EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Anadolu nasıl yazılır? TDK'ye göre Anadolu doğru yazılışı nedir?

Büyük harf ve küçük harf kullanımı, birleşik türde kelimelerin ayrı ya da bitişik yazılması gibi çeşitli durumlar Türkçe yazım ve imla kuralları ile belirlenir. Son derece zengin bir kelime dağarcığı bulunan Türkçe dilindeki çok sayıda kelimenin doğru yazılmasını sağlayabilmek için Türkçe yazım kuralları oluşturulmuştur. Bu kurallara uyarak yazım yanlışlarının önüne geçilebilir.

Anadolu nasıl yazılır? TDK'ye göre Anadolu doğru yazılışı nedir?

Çeşitli kelime türleri farklı kelimelerin bir araya gelmesi ile oluşan yeni türde kelimelerin farklı anlamlara karşılık gelmesi, yabancı kökenli kelimelerin varlığı gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak Türkçe kelime dağarcığı oldukça genişlemiş ve zenginleşmiştir. Yazım yanlışlarına da neden olabilen bu zenginlik Türkçe yazım ve imla kurallarına uyulması hâlinde doğru olarak kullanılabilir. En sık yazım hatası da birleşik türde kelimelerin yazımlarında yapılır.

Anadolu nasıl yazılır?

Anadolu yazımı büyük harfle olması gereken bir kelimedir. Hem özel isim hem de birleşik türde bir kelime olan Anadolu Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlük'te özel isim türünde tek bir tanımla yer alır. Bu kelime ayrıca Eski Yunanca kökenli olarak da kabul edilmiştir.

Anadolu TDK Sözlük'te (Türk Dil Kurumu) şu tanım ile açıklanmıştır:

  • Ön Asya’nın bir parçası olarak Türkiye’nin Asya kıtasında yer alan toprağı.

Küçük Asya olarak da tanımlanan Anadolu doğru yazılışı bitişik olması gereken bir kelimedir.

TDK'ye göre Anadolu doğru yazılışı nedir?

Türk Dil Kurumu Anadolu kelimesinin doğru yazımını büyük harf ile ve bitişik olarak doğru kabul etmiştir. Türkçe yazım kurallarına göre yer isimleri, köy şehir ilçe ya da semt gibi yerler büyük harfle başlamalıdır. Ayrıca özel isim olduğu için de büyük harf kullanılması gerekir. Türkçe dilindeki bitişik yazılması gereken bazı diğer durumlar şunlardır:

  • Ses düşmesine uğrandığında
  • Özgün biçimleri tek heceli olan ve Arapça kökenli olan bazı kelimeler
  • Birleşen kelimelerden ikisi ya da ikincisi anlam düşmesine uğrayanlar
  • Hayvan isimleri ile oluşanlar
  • Hastalık isimleri
  • Alet ya da eşya isimleri ile yapılanlar
  • Bitki isimleri

En Çok Aranan Haberler