Kuş Sesi, Anadolu’nun dört bir yanında yaşayan kuşların hayatına, kuşlarla ilgili yapılan çalışmalara ve kuşlardan ilham alan sanata ayna tutmak niyetiyle çıktığımız bir yolculuk. Yani bülten, kuşlarla ilgili üretimlere ve hayat dolu her sese açık. Uzun yıllar kuş gözlemcilerle birlikte çıkardığımız Kuşçu Postası’ndan da en büyük farkı bu. Bülten bilimsel çalışmaları, kuş gözlem topluluklarının çalışmaları ilgili faaliyetlerin duyuruları ile kuş severleri bir araya getirmeye devam edecek. İmkanımız oldukça az sayıda da olsa basılacak ve isteyenlere gönderilecek. Ancak her zaman online olarak dogadernegi.org adresinden okunabilecek.
Doğa, nehirler gibi sürekli akan, aktıkça büyüyen ve sürekli yenilenen bir ekip. Doğa ekibinin tamamı bültenin yayına hazırlanmasında görev alsa da gerçek ekip bundan çok daha büyük. Çünkü bülten, kuşlarla çalışan, onlar aracılığı ile doğasını keşfeden ve üretime geçen herkesin ekip olabileceği bir şekilde ilerliyor. Örneğin bültenin ilk sayısında Anadolu’nun 1960’larına tanıklık etmiş, en eski kuşçulardan Richard Porter, bize eşlik ederek, ekibe candan bir destek verdi.
Kuş meraklılarına bu bülten, kuşlar ve onların yaşam alanları, Anadolu kültüründeki yeri gibi bilgileri; kuş gözlem gruplarından ve onların etkinliklerden haberleri ve hatta sanatın kuşların vesilesi ile doğmuş ürünlerini sunacak.
Aslında kuşlara hayatında özel bir yer vermiş gözlemciden ressama, şairden bilim insanına, tiftik peşindeki çobandan kuş fotoğrafçısına ya da yakınındaki koruda serçelere ve onların yaşam alanı olan küçük çalıya sahip çıkan emekli öğretmene, kısaca herkese hitap eden bir bülten oldu. Fakat asıl konu doğanın her yer olduğu. Kuşlar bunu ister dağ başında ister şehrin göbeğinde olalım her an gösteren canlılar. Şehirde kendimizi doğadan ayrı sanıyoruz oysa kuşları fark etmeye başladığımızda bunun gerçek olmadığının farkına varmaya başlıyoruz.
Kuşların pek çok çeşidi doğayı yok eden yaşam şekillerimiz ve doğa ile birliğimizin unutulmuş olması nedeni ile azalıyor. Biz de yaptığımız sayımlarla ve araştırmalarla bu konudaki değişimleri ortaya koyuyoruz. Kuşların neden ve nasıl yok olduğunu anlamak için bilimsel veri üretiyoruz. Kuşları saymanın ayrı bir zevki de var. Bu sayımlar aynı zamanda kuş meraklıları için en etkili eğitimler. Siz de kuş sayım çalışmalarına katılmak için duyurularımızı takip edebilirsiniz.
Meraklı olan herkes için iletişim kurulabilecekleri kuş gözlem toplulukları var. Ayrıca Kuş Sesi, kuşlar açısından önemli olan alanları yani "Önemli Kuş Alanları'nı" zaman zaman anlatacak. Bununla birlikte var olan etkinlikleri de duyuracak.
Şu an için planlanan bir çocuk bölümü yok. Fakat her ötüşün doğa korosuna katkısı gibi kuş sesi de farklı seslere açık. Yani aramıza bu konuda hevesli biri katılırsa bültene çocuklar için bir bölüm açmaktan mutlu oluruz.
Magma, aslında kuşlar için pek çok şey zaten yapıyor. Kuşlarla ilgili etkinlikleri ve yayınları, Magma okurlarına duyurmaya ve onlarla ilgili yayınladığı yazılara devam edebilir. Magma okurlarını, kuşların dünyasını keşfetmeleri ve onların yaşaması için çaba göstermeleri yönünde teşvik edebilir.
Bülten online olarak dogadernegi.org adresinden okunabileceği gibi istenirse basılı hali Doğa Derneği’nden kargo ile okuyucuların adreslerine de gönderilebiliyor.