Usta sanatçı Zülfü Livaneli'den hemşehrilerine destek geldi. Hem sesi hem de yazdığı kitaplarla gönülleri fetheden Zülfü Livaneli bu kez Artvin Cerattepe'de maden çıkarılması için şirket yetkililerinin, asker ve polis eşliğinde zırhlı araçlarla bölgeye girmesi karşısındaki direnişe destek için yazdı. Cerattepe halkının davasını sürdürmesine mesajıyla destek olan Zülfü Livaneli'nin sözleri sosyal medyada da çok konuşuldu. Pek çok kişi #zülfülivaneli hashtagi üzerinden konuyla ilgili düşüncelerini paylaştı. İşte Zülfü Livaneli'nin Artvin Cerattepe ile ilgili sözleri!
"ARTVİN YENİLMEYECEK"
Dedelerimin memleketi Artvin (eski adıyla Livane), Kafkasya'nın nefes kesici güzelliklerini yansıtan bir mücevher. Kafkasör'ü, yaylaları, şelaleleri, sis basmış dağları, Kafkas arıları ve binbir çeşit çiçeğiyle insanı sarhoş eden bir güzellik. Doksan yaşındaki sırım gibi erkeklerin kıvrak Kafkas dansları yaptığı mucize bir doğa. Halkı kültürlü, bilinçli, uygar. Artvin'de müzik, şiir, kültür var ama cinayet yok, kan davası, töre cinayeti vs. yok. Belleğimdeki Artvin buydu. Ama geçen yıl sevgili kardeşlerim Can Dündar, Nebil Özgentürk ve Coşkun Aral bir belgesel çekmek üzere beni Artvin'e götürdüklerinde, deyim yerindeyse içim parçalandı. O güzelim yollar delik deşik; her yere maden arama ruhsatı verilmiş, güzelim şelaleler kurumuş, binbir nadide çiçek beton künklerin altında ezilmiş, Madendi, HES'ti derken Artvin'in canına okumuşular. Lanet olası kar hırslarıyla, dünyanın en güzel doğasını mahvetmişler. Şimdi bu kadarla da yetinmiyorlar. Cerattepe'ye ve son kalan güzelliklere de uzatıyorlar kirli ellerini. Sarp sınır kapısından geçiyorsunuz, aynı doğa, aynı kültür ama bozan, kirleten yok. Gürcistan, eskiden Artvini'de de görülen güzelim ahşap evlerini bile koruyor. Biz, bu ülkeye düşman adamların elindeyiz diyesi geliyor insanın. Nazım'ın dediği gibi ''Sana düşman, bana düşman, düşünen insana düşman'' Doğaya düşman, yeşile düşman, akarsuya düşman, Cerattepe'ye düşman. Yiğit Artvin halkı, doğasını korumak için kahramanca mücadele veriyor. Ve Artvin yenilmeyecek! Bu haramzedelere geçit vermeyecek.
ZÜLFÜ LİVANELİ KİMDİR?
Zülfü Livaneli, 20 Haziran 1946'da Konya'nın Ilgın ilçesinde dünyaya geldi. Kültür, sanat ve politika alanında Türkiye'nin önemli isimlerinden birisi olan Zülfü Livaneli, müziği ile birçok ulusal ve uluslararası ödül aldı. Eserleri Joan Baez, Maria Farantouri, Maria del Mar Bonet, Leman Sam gibi yerli ve yabancı sanatçı tarafından yorumlanan usta sanatçı, 300'e yakın besteye ve 30 film müziğine imzasını attı. "Yer Demir Gök Bakır", "Sis", "Şahmaran" ve "Veda". Valencia Film Festivali'nde "Altın Palmiye" ve 1989'da Montpelier Film Festivali'nde "Altın Antigone" ödülüne layık görülen Zülfü Livaneli'nin filmleri Türkiye, ABD, Fransa, Almanya, İsviçre ve Japonya'da gösterime girdi ve BBC, WDR, İspanya, Kanada ve Japon televizyonları gibi birçok televizyon şirketine satıldı. Müzikteki başarısını edebiyatta da gösteren Zülfü Livaneli; "Arafatta bir çocuk", "Geçmişten Geleceğe Türküler", "Sis", "Orta Zekalılar Cenneti", "Diktatör ile Palyaço", "Sosyalizm öldü mü", "Engereğin Gözündeki Kamaşma" ve "Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm" ve "Mutluluk" ve Leyla'nın Evi, Sevdalim Hayat, Son Ada ve Sanat Uzun, Hayat Kisa, Serenad, Kardeşimin Hikayesi kitaplarıyla uluslararası kültür çevrelerinde de tanınmakta ve saygı görmektedir.