YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Anadolu'daki AVM'ler ciroda İstanbul'u geride bıraktı

Son yıllarda Anadolu illerinde de hızla yayılan alışveriş merkezlerini vatandaş benimsedi. 5 yıl öncesine kadar...

Anadolu'daki AVM'ler ciroda İstanbul'u geride bıraktı

Son yıllarda Anadolu illerinde de hızla yayılan alışveriş merkezlerini vatandaş benimsedi. 5 yıl öncesine kadar hiç alışveriş merkezi bulunmayan illerin birçoğunda birden fazla alışveriş merkezi hizmet veriyor. AVM yatırımcıları, Anadolu'daki bu gelişimi fark ederek, hızlı bir şekilde Anadolu illerine açılmaya başladı.
Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) verilerine göre Türkiye genelinde 250’den fazla AVM mevcut. AYD’ye göre ilk kez 2010 yılında Anadolu AVM’leri toplam ciroda İstanbul AVM’lerini geride bıraktı. Bu durum AVM algısının Anadolu’da da git gide yaygınlaştığını gösteriyor.
Kayseri, yakında hizmete girecek yeni AVM ile 4. alışveriş merkezine kavuşacak. Kayseri'deki AVM'lerin sadece şehre değil, Sivas, Yozgat, Nevşehir, Niğde gibi bölge insanına da hitap etmesi yatırımcıların iştahını kabartıyor. Emniyet verilerine göre AVM'si bulunan illerde hafta sonu nüfus yoğunluğu civar illerden gelen vatandaşlar nedeniyle yüzde 10 oranında artıyor. İnsanların değişim gösteren tüketim alışkanlıkları, alışveriş ihtiyacını temin ettiği mekandan beklentilerinin artması ve teknolojinin de hızlı ilerlemesi ile birçok sektörün bir arada olduğu, nihai tüketiciye ulaşmada son nokta olan alışveriş merkezleri, günümüzde en gözde mekanlar haline geldi. Anadolu illerinde sayıları hızla artan AVM’ler, Anadolu insanının alışveriş kültürünü de değiştirdi.
Kayseripark Alışveriş Merkezi Genel Müdürü Muhsin Erkoç, önceleri sadece kapalı çarşı, pazar ve cadde mağazacılığı ile ihtiyaçlarını temin eden vatandaşların tercihini artık her türlü ihtiyacını tek yerden karşılayabileceği, keyifli, eğlenceli, huzurlu bir ortamda sosyal ve kültürel ihtiyaçlarına da cevap verebilen ve müşteri memnuniyetinin maksimum olduğu alışveriş merkezinden yana kullandığına dikkat çekti.
Erkoç, tüketicilerin artık alışverişlerini, kendi istedikleri saatlerde, temizlik, güvenlik, otopark gibi bütün hizmetlerin profesyonelce verildiği ve bunlardan da önemlisi her türlü satın alacakları üründe marka garantisi sunulan alışveriş merkezlerinde yapmayı tercih ettiğine dikkat çekti. Bu fırsatı değerlendirmek isteyen yatırımcıların hem ticari hem de sosyal açıdan tutunabilecek projelere imza attığını anlatan Erkoç, şu bilgileri verdi: "Bu kapsamda her geçen gün AVM’ler sayılarını artırıyor. Özellikle son yıllarda Anadolu’da AVM kültürü ciddi manada yaygınlaştı. 5 yıl öncesine kadar hiç AVM’si olmayan şehirlerde bu gün 2 -3’er tane AVM var. AVM’lerin ticaretin yanında sosyal katkısını da göz önünde bulundurunca, İç ve Doğu Anadolu illeri için alışveriş merkezleri bölgenin gelişiminde farklılık ve umut kaynağı oluyor. Gerek sosyal ve kültürel hayatın canlanması, gerekse istihdam olanağı sağlayarak ve en önemlisi özlük hakları korunan çalışan sayısını artırarak, bölge halkına olumlu katkı sağlıyor. Alışveriş merkezleri bölgede ortalama bin-bin 500 kişilik istihdam oluşturuyor. Her yeni yatırıma bağlı olarak binlerce kişiye iş imkanı sağlıyor. Özellikle 2000’li yıllardan itibaren Anadolu şehirlerinde de AVM sayıları çok hızlı şekilde artmaya başladı. Bugün için AYD verilerine göre 81 ilin 45’inde en az 1 adet AVM mevcut.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler