YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Anadolu'dan Avrupa'ya Kültür Aktarı Gün Yüzüne Çıkıyor

Aşağıpınar kazı çalışmalarında Anadolu'nun Avrupa'ya geçiş noktalarından Kırklareli'nin Avrupa uygarlık tarihine nasıl yön verdiği araştırılıyor.

Aşağıpınar kazı çalışmalarında Anadolu'nun Avrupa'ya geçiş noktalarından Kırklareli'nin Avrupa uygarlık tarihine nasıl yön verdiği araştırılıyor.

Kazı başkanı ve İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Prehistorik Bölümü Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aşağınar kazılarının 1993 yılından bu yana devam ettiğini söyledi.

Kırklareli'nin Anadolu ve Avrupa kültür bölgeleri arasında kaldığını belirten Özdoğan, kazı sayesinde, iki kültürel alanın nasıl etkilediğinin anlaşılacağını bildirdi.

Bu yıl ki çalışmaları 50 kişilik ekiple sürdürdüklerini anlatan Prof. Dr. Özdoğan, şunları kaydetti:

"Aşağıpınar kazı alanı kültür açısından son derece önemli bir bölge. Avrupa ve Anadolu'yu bir birine bağlayan yakın doğu Anadolu kültürlerini Avrupa'ya aktaran bir kültür köprüsü. Anadolu'da ilk gelişme uygarlığı Avrupa'ya aktarımı buradan oluyor. Kırklareli'nin 8 bin 400 yıllık tarihini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Kazılarda Anadolu'daki ilk tarımı, buğdayı, mercimeği, hayvan evcilleştiren toplumların Avrupa topraklarına geçişini görüyoruz.

Köy kurulmuş. Burada ekoloji ve doğa şartlarına uyum sağlıyorlar. Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya geçişler gözlemleniyor. Yeni bir değişimin, dönüşümün izlerini görüyoruz. İlk çiftçilik, tarımın Avrupa topraklarına nasıl aktarıldığını Anadolu'dan nasıl farklılaştığını araştırıyoruz. Yerleşim yerlerinin çanak, çömlek, kemik parçalarını buluyoruz. Yedikleri hayvan kemikleri bulunuyor. Bizim için bu bulgular çok önemli. Burası Avrupa'nın taşrası. Avrupa uygarlıklarının çekirdeği. Avrupa uygarlıklarının oluştuğu bir bölge. Kırklarelideki bulgular son derece heyecan verici. Topraktaki ölü bilgiyi canlandırarak, topluma sunuyoruz."

-Samanlıktan müze-

Kazılarda, elde edilen eserlerin bir kısmının Kırklareli Müzesi'nde sergilendiğini ifade eden Özdoğan, bu eserlerin fotoğrafları ve kazı planları ile kazı alanındaki Neolotik döneme ait ev ve yaşam tarzının maketlerinin, kazı alanı yakınında kurulan iki samanlıkta sergilendiğini belirtti.

Samanlıkta açılan sergiye 'köy müzesi' adını verdiklerin ve bunun yurt dışında örneklerinin bulunduğunu anlatan Özdoğan, Ahmetçe köyünde de büyük bir araştırma merkezi kurduklarını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler