KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi kapsamında düzenlenen Rekabetçi Sektörel Stratejiler Çalıştayı Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nde (GAİB) yapıldı.
Ekonomi Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ECORYS'in ortaklığında yürütülen, KOBİ'lerin uluslararası piyasalardaki rekabet gücünün kümelenme anlayışıyla geliştirilmesini hedefleyen KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi kapsamında düzenlenen Rekabetçi Sektörel Stratejiler Çalıştayı Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nde (GAİB) yapıldı. Toplantıya Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Daire Başkanı Emrah Sazak, Proje Kilit Uzmanları Vedat Kurt, Prof. Dr. Halil Aykut, GAİB Genel Sekreter Vekili Salim Kocaer, GAİB Genel Sekreter Yardımcısı Aydın Kutlu, Gaziantep Kümelenme Bilgi Merkezi Koordinatörü Serap Gültekin, Avrupa Birliği Projeleri Uzmanı Kübra Daşçılar ve proje sorumlusu heyet katıldı. KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi Çorum, Gaziantep, Kahramanmaraş, Samsun ve Trabzon da kurulan Kümelenme Bilgi Merkezleri tarafından koordine ediliyor. Projenin Gaziantep paydaşlığını ise Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği yürütüyor. Proje kapsamında GAİB ev sahipliğinde düzenlenen Rekabetçi Sektörel Stratejiler Çalıştayına katılan Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Daire Başkanı Emrah Sazak, Gaziantep'in çok dinamik bir yapısı olduğunu ve projede çok önemli bir yeri olduğunu belirterek "KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi'nin kapsamında 5 il var bunlardan biride Gaziantep. Projemizin genel amacı uluslar arası piyasada KOBİ'lerin ihracattaki rekabet gücünü arttırmak. Gaziantep'te bu proje kapsama ayakkabıcılık sektörü dahil edildi. Sektörü seçerken Gaziantep'te ki sivil toplum örgütleri ve üniversitelerin görüşlerine yer verildi. Sektörün geleceği, şehrin bulunduğu bölgenin ihracat potansiyeli, lojistik kolaylık ve dinamizmi Gaziantep'in bu projeye dahil olmasına neden oldu. Bu proje kapsamında ki ilk toplantıyı Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nde yapıyoruz. Bu çalıştayın sonucunda ayakkabıcılık sektörünün tedarik değer zinciri analizini ortaya koyarak ihracat eylem planını hazırlayacağız. Bizi sıcak misafirperverliğiyle karşılayan GAİB'e çok teşekkür ederim" dedi.
Uluslararası ihracatı geliştirmeye yönelik yapılan bu tür toplantılara ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğunu söyleyen GAİB Genel Sekreter Vekili Salim Kocaer Rekabetçi Sektörel Stratejiler Çalıştayı'nın açılış konuşmasında, " Şu anda yapılan toplantı Gaziantep ve birliğimiz için gerçekten çok önemlidir. İhracatta her zaman Türkiye ortalamasının üzerine çıkmayı başarmış şehrimiz bu ve benzeri toplantılarla ihracatta daha da yukarılara çıkacaktır. Gaziantep gelişen ve değişen bir şehirdir. İnsanlarındaki müteşebbis ruh Gaziantep'in bu gelişiminde önemli rol oynuyor. Bakanlığımızın bu proje ile şehrimize yaptığı katkılar için çok teşekkür ediyorum ve iyi bir çalıştay olmasını diliyorum" diye konuştu.
HEDEF KOBİ'LERİN ULUSLARARASI PAZARLARDA MARKALAŞMASI
Rekabetçi Sektörel Stratejiler Çalıştayı'nı değerlendiren Gaziantep Kümelenme Bilgi Merkezi Koordinatörü Serap Gültekin, "2011 yılı Şubat ayında başlayan ve Ekonomi Bakanlığı'nın faydalanıcısı olduğu KOBİ Kümelenme ve İşbirliği Projesi faaliyetlerine proje illeri olan Gaziantep, Samsun, Trabzon, Samsun ve Çorum'da devam ediyor. Kümelenme yaklaşımı ve işbirlikleri ile pilot illerden başlayarak KOBİ'lerde rekabet gücünü ve ihracatı artırmayı hedefleyen proje öncelikli olarak seçilen sektörlerde yerli ve yabancı uzman kadrosu ile bölgelerin ve firmaların ihtiyaçlarını değer zinciri yaklaşımı ile belirlemeyi amaçlıyor. Proje kapsamında yer alan iller ve bu illerde belirlenen öncelikli sektörler arasında; Trabzon'da Gemi İnşaa, Gaziantep'te Ayakkabıcılık, Maraş'ta Metal Mutfak Araç ve Gereçleri, Çorum'da Gıda İşleme Makineleri ve Samsun'da Medikal El Aletleri ve Tedarik Sektörleri yer alıyor. Proje kapsamında bu sektörlerde rekabetin artırılması, yeni hedef pazarların belirlenmesi, işbirlikleri ile sektörel faaliyetler gerçekleştirilmesi için kapsamlı analizlere dayanan sektör stratejilerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Bu çalışmanın ilk adımı ise 29 Mart 2010 tarihinde Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Dairesi Başkanı Sayın Emrah Sazak ve GAİB Genel Sekreteri Sayın Salim Kocaer tarafından açılış konuşmaları ile başlayan Rekabetçi Sektörel Stratejiler Çalıştayı ile başlatıldı. Gerçekleştirilen çalıştayda firmaların küresel rekabet ortamında yer almaları için bölgeler arası ve sektörler arası işbirliklerinin önemine değinildi. Başta Sektörel Stratejiler olmak üzere projenin ve proje çıktılarının halihazırda Ekonomi Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan Uluslararası Rekabeti Geliştirme Destekleri ile ilişkisine değinilerek, projenin Ekonomi Bakanlığı desteklerinden daha çok sayıda bölge, işbirliği kuruluşu ve firma tarafından daha etkin bir şekilde kullanılmasına yardımcı olacağı belirtildi. Haziran sonu itibarı ile tüm illerde tamamlanması beklenen çalışmanın, Gaziantep'te Ayakkabıcılık sektöründen başlayarak ihracat potansiyeli olan tüm sektörlerde ihtiyaç analizi geliştirme, ihracat ve üretim verimliliği, uluslararası pazarlarda marka olmak gibi konularda orta ve uzun vadeli yol haritası çizmesi, GAİB ve ilgili işbirliği kuruluşlarının firmalar için Bakanlık desteklerinden daha fazla yararlanarak bu hedefleri en kısa sürede hayata geçirmeleri planlanıyor. Proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar illerde kurulan Kümelenme Bilgi Merkezleri tarafından koordine ediliyor.
İllerde yer alan firmalarımız kümelenme ve proje faaliyetleri konusunda bilgi almak ve çalışmalara katılmak için Kümelenme Bilgi Merkezlerine başvurabilirler" şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz