9 Ağustos 2002 sayılı Resmi Gazete'ye göre TBMM'nin AB'ye ilişkin kanunlar dizisini kabul ettiğini ve bu kanunlar dizisi içerisinde 11. maddenin Milli Eğitim Bakanlığı'nı doğrudan doğruya ilgilendirdiğini belirten Bakan Tekin, "11. madde ile Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırları içinde konuşulan farklı dil ve lehçelerin öğreniminin özel kurslarla yapılması yönündeki yönetmeliğin çizilmesi emrini veriyordu. Ben yaklaşık 15 gün önce bu yönetmeliği hazırladım. Bunu şimdiye kadar açıklamamızın nedeni Devlet Bakanı Ali Doğan'a koordinasyon verilmesiydi. Diğer bakanlıklarla koordinasyon konusunun halledilmesi için böyle bekledik" dedi.
Bugün yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayınlanması için Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Dairesi'ne gönderdiklerini açıklayan Bakan Tekin, "Milli Eğitim Bakanlığı, özel dersaneleri ve özel okulları yönlendirir ve bunlara ait hukuki yönetmelikler çerçevesinde milli eğitimin plan ve prensiplerine uygun olmasını sağlar. Bu yönetmelikle Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırları içinde yaşayan Türk vatandaşlarının kullandıkları faklı dil ve lehçelerin çerçevesi çizilmiştir. Tarih, coğrafya kurslarımız gibi bu kurslarda aynı statüde işlev getirecektir" diye konuştu.
Bu yönetmeliğe hiçbir ekstra yükün getirilmediğini vurgulayan Milli Eğitim Bakanı Necdet Tekin, özel şirketlerin arzu ettikleri takdirde Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurarak kurs açabileceklerini söyledi.
Yönetmeliğin amaç, kapsam ve dayanaklar başlıkları altında 16 maddeden oluştuğunu ifade eden Tekin, "Bölücü faaliyetlerin önüne geçmek için ne gibi önlemler alındı?" şeklindeki bir soruya, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti tabi ki yasalara uygun bir şekilde hareket edilmesini bekler" yanıtını verdi.