HABER

Anadolu, yabancı hekimi tanıyor

TBMM'de bekleyen yabancı hekimlerin Türkiye'de çalışabilmesine olanak sağlayacak tasarının gelecek yasama döneminde öncelikli olarak ele alınması beklenirken, belgeler Anadolu'nun yabancı hekimle daha önce de tanıştığını gösteriyor.

Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı ve tıp tarihi uzmanı Prof. Dr. İlter Uzel, Hititler dönemine ilişkin belgelere göre Anadolu'ya, M.Ö 14. ve 13. yüzyıllarda Babil ve Mısır'dan hekimler getirildiğini söyledi. Uzel, "Mısır ve Babil'deki tıbbi gelişmelere ayak uyduramayan Hititler, hanedan mensuplarının tedavisi için bu ülkelerden Hattuşaş'a hekimler çağırmışlar" dedi.

Prof. Dr. Uzel, bütün bunların, akılcı tıbbın Anadolu'da doğduğu gerçeğini değiştirmediğini vurgulayarak, Anadolu uygarlıklarının, tıp tarihinin çeşitli evrelerinde tıbba önemli katkıda bulunduklarını söyledi. Uzel, "Antik çağın bir çok ünlü hekimi Anadolu'da yetişmiştir. Savaş cerrahisi de Anadolu'da doğmuştur" diye konuştu.

Türk Tıp Tarihi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Demirhan Erdemir de Avrupa'dan yetişerek gelen Hıristiyan veya Musevi hekimlerin zaman zaman saray hekimliği görevinde bulunduklarını belirtti.

En Çok Aranan Haberler