Kas erimesi hastalığı dolayısıyla sadece nefes sesiyle konuşabilen ve hastalığı sebebiyle ortaokul ikinci sınıfta eğitim hayatını bırakan 25 yaşındaki Muhammed Eğe’ye Anadolu Üniversitesi destek oldu.
Hastalığı nedeniyle kitap okuyamayan Muhammed’e, sosyal sorumluluk bilinciyle Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi ÖTAG Birimi’ne bağlı İnsan Bilgisayar Etkileşimi Araştırma Uygulama Laboratuvarı tarafından yardım projesi başlatıldı. Proje kapsamında hayata geçirilen göz takip sistemini takdim etmek için Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Açıköğretim Sisteminden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Güney ve İnsan Bilgisayar Etkileşimi Araştırma Uygulama Laboratuvarı Sorumlusu Doç. Dr. Nilgün Özdamar tarafından Muhammed Eğe evinde ziyaret edildi.
“Muhammed’e her konuda destek olacağız”
Ziyarette bulunan Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan şunları aktardı:
“Azimli olmak, hayata bağlanmak çok güzel, engeliniz ne olursa olsun bunun üstesinden gelebilmek çok önemli. Aslında hepimiz engelli adayıyız. Bu noktada Muhammed hepimize örnek oluyor. Umarım bu teknoloji sayesinde de Muhammed hem kendini yetiştirecek hem de kısmen de olsa ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Bizim için önemli olan bir kardeşimizin isteğine yardımcı olabilmek, hayatına bir renk katabilmekti. Bundan sonra da Muhammed’in ihtiyaçlarını takip edecek ve her zaman kendisine yardımcı olacağız. İnşallah günümüz teknolojisi sayesinde Muhammed’i daha çok hayata bağlarız, daha çok okumasını sağlarız. Benim arzum Muhammed’in ortaokulu, liseyi bitirip daha sonra da üniversite okuması yönünde. Muhammed de bizim öğrenci adayımız olduğu için ona her konuda destek olacağız. Eğitime ulaşmak herkesin hakkı. Açıköğretim Sistemi’nde de engel düzeyleri farklı olan pek çok öğrencimiz var. Bu sebeple önümüzdeki dönemlerde Muhammed gibi öğrencilerimize teknolojiyi kullanarak ulaşmaya çalışacağız. Tabii ki bu süreçte Muhammed için kurulan sistemi de takip edeceğiz. Çünkü bizim göremediğimiz ama Muhammed’in kullanırken gördüğü bir takım eksiklikler olabilir. Ben bu çalışmada emeği geçen tüm öğretim elemanlarına ve çalışma arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.”
Göz takip teknolojisi nasıl kuruldu?
Engelli bireylere yönelik sosyal sorumluluk çalışmalarına her geçen gün bir yenisini ekleyen Anadolu Üniversitesi, Muhammed Eğe’nin kitap okuma ve hayatını kolaylaştırma isteğine destek oldu. Bu yolda Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cihan Topal’ın geliştirdiği engelli destek sistemi Muhammed Eğe’ye göre uyarlandı. Bu sistem sayesinde Muhammed’in sadece gözlerini kullanarak bilgisayar kullanabildiği, İnternette arama motorlarından istediği siteye erişebildiği, gözlerini sanal klavyedeki harflere odaklayarak oluşturduğu yazılarla temel ihtiyaçlarını sesli olarak duyurabildiği ve buna benzer birçok fonksiyona sahip bir sistemden oluşturuldu. Ayrıca bilgisayar haricinde Muhammed’in gözleriyle televizyon kumandasını kullanabileceği bir chip de tasarlandı. Bununla birlikte Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Engin Kapkın tarafından bu chip için bir kutu tasarımı yapıldı ve 3D printerden çıktı alınarak bu kutu üretildi ve sisteme entegre edildi. Açıköğretim Fakültesi ÖTAG Birimindeki öğretim elemanları ve çalışanların yardımlarıyla bir göz izleme cihazı ve bir uyarlanabilir masa alındı. Açıköğretim Sisteminden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Güney ile ÖTAG Müdürü Doç. Dr. Köksal Büyük’ün destekleriyle bir dizüstü bilgisayar alınarak sistem tümüyle çalışır duruma getirildi.
Hem mühendislik ve hem de tasarım bilimlerini buluşturan projede, Muhammed’in bu teknolojiyle birlikte hayatını nasıl dönüştürebildiği de yakından gözlemlenecek.