçen demir yolu ve kara yolu bağlantısıyla önemli bir lojistik potansiyel barındırmaktadır. Proje, bölgenin bağımlı istihdam yapısını değiştirecek, yeni iş alanları oluşturacak, mevcut tesislerin rekabet gücünü yükseltecek bir proje olarak öne çıkmaktadır. Projenin, Zonguldak, Bartın, Karabük illerinin yanında hinterland alanı içinde yer alan Ankara, Kırıkkale, Kastamonu, Çankırı, Bolu, Eskişehir ve Kayseri bölgesine de hizmet öngörülmüştür. Dolayısıyla Filyos Limanı, Filyos Vadisi Projesinin en temel ayağını oluşturmaktadır. Proje kapsamında bu potansiyel düşünüldüğünde Filyos Vadisi sanayi ve ticaret alanında yeni oluşumlara alternatif merkez olma şansına sahiptir. Ayrıca bölge projeyle birlikte lojistikte rekabetçi bir konuma geleceği öngörülmüştür."

Reklam
Reklam

Filyos Vadisi Projesi kapsamında; Filyos limanının yapımıyla İstanbul limanlarındaki yoğunluğun azalacağının öngörüldüğü hatırlatılan açıklamada, "Filyos Limanı Projesi ve geri sahasındaki endüstri tesisleri, Zonguldak Çaycuma İlçesi Filyos (Hisarönü) beldesi sınırları içinde Filyos Çayı’nın Karadeniz’e döküldüğü deltada planlanmıştır. Liman, saha topoğrafik koşullarının liman yapımı için uygun olması ve bölgenin Ankara hinterlandında yer alması nedeniyle özel bir öneme sahiptir. Filyos limanının yapımı Filyos Vadi Projesi’nin hayata geçirilebilmesi için önemlidir. Limanın yapımı halinde kurulmuş olan Serbest Bölge’nin de etkin hale gelmesi sağlanacaktır. Ankara ve İç Anadolu Bölgesinin liman ihtiyaçlarının karşılanması, demir yolu ve kara yolu ağı ile Karadeniz ve Akdeniz’e bağlanması, Tuna ve Ren nehirlerinin birbirine bağlanmasından sonra, ülkemizin Baltık Denizi’ne ve günden güne ticaret hacmi genişleyen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Projesi kapsamında yer alan ülkelere bağlanması, Filyos Projesi kapsamı içinde yer alan yatırım alanlarının tüm ulaşım ağı ile entegrasyonu Filyos limanın yapılması ile mümkün olacaktır. Filyos Vadisi Projesi ile bölge ekonomisine katkı sağlayarak bölgeyi önemli bir ticaret merkezi haline getirmek, Filyos limanının Türkiye deniz taşımacılığı ihtiyacının yüzde 10-15’ini karşılaması, projeyle yaklaşık 20 bin-30 bin kişiye doğrudan ve dolaylı istihdam sağlanarak bölgenin en büyük sorunlarından biri olan istihdam sorunu da çözülmüş olacaktır ve bölge göç veren değil göç alan bir cazibe merkezi haline getirilmesi amaçlanmıştır." ifadelerine yer verildi.

Reklam
Reklam

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca onaylanarak yürürlükte olan 1/100.000 ölçeklik Zonguldak-Bartın Karabük Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı'nda da Filyos limanının, Filyos Serbest Bölgesine entegre bir biçimde planlanması ve bu limanın uluslar arası ithalat ve ihracatta kullanılabilmesi için gerekli çalışmaların yapılması öngörüldüğü kaydedildi.

Açıklamada proje hakkında şu bilgiler aktarıldı: "Söz konusu Çevre Düzeni Planında Filyos Limanı planlanmış olup, limanın uygulanmasını destekleyici ve fonksiyonu gereği ihtiyaç duyacağı liman gerisi alanının da, Filyos Serbest Bölgesi’nde oluşturacağı plan hükmü altına alınmıştır. Üst ölçekli Zonguldak-Bartın-Karabük Çevre Düzeni Planı kararları çerçevesinde, Filyos limanına ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı çalışmalarına bizzat Bakanlığımızca başlanarak, planlama süreci etkin ve verimli bir şekilde tamamlanmıştır. Belirtilen gerekçeler de göz önüne alındığında, Filyos limanının ülke ekonomisine ve kalkınmasına sağlayacağı yararlar ve katkılarına dair mülahazalara binaen, Filyos limanı ve liman geri hizmet alanına ilişkin hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve 3194 sayılı İmar Kanunu çerçevesinde Bakanlığımızca 26.03.2012 tarihinde onaylanmıştır.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz