Zorlu sınavlar öncesi öğrencilere uyarı

İSTANBUL (İHA) - İletişim Uzmanı Doç. Dr. Doğan Çüceloğlu, ÖSS ve Anadolu lisesi sınavlarına az bir zaman kala öğrencileri uyararak, "Kaygı, panik ve stresten kurtulamayan öğrenciler, sınav salonundan çıktıklarında "Bildiğim halde yapamadım" şeklinde konuşan öğrenciler olacaktır" dedi.

ÖSS ve Anadolu lisesi sınavları için geri sayımın başladığı şu günlerde, öğrencilerin tüm hazırlıkları tamam. Ancak uzmanlar, tüm bilgi donanımlarına rağmen kaygı-panik ve stresin, öğrencilerin en büyük düşmanı olduğunu bildiriyor. İletişim Uzmanı Doç. Dr. Doğan Çüceloğlu, üç düşman diye adlandırdığı bu engellerden kurtulamayan öğrencinin sınavda başarı şansının yok denecek kadar az olduğunu söyledi. Çüceloğlu, "Kaygı, panik ve stresten kurtulamayan öğrenciler, sınav salonundan çıktıklarında "Bildiğim halde yapamadım" şeklinde konuşan öğrenciler olacaktır. Öğrenciler, "Sınavı kazanamazsam elalem bana ne der", "Babam annem nasıl üzülür", "Kazanamazsam onların yüzüne nasıl bakarım" gibi düşüncelerden kurtulmalıdır. Öğrencilerin, kendilerine "Sınavda elimden gelenin en iyisini yapacağım", "Yaparken şevk ve coşku içinde olacağım" şeklinde kendilerine söz vermesi gerekiyor. Böyle düşünen bir öğrenci, üç düşmanı yenip özgürlüğüne kavuşacaktır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Çücenoğlu, öğrenci ÖSS'yi kaybetse bile hayatta başarısız olma gibi bir riskinin asla olmayacağına dikkat çekti. Bunun, bir evladın ailesine vereceği en büyük zenginlik olduğunun altını çizen Doç. Dr. Doğan Çüceloğlu, "İnsan biyolojik bir makinedir. Bu makinenin nasıl işlediğini çözdükten sonra, neleri nasıl yapabileceğini de anlamak hiç de zor değil. İnsan beyninde kısa ve uzun süreli olmak üzere iki bellek bulunuyor. Öğrenilen bilgiler kısa süreli bellekte kodlanıp, uzun süreli belleğe aktarılır. Çünkü ileride bu bilgiler lazım olacak. Ve o ileride lazım olacak günlerden birisi de ÖSS'dir. İşte sınav anında kısa süreli belleğimiz bu kez tersine bir hareketle daha önce aktardığı bilgileri aynı şekilde uzun süreli belleğimizden alarak bu kez bir başka alana yani sınav kağıdına aktarmamızı sağlar" ifadelerini kullandı.
Çüceloğlu, öğrencilerin başarı yolculuğunda olası bir kaza yapmamak için beyinlerinde yaptıkları bilgi nakliyesi sırasında stres-kaygı ve panikten arınmış olmaları gerektiğini söyledi. Çücenoğlu, öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:

Reklam
Reklam

"Bugünden itibaren sabah erken kalk ve sınav günü şartlarına kendini uyarla. Hayatında hiçbir değişiklik yapma. Sosyal olmaya devam et. Ders çalıştığın ortamı sınav ortamına benzetmeye çalış. Sınav günü en rahat edeceğin bir elbiseni giy. Sınav günü alıştığın kahvaltıyı yap. Başkası ne der düşüncesini kafandan sil. Sürekli gayretinin temelinde kendi seçimin yatsın. Gönlünün amacı ne ise, sınava bu amaç için gir, asla kendini başkalarının istediği bir seçime doğru yönlendirme. Şimdi ve burada olmayı seç. Yani o anda ne yapıyorsan bütün benliğin yaptığın o işe odaklansın. Asla bir sonraki işini düşünme. Gerçeklere dayalı bir beklenti içinde ol. Bedensel ve zihinsel sağlığın yerinde olsun. Spor yap, sosyal faaliyetlerine devam et. Yaptığın her hatanın altında ezilme. Hatalardan ders çıkar. Aynı hatayı ikince kez tekrarlama. İnsan bedeni biyolojik bir makinedir. En çok ihtiyaç duyduğu enerji de oksijendir. Ciğerlerine bol oksijen depola. Kendine güven. Unutma, başarıyı yakalayabilmen için özgüvene yüzde 94, bilgiye ise sadece ve sadece yüzde 6 ihtiyacın var."

Reklam
Reklam