HABER

Anayasa değişiklik paketi incelemede

Anayasa değişiklik paketi incelemede

ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu'nun sunduğu 50 maddelik Anayasa değişiklik paketini incelemeye aldı. Erdoğan, paketi inceledikten sonra Anayasa değişikliğinin bu yasama döneminde Meclis gündemine getirilip getirilmeyeceğine karar verecek. Erdoğan'dan "onay" çıkması halinde, paket kamuoyunda tartışmaya açılacak.

Kuzu'nun hazırladığı pakette, Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin sınırlandırılması, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yapılandırılması gibi köklü değişiklikler yer alıyor. 50 maddelik değişiklik paketinde, yasama, yürütme ve yargı alanında köklü değişiklikler öngörülüyor. Paketin en önemli maddelerini, Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin sınırlandırılması, YÖK, HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yapılandırılması gibi düzenlemeler oluşturuyor. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu hazırladığı paketi geçtiğimiz haftalarda Başbakanlık Resmi Konutu'nda biraraya geldiği Başbakan Erdoğan'a sundu. Kuzu görüşmede, paketin bu yasama dönemi içerisinde Meclis gündemine getirilmesini önerdi. Başbakan Erdoğan ise, paketi inceleyeceğini ve parti yönetimiyle görüştükten sonra bir karar vereceğini kaydetti. Erdoğan'ın 50 maddelik paketi hukukçu kurmaylarıyla değerlendirmeye aldığı öğrenildi. AK Parti, köklü değişiklikler içeren paketi "referandum" riskini göze alarak çıkaracak. Erdoğan'ın pakette yer alan bazı maddelerde rötuş yapılmasını isteyebileceği ifade ediliyor.

Değişiklikle Cumhurbaşkanı'nın Anayasa Mahkemesi'ne üye seçme yönteminde değişikliğe gidilerek, Köşk'ün bu alandaki yetkisinin sınırlandırılması amaçlanıyor. Yeni düzenlemeyle Yüksek Mahkeme'ye Meclis'in de üye seçmesine imkan sağlanacak. Avrupa Birliği ülkelerindeki modeli esas alan değişiklikle Yüksek Mahkeme üyelerinin üçte biri Meclis tarafından seçilecek. Anayasa Mahkemesi'nin yapısında değişiklik öngören pakete göre, Yüksek Mahkeme artık Avrupa'daki mahkemeler gibi daireler halinde çalışacak. Değişiklikle Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı arttırılıyor. Paket ayrıca, vatandaşların da Anayasa Mahkemesi'ne dava açmasına imkan tanıyor. Vatandaşlar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gitmeden Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunabilecek. Paket, Anayasa Mahkemesi ile sınırlı olmayacak. Cumhurbaşkanı'nın da yetkilerinde kısıtlamaya gidilecek. Hükümetle Köşk arasında yaşanan veto gerginliklerinin, AK Parti'nin çalışma alanını daralttığı düşüncesinden yola çıkan parti, Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini sınırlandıracak. Bu çerçevede Anayasa'nın 104. maddesinde değişiklik yapılacak. Yeni düzenleme doğrultusunda HSYK da, "idari" ve "adli" yargı olmak üzere ikiye ayrılacak. Kurul toplantılarına Adalet Bakanı ve Bakanlık Müsteşarı da katılacak ancak oy hakkı bulunmayacak.

En Çok Aranan Haberler