ANKARA (İHA) -TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliği teklifinin 2. tur oylamaları tamamlandı.
TBMM Genel Kurulu'ndaki 2. tur oylamalarda son olarak 5 ve 6. maddelerin oylanmasının ardından teklifin geneli üzerindeki oylama yapıldı. Teklif 433 'kabul' oyu ile yasalaştı. Oylamanın ardından TBMM Genel Kurulu 8 Kasım tarihine kadar kapandı. Böylece Milletvekilleri Ramazan Bayramı tatiline de erken girmiş oldular.
Anayasa değişiklik teklifinin bugünkü 2. tur oylamaları saat 24.00 sularında başladı ve 02.45 sularında tamamlandı. Böylece 5 maddelik anayasa değişiklik teklifi jet hızıyla ve yaklaşık 1 saat 45 dakika gibi bir zaman diliminde yasalaşmış oldu.
TBMM Genel Kurulu'ndaki 2. tur oylamalarda ilk 4 maddenin kabulünden sonra 5. ve 6 maddeler için oylamalara geçildi.
5. maddenin oylamasına 432 milletvekili katılırken 425 milletvekili 'kabul', 4 milletvekili 'ret', 2 milletvekili 'çekimser' 1 milletvekili de 'geçersiz' oy kullandı.
6. maddenin oylamasına 433 milletvekili katılırken, 427 milletvekili 'kabul' 2 milletvekili 'ret', 2 milletvekili 'çekimser', 1 milletvekili 'geçersiz' 1 milletvekili de 'boş' oy kullandı.
Geneli üzerindeki oylamaya ise 436 milletvekili katıldı. 433 milletvekili 'kabul' 1 milletvekili 'ret', 1 milletvekili 'çekimser', 1 milletvekili de 'geçersiz' oy kullandı. Böylece Anayasa değişikliğinde AK Parti ve CHP'nin anlaşması üzerine 367 olan Anayasadaki değişiklik rakamı aşılmış oldu.
ANAYASADAKİ YENİ DEĞİŞİKLİKLER NE GETİRİYOR
Yasa, Anayasa'nın yükseköğretim kurumlarını düzenleyen 130. Sayıştay'ı düzenleyen 160. bütçenin hazırlanması ve uygulanması başlıklı 161. bütçenin görüşülmesi başlıklı 162. ve bütçelerde değişiklik yapılabilme esasları başlıklı 163. maddesinde değişiklik içeriyor.
Yeni değişikliğe göre, "Genel ve katma bütçeli dairelerin" ibaresi "Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumları" şeklinde değiştirildi.
Değiştirilen bu ibareye göre mahalli idarelerin hesap ve işlemlerinin denetimi ile kesin hükme bağlanması Sayıştay tarafından yapılacak.
Aynı düzenlemeyle yükseköğretim kurumlarını düzenleyen 130. maddede geçen "Genel ve katma bütçeler" yerine "Merkezi yönetim bütçesi" ibaresi, "Sayıştay" başlıklı 160. maddede "Genel ve katma bütçeli dairelerin" ibaresi, "Kanunla belirlenen genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin" şeklinde değiştiriliyor. Anayasa'nın 161. maddesinin değiştirilmesini düzenleyen 3. madde, "Mali yıl başlangıcı ile merkezi yönetim bütçesinin hazırlanması, uygulanması ve kontrolünün kanunla düzenlenmesini" öngörüyor. Anayasa'nın 162. maddesinde değişiklik yapan 4. maddenin 2. fıkrası, "TBMM üyeleri, Genel Kurul'da kamu idare bütçeleri hakkında düşüncelerini, her bütçenin tümü üzerindeki görüşmeler sırasında açıklarlar. Bölümler ve değişik önergeleri üzerinde ayrıca görüşme yapılmaksızın okunur ve oylanır" şeklinde düzenliyor.
4. maddede ilk turda yapılan değişiklikle Anayasa'da bütçenin görüşülmesini düzenleyen 162. maddede yer alan "Genel ve katma bütçe tasarıları" ifadesi yerine, "Merkezi yönetim bütçe tasarısı" konulmuştu.
Yine Anayasa'nın "Bütçelerde değişiklik yapabilme esasları"nı düzenleyen 163. maddesinde de "Genel ve katma bütçelerle" ifadesi değiştirilirken yerine "Merkezi yönetim bütçesi" getiriliyor.