"Zoraki bir barış olamaz"

İSTANBUL (İHA) - KKTC Cumhurbaşkanı Müsteşarı Ergun Olgun, "Zoraki bir birlik olamayacağı gibi zoraki bir barış da olmaz" dedi. ABD'ye giderek KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile görüşen Müsteşar Ergun Olgun, İstanbul'a geldi. Atatürk Havalimanı'nda basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan Olgun, "Sayın Cumhurbaşkanımız'ın talimatıyla Türkiye'ye geldim. Sayın Denktaş hastaneden çıktı ve sağlık durumu iyi. İyileşme süreci devam ederse önümüzdeki hafta New York'tan ayrılma ihtimali var" dedi.

Ergun Olgun, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın gönderdiği mektuba değinerek, "Genel Sekreter, Sayın Cumhurbaşkanı'na ikinci bir mektup gönderdi. Aynı mektup, Güney Kıbrıs'a da gitmiş durumda. Genel Sekreter, sunduğu düşüncelerle ilgili olarak tarafların endişelerini görmek, istedikleri değişiklikler hakkında görüşlerinin detaylı bir şekilde kendisine bindirilmesini istiyor. Bu da Genel Sekreter'in bazı değişiklikler yapılması gerektiğine dair olan inancını teyit ediyor. Çünkü iki taraf da değişiklik görmek istediğini genel sekretere bildirmişti" dedi.

Reklam
Reklam

Kıbrıs Türk tarafı olarak bu değişikliklerin detaylandırılması, bununla ilgili cevabın hazırlanması için Türkiye'ye geldiğini söyleyen Olgun, "Buradan Kıbrıs'a geçip, hazırlanacak taslağı New York'a, Sayın Denktaş'a götüreceğim. Ankara'da dışişleri bakanlığı mensupları ve Kıbrıs'la ilgili yetkililerle görüşeceğim. Onlardan, Türkiye'nin düşünce ve görüşleri alınacak. Bizim vereceğimiz cevaba, bu düşünceler yansıyacak. Kıbrıs'ta hükümetle temas edilecek. Çıkacak olan taslak, gerek Türkiye'nin, gerek KKTC'nin görüşlerini içerecek şekilde Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulacak. Cevabın bir haftadan önce hazırlanması lazım" şeklinde konuştu.

"ZORAKİ BARIŞ DA OLAMAZ" BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs'a ilişkin planını değerlendiren KKTC Cumhurbaşkanı Müsteşarı Ergun Olgun, anlaşma yapıldıktan sonra olası itilafların, çatışma ve gerginlik unsurlarının paket içinde olmamasına dikkat edilmesine gerektiğini belirterek, "Kıbrıs'taki çevrelerde birçok liderle görüştüm. Onlar da bu paket içindeki bir çok şeyin değişmesi gerektiğini ifade ettiler. Yapılacak müzakerelerde her iki taraf için de bir orta yol bulunması için müzakere edilecek" dedi.

Reklam
Reklam

Türk tarafı açısından toprak konusunun önemli bir mesele olduğunu vurgulayan Olgun, bu meselenin görüşmelere yansıması gerektiğini, Kıbrıs'ta tarafların hassas olduğu konularda belli bir esneklik içinde olunması gerektiğinin altını çizdi.

Zoraki barışa tepki koyan çevrelerin tepki koymaya devam edeceğini belirten Olgun, "Güney Kıbrıs'ta yüzde 68-70 arasında bir kesim bu anlaşmayı kabul etmiyor, ancak değişiklikler istiyorlar. Ancak bizim istediğimiz değişiklikler onların kabul edemeyeceği, onların istedikleri değişiklikler bizim kabul edemeyeceğimiz gibiyse, bunu dikkate almak gerek. Bunun anahtarı eşitlik ilkesinin bütün yönleri ile bu anlaşmayı sağlayacak özellikle Güney Kıbrıs'ın bunu kabul etmesi lazım. Amacımız Kıbrıs'ta iki tarafın kabul edeceği bir noktaya samimiyetle ve iyi niyetle yaklaşmasıdır" dedi.

Türk tarafının toprakla ilgili ihtiyaçlarının pakete yansımadığını söyleyen KKTC Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Olgun, "Zoraki bir birlik olamayacağı gibi zoraki bir barış da olmaz. Tarafların barışı içine sindirmesi gerek. Oluşturulacak ortaklık hükümetinde her ikisinin teslimiyeti ve eşitliğinin karar mekanizmasına yansıması lazım" diye konuştu.

Reklam
Reklam