Zoonoz hastalıkları, tehdit ediyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ö. Hakan Muğlalı, 250 çeşidi bulunan zoonoz hastalıklarının tehdidindeki insanların korunmasının ancak veteriner hekimlerin sorumluluğundaki çalışmalarla mümkün olabileceğini belirterek, Türkiye'de hayvancılığa önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Ö. Hakan Muğlalı, Veteriner Hekimliği eğitim ve öğretiminin başlamasının 162. yıldönümü ve OMÜ Veteriner Fakültesi'nin kuruluşunun 2. yılı nedeniyle bir açıklama yaparak, veteriner hekimlerin hayvan sağlığının korunması için önlemler alan, hayvan hastalıklarının teşhis ve tedavilerini yapan, eradikasyonlarını sağlayan kişiler olduğuna işaret etti. Prof. Dr. Muğlalı, "Zoonoz yani hayvanlardan insanlara ve insanlardan hayvanlara geçen hastalıklarla mücadele ederek, toplum sağlığını korumak veteriner hekimin en önemli görevidir. Hayvan sağlığının korunması, üretim ve ıslahları, doğru ve ekonomik beslenmeleri, hastalıklarının teşhis ve tedavisi, salgın hastalıkların önlenmesi, hayvansal ürünlerde kirlenme, hayvansal atıklar ve bunların değerlendirilmesi, çevre kirliliği, hayvansal ürünlerin üretim teknolojisi ve insan tüketimine uygunluğunun her aşamadaki sağlık kontrolü veteriner hekimlerin sorumluluk alanına girer" dedi.

Reklam
Reklam

Hayvan sağlığı ile insan sağlığını birbirinden ayırmanın mümkün olmadığını, veteriner hekimin görev alanının sadece hayvan sağlığı ile sınırlı olmayıp, insan sağlığı ile de yakından ilgili olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Muğlalı, "Kuduz, ruam, tüberküloz, kabakulak, sıtma, şarbon gibi hayvanlardan insanlara doğrudan veya brusella, salmonella, SARS, BSE (deli dana), gibi hayvansal ürünler aracılığıyla dolaylı olarak geçen hastalıklar ile iç ve dış parazitlerden insanların korunması ancak veteriner hekimlerin sorumluluğundaki çalışmalar ile mümkündür. Veteriner hekimler, halkın sağlıklı ve güvenli gıda tüketiminden sorumludur. Aldıkları eğitimin doğal sonucu olarak gıda kontrolü, gıda güvenliği ve gıda üretim teknolojisi bilgileri ile hayvanlardan insanlara bulaşan bakteri, virüs, mantar ve parazitlerden oluşan 250 dolayındaki zoonoz hastalık çeşidi ile gıda zehirlenmeleri ve hayvansal ürünlerde ilaç ve diğer maddelerin kalıntılarının önlenmesi mücadelesini de yürütür. Güncel gelişmelere paralel olarak gıda maddelerine etken bulaşmasına yönelik kritik kontrol noktalarının tespitinde önemli görevler üstlenir. Bu nedenle çiftlikten sofraya kadar her noktada veteriner hekim kontrolü önem kazanmıştır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Dünyanın en eski mesleklerinden birisi olan veteriner hekimliğin, hayvanların evcilleştirilmesiyle başladığını kaydederek, "Toplumların sosyoekonomik yapılarında hayvan ve hayvansal ürünler her çağda ve ülkede önemli bir yer tutmuş, kişi veya toplumların hayvan varlıkları, onların zenginliklerinin en önemli göstergesi olarak kabul edilmiştir" diyen Prof. Dr. Muğlalı, şunları söyledi:

"İnsanların hayvanlara verdikleri değerin bir göstergesi olarak hayvan isim ve figürleri burçlara, takvimlere, coğrafi alanlara, para ve mühürlere, bayraklara ve isim olarak insanlara verilmiştir. İktisat biliminin temeli olan 'kapital' kelimesi 'sığır kafası' anlamına gelen 'kapitus (capitus)' kelimesinden gelmekte ve bu durum ekonominin ve zenginliğin temelinin hayvancılık olduğunu ortaya koymaktadır. ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, Hollanda, Almanya, İsrail gibi günümüzün zengin ve gelişmiş ülkelerinin ekonomileri incelendiğinde, temelinin hayvancılığa ve tarıma dayalı olduğu görülür." İHA

Anahtar Kelimeler: