Zorlu Enerjiden Yatırım Öncesi İstişare Toplantısı

2004’de ruhsat sahibi olduğu Kütahya’nın enerji zengini ilçesi Simav’da jeotermalden elektrik üretmek isteyen Türkiye’nin enerji...

2004’de ruhsat sahibi olduğu Kütahya’nın enerji zengini ilçesi Simav’da jeotermalden elektrik üretmek isteyen Türkiye’nin enerji alanında söz sahibi firmalarından Zorlu Enerji Gurubu, yatırım öncesi ilçede istişare toplantısı düzenledi.

Özel Bahar Koleji Toplantı Salonundaki toplantıda gurubun ilçede yapmayı planladığı enerji yatırımları hakkında katılımcılara bilgiler veren Genel Müdür Yardımcısı Ali Kındap, yatırımlar sayesinde Simav’da istihdamı artırmak ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

Enerji yatırımları öncesi ruhsat sahibi oldukları alanın yeraltı zenginliğini ölçmek için bir takım araştırmalar gerçekleştireceklerini ve elde ettikleri sonuçları da Simav halkı ile paylaşmayı planladıklarını dile getiren Kındap, Simav’da jeotermal enerjiden yararlanmak amacıyla 2004 yılında 3 bin hektarlık bir alanda ruhsat sahibi olduklarını kaydetti.

Enerji alanında yapacakları yatırımların Simav’ın ısınması yönündeki çalışmalarına hiçbir engel teşkil etmeyeceğine vurgu yapan Kındap, “Enerji sahasında elde edilecek verilerde sadece konut ısıtmasına yetecek güç ve potansiyel ortaya çıkarsa Zorlu Simav’da enerji üretmez. Ayrıca Zorlu Enerji Simav ve çevresindeki mevcut enerji kullanımlarında sorun yaşanmasına fırsat vermeyecektir. Henüz işin başındayız. Amacımız işbirliği içinde hep birlikte hedefe varmaktır” dedi.

İstişare toplantısına Simav Kaymakamı Yüksel Ünal, Belediye Başkanı Kasım Karahan, Simav Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muammer Gavas, Naşa Belediye Başkanı Kadir Bütüner, Çitgöl Belediye Başkanı Recep Yalçın, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bazı siyasi partilerin ilçe başkanları ve yönetim kurulu üyeleri de katıldı.

Reklam
Reklam

Toplantıda söz alan Simav Belediye Başkanı Kasım Karahan, Zorlu Enerji Gurubunun yapacağı çalışmaların ilçede belediye olarak ısınma ve diğer alanlarda yaptıkları yatırımlara bir darbe olacağını savundu.

Karahan, “Bu toplantıda Simav jeotermal alanında bundan sonra Zorlu Gurubundan başkasının kuyu açamayacağı net olarak ortaya çıkmıştır. Bu durumda Simav olarak 8 bin konutu ısıtmakla yetinmek zorundayız. Çünkü anlattıklarınıza ve yaptığınız açıklamalara bakılırsa sizler yapacağınız çalışmalarda sonuca varmadan bizler yeni hedeflerimizin programını yapamayacağız. Siz izin vermeden yeni kuyular açamayacağız. Bu Simav’ın konut ısıtmasına bir darbedir. Simav’da 18 kuyu, 20 yıllık da konut ısıtması vardır. Zorlu, 2004’de aldığı ruhsatlara 2008’de çıkan yasaya göre intibak yaptırmıştır. 2008’de bu duruma MTA dava açmış, Simav Belediyesi müdahil olmuş, mahkeme kesilen ruhsatın hukuksuz olduğunu karar vermekle birlikte 2004 yılında alınan ilk ruhsatı dikkate almıştır. Şimdi, yasaya göre mevcut kuyuların etkileşim alanları belirlenerek yeni kuyuların açılışı yapılacaktır. Ama burada etkileşim alanını belirleyecek kimdir? Ayrıca önceden alınan ruhsatlarla ilgili olarak jeotermal alanda hiçbir işlem yapılmamasına rağmen İl Özel İdare tarafından Zorlunun aldığı ruhsatlarda süre uzatımının yapılması Kütahya İl Özel İdaresinin anlaşılmaz bir tutumudur. Zorlu Enerji ve İl Özel İdaresi ruhsatlar konusunda yasal boşluklardan yararlanıyor. Jeotermal konusunda verdiğimiz 3 yıllık mücadelenin geldiği yeni bir noktadayız. Simav’ın ve Simavlının haklarını peşkeş çekenlerin mezarları kaynasın! Şaphane’de sondajı yapılan 180 derecelik kuyu MTA tarafından 22 milyon dolara satılırken, Simav’ın kaynakları bedavaya peşkeş çekildi. Simavlı elektrik santralini kendisi yapmaya muktedirdir. Ama hukuksuz değil. Zorlunun elektrik santralinin Simav ekonomisine katkısı olmayacaktır. Santral, Zorlunun kendi gücüne güç katacaktır. Bunun bir örneğini depremden sonra yaşadık. TOKİ konutları, okullar, hükümet konağı yapıldı ama istihdam ve ekonomik anlamda Simav’a bir katkısı olmadı. Yapacağınız çalışmalarda kuyularımıza zarar verilirse ne olacaktır? Simavlı jeotermalli konut ısıtmadan taviz veremez” dedi.

Reklam
Reklam

Daha sonra söz alan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de Zorlu Gurubunun yaptığı bilgilendirmelere tepki gösterdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz