TBMM Anayasa Komisyonunda, AK Parti'nin Anayasa değişiklik teklifinin 6. maddesi kabul edildi.
Kifayeti müzakere önergesinin ardından kabul edilen maddeye göre, TBMM'nin görev ve yetkileri; kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek, para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek, milletlerarası andlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, TBMM üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek, Anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmek olarak belirleniyor.
AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner'in konuşması sırasında komisyonda tansiyon bir kez daha yükseldi.
Metiner, konuşması esnasında CHP milletvekillerinden atılan laflara, "Sizin nereye biat ettiğinizi biliyoruz. Tek parti dönemine biat ediyorsunuz. Siz daha Führerinizi eleştiremiyorsunuz." dedi.
Mehmet Metiner'in bu sözlerine, CHP'liler tepki gösterdi. Metiner, "Atatürk'ü kastetmedim. Milli şeften kimin anlaşıldığı bellidir." diye konuştu.
Bu sözlerin ardından milletvekilleri arasında tartışma başladı. Metiner'in bulunduğu bölgeye gitmeye çalışan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar ve Uşak Milletvekili Özkan Yalım'ı milletvekili arkadaşları tuttu. Akar ve Yalım, salondan çıkartılarak sakinleştirildi.
Tartışmanın uzaması üzerine Komisyon Başkanvekili Reşat Petek, toplantıya ara verdi.
Arada da CHP'li ve AK Parti'li milletvekilleri arasında tartışmalar devam etti. Aranın ardından Petek, grup başkanvekillerine söz verdi.
- "Tarih, hepimizin tarihi"
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, şunları kaydetti: "Hepimiz Cumhuriyetin paltosundan çıktık. Yakın tarihe ilişkin kanaatlerimiz farklı olabilir. Bunları yaparken güncel siyasi mücadelelerin parçası gibi algılanabilecek yorumların doğru olduğu kanaatinde değilim. Tarih, hepimizin tarihi. Tarihe ilişkin değerlendirmeler çok daha soğukkanlı, makul şekilde yapılmalı. Cumhurbaşkanlarının, başbakanların, aynı zamanda siyasi tartışmanın ötesinde ortak değerlerimiz olduğunu da unutmayalım."
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise "2. Dünya Savaşı'na Türkiye'yi sokmayan, Garp Cephesi Komutanı, Cumhuriyetin mimarlarından, Sakarya Meydan Savaşı'nın kahramanı, Lozan'ın mimarı, Cumhuriyetimizin en saygın isimlerinden birisi olan İsmet Paşa'ya Führer denilmesini kabullenmemiz mümkün değil. Umarım bu provokatif konuşmayı burada sonlandırırsınız. Bu konuda sabırları taşırmayın." ifadelerini kullandı.
Komisyon Başkanvekili Petek, İçtüzük hükümlerine uygun konuşma yapılması gerektiğini belirtti.
Petek, "Tarihimizde yeri belli olan, tarihte yerini almış siyaset adamlarının, kahramanların kaba sözlerle, hakaret içeren sözlerle anılmasını, hangi siyasi partiden olursa olsun, bunu kabul etmez. Ancak eleştiriyle hakareti birbirinden ayırmamız lazım." değerlendirmesinde bulundu.
Mehmet Metiner yeniden söz alarak, Führer derken, şef tanımlaması üzerinden bunu söylediğini dile getirdi.
"Birbirimizin liderlerine azami saygıyı göstermemiz lazım. 'Hitler' benzetmesi kötüyse, bunu kimsenin bizim liderimize de yapmaması lazım." diyen Metiner, "Söylediklerim yanlış olsa bile buna tahammül etmelerini beklerdim. Saray metaforu üzerinden ağır hakaretler yapılıyor. Biz milli egemenliği saraya devretmiyoruz. Dayatmacı anlayışa sahip olsaydık, 367'yi bulsak bile halka gideceğimizi söylemezdik." açıklamasını yaptı.
4. madde kabul edildi, 5. madde çıkarıldı
Anayasa değişiklik teklifinin 4. maddesi de komisyondan geçti. Maddeye göre seçimler 5 yılda bir yapılacak.
TBMM Anayasa Komisyonu'nda, AK Parti'nin Anayasa değişiklik teklifinden "yedek milletvekilliğine" ilişkin düzenleme çıkarıldı
Anayasa Komisyonu’nda gerginlik
Anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinde gerginlik yaşandı. AK Parti ile HDP milletvekilleri arasında tartışma çıktı.
Anayasa değişiklik teklifi görüşmeleri devam ediyor. Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, konuşmasında yakıldığı iddia edilen iki askerden bahsetti. AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak ve AK Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan ise doğruluğunun teyit edilmediğini ifade ederek, Kaya'ya tepki gösterdiler.
HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da ayağa kalkarak, Bak'a tepki gösterdi. Bunun üzerine bir süre gerginlik yaşandı.
İtirazlara rağmen madde kabul edildi
Dördüncü maddenin yeteri kadar görüşüldüğüne ilişkin önerge getiren Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop'a CHP milletvekilleri kendilerinin konuşmadığını söyleyerek itiraz ettiler. CHP milletvekillerinin itirazları eşliğinde dördüncü madde kabul edildi ve beşinci madde kanun teklifi metninden çıkarıldı.
Petek, 6. maddenin kabul edilmesinin ardından görüşmelere bugün saat 14.00'te devam edilmek üzere toplantıyı kapattı.
(AJANSLAR)