Ankara (AA)- ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu, partisi ile DYP'nin birleşmesi ve bütünleşmesi görüşmelerine ilişkin, "Olmaya çok yakın olduğunu söyleyebilirim" dedi.
Mumcu, ANAVATAN ile DYP arasında kuruldukları günden itibaren varolan bütünleşme arayışlarının türlü nedenlerle bugüne kadar başarılamadığını belirterek, "Ama bugün galiba hiç olmadığı kadar yakın. Şimdi bunun teknik, hukuksal altyapısını oluşturmaya, konunun ayrıntıları üzerinde bir mutabakat sağlamaya çalışıyoruz. İnşallah olur" diye konuştu.
Bunun mekanik, iki parçayı monte etme işi şeklinde bir birleşme olmadığına dikkati çeken Mumcu, "Yaptığımız şey bir hamur haline getirme, bir kaynatma. İnşallah bunda muvaffak oluruz" dedi.Konunun ayrıntılarının konuşulacağını belirten Mumcu, şöyle devam etti:"Ayrıntı söylemek istemiyorum. Bunun nedeni gizli kapaklı bir şey olduğu için değil. Herkes şundan emin olsun ki, biz kimin makamı, kimin mevki, pozisyonu ne olacak, bunu konuşmuyoruz. Adaylıklar nasıl belirlenecek, bunu da
konuşmuyoruz."
"Biz demokrasinin bir uzlaşma kültürü olduğunu bilmeliydik. 'Bizim çoğunluğumuz var' ve 'biz istediğimizi istediğimiz gibi yaparız' kültürüyle buraya geldik" diyen Mumucu, "Ama şimdi iş partiler arası rekabetten, görüş ayrılığından ibaret kalmadı. Öyle bir boyuta geldi ki 367 tartışmaları, Anayasa Mahkemesi kararı, kararın hukuksallığı üzerine yapılan tartışmalar ve hepsinin üstüne Genelkurmay Başkanlığının açıklaması. Olayı gerçek mahiyetinden çıkardı ve bambaşka bir yere getirdi" dedi.
Konuşmasında Genelkurmay Başkanlığının açıklamasına değinen Mumcu, "Sivil siyasete asker müdahalesi anlamına gelebilecek her tür görüntü ve izlenim toplumu geriyor ve toplum bir inadına tutumu içine giriyor" diye konuştu.Mumcu,"Önümüzdeki seçimlerde oy pusulasında DYP veya ANAVATAN isimlerinden birisi yazacak mı" sorusu üzerin şunları söyledi:"Bizim iki aydır üzerinde konuştuğumuz şey; üçüncü bir siyasi parti kurmak ve iki partinin ona katılmasıyla orada birleşmek. Ancak seçim kararının aniden alınmasıyla bu artık imkansız hale geldi. Geriye iki yol kaldı. Birincisi, partilerden birisinin çatısı altında seçime girmek. Bir başka yöntem de hukuken
ve teknik ayrıntıları kurgulandıktan sonra 3. çatı ne olacaktıysa seçime katılacak partilerden birinin ona dönüşmesi. Şimdi hukuki ve teknik ayrıntılarını konuşuyoruz."