HABER

"Anayasa değil başbakan taslağı"

Söz konsu anayasa taslağının bir başbakan taslağ olduğunu dile getiren DP Genel Başkanı Cindoruk, "Hükümet yargı ile olan sorunlarını çzömek için bu taslağı kullanıyor" dedi

ANKARA (ANKA) - Demokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, hükümetin yargı ile ilgili olan meselelerini Anayasa değişikliği ile çözmeye çalıştığını ileri sürerek, “Söz konusu taslak, bir başbakan taslağıdır. Hükümet özellikle yargı organları ile aralarındaki meseleleri çözmek için bu taslağı kullanıyor. Yargının kendisini kuşattığını düşünen hükümet, yargı içerisinde ve yargıç tayinlerin önemli bir kurum olan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nu değiştirmeye çalışıyor. Anayasa Mahkemesi'nden vazgeçecek uygulamalar yapıyor” dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ’dan oluşan AKP heyeti, Anayasa değişikliği paketi taslağını DP’ye sundu. Celal Bayar Köşkü'ndek, görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşmenin ardından bir açıklama yapan DP Genel Başkanı Cindoruk, Anayasa değişikliği paketi hakkındaki görüşlerinin eskiden beri “net ve tutarlı” olduğunu ifade ederek, Anayasa değişikliğinin Meclis Başkanı’nın inisiyatifinde yapılması gerektiğini savundu.

Cindoruk, “Bir Anayasa değişikliği yapılacaksa, bunun Meclis Başkanı’nın inisiyatifi altında yapılması gerekir. Çünkü sonunda kararı parlamento verecektir. Uzlaşma parlamentoda aranmalıdır. Eskiden Meclis Başkanlığı dönemimde bu örneği dikkatli bir şekilde gerçekleştirdik. Başarılı ve kapsamlı bir Anayasa değişikliği yaptık. Görüşmemizde bakanlara bunu vurguladım” dedi.

-TASLAK, BAŞBAKAN TASLAĞI-

Taslağın bir hükümet taslağı olduğunu öne süren Cindoruk, taslağın başbakan ve bakanlarının eliyle hazırlandığının çok açık olduğunu dile getirdi ve hükümetin yargı organları ile arasındaki meseleleri çözmek için Anayasa’yı kullandığı ileri sürdü. Cindoruk, “Yargının kendisini kuşattığını düşünen hükümet, yargı içerisinde ve yargıç tayinlerinde önemli bir kurum olan HSYK’yı değiştirmeye çalışması çok yanlış. Hükümet, kurulu bir takım bürokratik sıkıntılarla karşı karşıya bırakmak istiyor. Ortaya karışık bir yapı çıkıyor. Bu karar yanlıştır.

-“ANAYASA MAHKEMESİ’NDEN VAZGEÇİLECEK UYGULAMALAR YAPILIYOR”-

Hükümetin, Anayasa Mahkemesi ile de bir meselesi var. Anayasa Mahkemesi, bu parti ile ilgili kapatma kararı vermiştir. Ve para cezasına çevirmiştir. Ama kararın gerekçesi durmaktadır. Yapılan fevkalade karmaşık bir değişikliktir. Bu değişiklikle, Anayasa Mahkemesi’nin yapısının değiştirilmesi ile mahkemeden vazgeçecek nispette uygulamalar yapılıyor. Bunları yanlış buluyorum. Bir, hükümet kendisi ile ilgili meseleleri çözmek için Anayasa değişikliği yapamaz. Bu iyi niyetli değildir. Yarım sayfalık Anayasa maddelerini yazmakla, bu tasarı bence kendisini yaralamıştır. Diğer konuları inceleyeceğiz. Görüşlerimizi kendilerine bildireceğiz.”

-“TÜRKİYE’DE ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN ZARURET YOK”-

Yasama organının bir bütün olduğuna dikkat çeken Cindoruk, yasama organının Anayasa yapmasının çok doğal olduğunu da ifade etti. Buna rağmen Türkiye’de Anayasa yapılmasını gerektirecek bir durum olmadığını öne süren Cindoruk, şöyle konuştu:

“Bu Meclis’in Anayasa yapma yetkinliğini kabul ediyoruz. 175. maddenin tatbikinde sakınca görmüyoruz. Ama bu dönemde bu değişikliğin yapılması içini zaruret de ortada gözükmüyor. Partiler arasında uzlaşma için ben muhalefet partilerine de çağrıda bulunuyorum. Bir araya gelsinler. Bizden de katkı isterlerse katkıyı vermeye hazırız. Bu Anayasa değişikliklerini milli hale getirelim. Şimdi bu yürütmenin taslağıdır. Bu da sakıncalıdır. Üstelik referandumlara ülkeyi götürmenin de zararı vardır. Geçmişteki referandumları hatırlıyoruz. Türkiye’nin referandum geleneğinde iki darbenin meşruluğunu millete tasdik etme düşüncesi vardır. Siyasi hayata referandum bu olgu ile girmiştir. Yansıması sürmektedir. Referandumsuz parlamentonun kendi içinde uzlaşarak bu sonuca varmasını istiyoruz.” (ANKA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler