ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu'nda AK Parti tarafından verilen ve yeni bütçe kapsamının düzenlendiği, AB standartlarında bir mali yönetim ve kontrol sisteminin getirildiği 5 maddelik Anayasa değişiklik teklifi görüşmeleri sürüyor. Geneli üzerinde yapılan görüşmelerin sonrasında maddelerine geçilmesi oylandı ve maddelerine
geçilmesi 341 oyla kabul edildi. Muhalefet teklifin görüşmelerine katıldı ancak oylamaya katılmadı.
Geneli üzerindeki oylamanın yapılarak maddelerine geçilmesinin oylanmasının ardından çalışma kararı olmasına rağmen Genel Kurul çalışmaları sona erdi. Genel Kurul muhtemelen yarın saat 13.00'da toplanacak. 2. tur oylamaların ise Bayramdan sonra yapılacağı belirtiliyor. Genel Kurul'da, CHP'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım hakkında Galataport ve Kuşadası Limanı ihaleleri ile TÜPRAŞ'ın yüzde 14.76'lık hissesinin satışında 'ihaleye fesat karıştırdıkları, görevi kötüye kullandıkları ve kamuyu zarara uğrattıkları' gerekçesiyle verdiği gensoru önergesinin gündeme alınmasının görüşülmesi ve yapılan oylamanın ardından reddedilmesinin ardından AK Parti tarafından 220 milletvekilinin imzasıyla verilen ve anayasada 5 maddenin değiştirilmesini öngören 6 maddelik yasa teklifinin görüşmeleri yapılıyor.
Geneli üzerinde yapılan görüşmelerin ardından teklifin maddelerine geçilmesi oylandı. Gizli olarak ve ad okunarak yapılan oylama sonucunda, "Katılan: 343, Kabul: 341, Çekimser: 1, Boş: 1" olarak belirlendi.
"ANAYASA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİNİN GETİRDİKLERİ"
Teklif, anayasanın yükseköğretim kurumlarını düzenleyen 130, Sayıştay'ı düzenleyen 160, bütçenin hazırlanması ve uygulanması başlıklı 161, bütçenin görüşülmesi başlıklı 162 ve bütçelerde değişiklik yapılabilme esasları başlıklı 163. maddesinde değişiklik içeriyor. Değişiklikle, yükseköğretim kurumlarını düzenleyen 130. maddede geçen "Genel ve katma bütçeler" yerine "Merkezi yönetim bütçesi" ibaresi, "Sayıştay" başlıklı 160. maddede "Genel ve katma bütçeli dairelerin" ibaresi, "Kanunla belirlenen genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin" şeklinde değiştiriliyor. Anayasanın, 'Bütçenin Hazırlanması ve Uygulanması' başlıklı 161. maddesinin 2. fıkrasında 'Mali yılı başlangıcıyla genel ve katma bütçelerin nasıl hazırlanacağı ve uygulanacağı kanunla belirlenir' ibaresi, 'Mali yıl başlangıcıyla merkezi yönetim bütçesinin hazırlanması, uygulanması ve kontrolü kanunla düzenlenir' şekline getiriliyor.
Bütçenin görüşülmesini düzenleyen 162. maddede yer alan "Genel ve katma bütçe tasarıları" ifadesi yerine, "Merkezi yönetim bütçe tasarısı" konuluyor. Aynı maddedeki, "TBMM üyeleri bütçe kanunu tasarılarının TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi sırasında gider artırıcı ve gelir azaltıcı önerilerde bulunamazlar" hükmü, "TBMM üyeleri, Genel Kurul'da kamu idare bütçeleri hakkında düşüncelerini, her bütçenin tümü üzerindeki görüşmeler sırasında açıklarlar. Kamu idare bütçelerinin gelir ve gider toplamlarıyla bunlara ilişkin değişiklik önergeleri, üzerinde ayrıca görüşme yapılmaksızın okunur ve oylanır" şeklinde değiştiriliyor.
Yine anayasanın "Bütçelerde değişiklik yapabilme esasları"nı düzenleyen 163. maddesinde de "Genel ve katma bütçelerle" ifadesi değiştirilirken yerine "Merkezi yönetim bütçesi" getiriliyor.
Değişiklik teklifinin 6. maddesi ise halkoyuna sunulması halinde tümüyle oylanacağını hüküm altına alıyor.