Zümrüt Apartmanı davasında tahliye

KONYA (İHA) - Konya'da 2 Şubat tarihinde çöken Zümrüt Apartmanı olayıyla ilgili görülen davanın 4. duruşmasında Proje Sorumlusu Halil İbrahim Elliiki, tutuklu bulunduğu süre gözönünde bulundurularak, 5 milyar kefalet ve her duruşmaya katılması şartı ile tahliye edildi.

Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Zümrüt Apartmanı'nın çökmesi olayıyla ilgili davanın 4. duruşmasında, "Emir ve kaidelere riayetsizlik sonucu 92 kişinin ölümüne ve 30 kişinin yaralanmasına sebebiyet vermek" suçundan yargılanan tutuklu sanık müteahhit Ali Vedat Kaya, İsmail Hakkı Canlıer, Proje Sorumlusu Halil İbrahim Elliiki, müdahiller ve taraf avukatları katıldı.
Müşteki avukatları adına konuşan Avukat Orhan Özer, bilirkişilerin belediyeden istediği evrakların bugüne kadar gönderilmemiş olması nedeniyle çabuklaştırılmasını isteyerek, "Belediye yetkililerinin hakkındaki soruşturmanın zamana yayılma istediği düşüncesindeyiz. Hazırlıkta yapılan incelemeler, belediye yetkililerini kusurlu bulmuştur. Bu raporlara dayanılarak soruşturmalara izin verilmesi gerekirdi" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Yine müşteki avukatlarından Kemal Yüce ve Umut Olcay, arama kurtarma çalışmalarına katılanlar hakkında araştırma ve soruşturma yapılmasını talep ettiklerini ifade ederek, "Bu talepler konusunda karar verilmesini istiyoruz. Resmi görevliler dışında kurtarma çalışmalarına katılan sivil insanlar da vardı. Bu insanların hatalarında da can kaybı artmış olabilir. Bu kişilerin de belirlenerek haklarında dava açılmasını talep ediyoruz" dedi.

Sanık Halil İbrahim Elliiki'nin Avukatı Erdan Arısoy, müvekkilinin suçlu bulunsa dahi alacağı cezanın belli olduğunu kaydederek, "İnfaz yasası hükümleri göz önünde alındığında müvekkilim gereğinden fazla tutuklu kalmış ve mağdur edilmiş olacak. İstenilen belgelerin 2004 yılı hatta 2005 yılına kadar gelmesi mümkün değildir. Bu nedenle müvekkilimin tahliyesini istiyorum" ifadesinde bulundu.
Diğer sanıklardan Ali Vedat Kaya ve İsmail Hakkı Canlıer'ın avukatı Ömer Oğur, müvekkili hakkında sadece dava açılıp tutuklama emri verildiğini vurgulayarak, "Binanın neden çöktüğü, kolonların kesildiği ve kesilen kolonun emniyetçe muhafaza edildiği bilinmesine rağmen yalnızca benim müvekkillerim hakkında dava açılmış ve tutuklanmışlardır. Diğer sorumlular hakkında hiçbir işlem yapılmamıştır. Müvekkillerimin tahliyesini talep ediyorum" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Mütalaası sorulan Cumhuriyet Savcısı ise, dava dosyasının bilirkişiden döndükten sonra arama kurtarma çalışmaları hakkında yasal işlem yapılmasına karar verilmesini ve dava dosyası ile birilirkişi raporlarının dönmesinin beklenmesi nedeniyle tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını istedi. Mahkeme heyeti ise, yapılan incelemelerde kusurlu bulunan fakat haklarında dava açılmayan belediye yetkilileri hakkında ilgili makama gönderilen evrakın araştırılmasına ve dava dosyasının bilirkişiden döndükten sonra arama kurtarma çalışmaları hakkında yasal işlem yapılmasına, tutuklu sanık Ali Vedat Kaya ve İsmail Hakkı Canlıer'in tutukluluk hallerinin devamına ve tutuklu sanık Halil İbrahim Elliiki'nin 5 milyar lira nakdi kefaletle tahliyesine karar verdi. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.