HABER

Anayasa Değişiklik Teklifi'nin 3. ve 4. maddesi Meclis'ten geçti

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

TBMM Genel Kurulu'nda, 'Anayasa Değişiklik Teklifi'nin 1. turunda, 3. ve 4. madde Meclis'ten geçti.

TBMM Genel Kurulu'nda, anayasa değişikliği teklifinin üçüncü maddesine 341 kabul, 139 ret oyu verildi.

Genel Kuruldaki gizli oylamaya 485 milletvekili katıldı. Oylamada 341 kabul, 139 ret oyu kullanıldı. Oylamada 3 boş, 2 geçersiz oy çıktı.

Teklifin üçüncü maddesi, seçilme yaşını 25'ten 18'e indirilmesini ve askerlikle ilişiği olanların milletvekili adaylığına başvuramamasını öngörüyor.

Oylama yenilendi
Bu arada, anayasa değişiklik teklifinin üçüncü maddesinin oylamasında kavga yaşanması, gizli oylamanın yenilenmesine neden oldu.

4. MADDE DE MECLİS'TEN GEÇTİ

TBMM Genel Kurulu'nda, anayasa değişikliği teklifinin dördüncü maddesine 343 kabul, 139 ret oyu verildi ve 4. madde Meclis'ten geçti.

Oylama öncesi dördüncü maddeye ilişkin önerge işlemleri yapıldı. CHP ve HDP'nin maddenin tekliften çıkarılması yönünde ayrı ayrı verdiği önergeler kabul edilmedi.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, maddenin görüşmelerinin tamamlandığını ve gizli oylamaya geçileceğini belirterek, "Milletvekilleri ad okunmak suretiyle oylarını kullanacak. Hükümet ve komisyon sıralarında, görevli arkadaşlar ile Başkanlık Divanı üyeleri haricinde kimse kalmasın. Adı okunmayan milletvekillerine de zarf ve pul verilmesin." dedi.

Aydın'ın, gizli oylamanın nasıl yapılacağını anlatmasının ardından teklifin 1. turunda, dördüncü maddenin gizli oylamasına başlandı.

Milletvekillerine, adları okunduktan sonra zarf ve pul verilmesi nedeniyle bu oylamada komisyon ve hükümet sırası ile Başkanlık Divanı önünde çoğalma yaşanmadı. Önceki oylamaya göre daha sakin bir oy verme işlemi gerçekleştirildi.

"TBMM'nin seçim dönemi"
Söz konusu madde ile Anayasa'nın "TBMM'nin seçim dönemi" başlıklı maddesi, "TBMM ve Cumhurbaşkanının seçim dönemi" olarak değişiyor.

Değişiklik; seçimlerin 4 yılda değil 5 yılda bir yapılmasını, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de 5 yılda bir olmasını ve seçmenlerin iki seçim için aynı gün sandığa gitmesini, süresi biten milletvekilinin yeniden seçilebilmesini, Cumhurbaşkanlığı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde, belirtilen usule göre ikinci oylama yapılmasını öngörüyor.

5. MADDE GÖRÜŞÜLÜYOR

TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin 1. turunda beşinci maddenin görüşmelerine geçildi.

Söz konusu madde ile TBMM'nin görevleri ve yetkileri, "kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek, para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek, milletlerarası andlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, TBMM üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek, anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmek" olarak sıralanıyor.

- Çalışmaya devam edilmesine ilişkin usul tartışması

Teklifin beşinci maddesinin görüşülmesine geçilmeden önce söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclisin 12 saati aşkın süredir çalıştığını belirterek, çalışmaların şimdilik tamamlanmasını istedi. Çalışmaların angaryaya dönüştüğünü savunan Gök, mesaiye devam edilmesi halinde usul tartışması açılmasını talep etti. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise anayasa değişikliği teklifi kaç oyla kabul edilirse edilsin millete götürüleceğine dikkati çekerek, "CHP'lileri burada zorla tutmuyoruz, AK Parti'liler de burada zorla durmuyor. Oylamalar konusunda da kimse kimseyi burada zorla tutamaz." dedi.

Usul tartışmasının açılması üzerine konuşan CHP'li Gök de "12 saati bulan çalışma süreci içerisinde her maddenin görüşülmesi sırasında dolar 10 kuruş artıyor. 1 Kasım'da Sayın Bahçeli'nin başkanlığı gündeme getirdiğinde dolar 3,11'di, 3,90'a çıktı. Sağlıklı çalışma koşulları yoktur, angarya yasaktır. Sayın Başkan, sizin de dinlenmeye ihtiyacınız var. Zaman zaman sinirleniyorsunuz, tanıdığımız Ahmet Aydın'ın ötesine geçiyorsunuz." diye konuştu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Doğan Kubat, Meclisin 24 Ocak'a kadar çalışma gün ve saatlerinin düzenlendiğini hatırlatarak, "Anayasada angarya yasak, doğru. Angarya bir kimseye ya da topluluğa ücret ödemeksizin zorla, baskıyla iş yaptırmak anlamına geliyor. Aziz milletimiz bize maaşımızı veriyor, zorla ve baskıyla hiç kimse burada durmuyor." değerlendirmesinde bulundu.

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de "7 gün 24 saat çalışmaya hazırız. Bu çalışmayı angarya saymayız fakat buradan bir rahmet, bereket, demokratikleşme çıkacaksa. Oysa ortada böyle bir durum söz konusu değil." ifadelerini kullandı.

Usul tartışmasının ardından anayasa değişikliği teklifinin beşinci maddesinin görüşülmesine başlandı.

En Çok Aranan Haberler