Zorunlu eğitim yasasında değişiklik isteği

AYDIN (İHA) - Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hulusi Akşit, son 5 yılda sanayiye hiç çırak gelmediğini belirterek, çıraklık eğitim merkezlerinin de 8 yıllık zorunlu eğitim kapsamına alınmasını istedi.

5368 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Yasası'nda yapılan değişikliğin ardından Aydın Esnaf Odaları'nda kaydı bulunan 106 bin esnaftan 48 bin esnafın kaydının silindiğini belirten Hulusi Akşit, hükümetin bu uygulamasını yerinde bulduklarını, ancak ustalık belgesi gerektiren konularda faaliyet gösteren esnafın, esnaf odası yerine ticaret odasına kaydının yapılmasına da bir anlam veremediklerini söyledi. Yapılan yasal değişikliğin ardından Türkiye'de sanayinin bitme noktasına geldiğini ifade eden Akşit, çıraklık eğitim okullarının gerekirse müfredat değişikliği yapılarak zorunlu eğitim kapsamına dahil edilmesini istedi. Sorunun çözülmemesi halinde önümüzdeki yıllarda ölen ya da emekliye ayrılan ustaların yerinin doldurulamayacağını belirten Akşit, sorunların dile getiren bir dosyayı haftaya Aydın'a gelecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ileterek yardım isteyeceklerini kaydetti.

Reklam
Reklam

Akşit, "Zorunlu eğitimin 8 yıla çıkmasının ardından esnaf, sanayi çırak yüzü görmez oldu. Son 5 yılda koskoca Aydın sanayiine gelen çırak sayısı parmak sayısını geçmez. Bu konuda önlem alınmazsa önümüzdeki 10 yıl içinde Aydın'da binlerce dükkan kapanacak, birçok meslek de yok olacaktır. Aydın'da çıraklık eğitim okulunu bitirmiş hiç işsiz gencimiz yok. Ancak üniversiteyi bitirmiş binlerce gencimiz iş arıyor. Hükümetimiz ve yetkililerin bu gerçekleri göz önünde bulundurarak gerekli yasal düzenlemeleri yapmalarını istiyoruz" dedi.