YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç: Anayasalar Bir Ülkenin Kimlik Belgesidir

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, anayasaların ülkelerin kimlik belgesi olduğunu vurgulayarak, "Bu kimlik belgesinde yazanlar...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç: Anayasalar Bir Ülkenin Kimlik Belgesidir

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, anayasaların ülkelerin kimlik belgesi olduğunu vurgulayarak, "Bu kimlik belgesinde yazanlar sizin ne kadar hukuk devleti, ne kadar demokratik olduğunuzu gösteren değerlerdir. Anayasalarda bu değerlerin olması yalnız başına yetmiyor. Bunların hayata geçmesi de bir o kadar önemli." dedi.

Anayasa Mahkemesi ile Turgut Özal Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği, ‘21. Yüzyılda Anayasa Teorisine İlişkin Sorunlar: Küresel Öğretiden Kavrayışlar Konferansı’ Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu’nda gerçekleşti. Yeni Anayasa çalışmalarına katkı vermesi beklenen konferansın açılış konuşmasını yapan Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, kurumların, kuruluşların bu ortak vicdanı ifade eden raporlarını, düşüncelerini, eleştirileri ya da övgülerini önemsediklerini dile getirdi. Yapılan bu övgüleri cebe koyarak, eleştirileri çöpe atarak görmemezlikten gelme gibi lüksün asla olamayacağını kaydeden Kılıç, şöyle konuştu: "Bunları önemsemek varsa yanlışı düzeltmek zorundayız. Anayasalar bir ülkenin kimlik belgesidir. Bu kimlik belgesinde yazanlar sizin ne kadar hukuk devleti, ne kadar demokratik olduğunuzu gösteren değerlerdir. Anayasalarda bu değerlerin olması yalnız başına yetmiyor. Bunların hayata geçmesi de bir o kadar önemli. O nedenle buradaki konuşmaların hem yazılı hukuka hem canlı anayasa temsilcilerine önemli katkılar vereceğini umuyorum."

Konferansın yeni anayasa çalışmalarına ve bireysel başvuru sürecine önemli katkı sağlayacağına inandığını söyleyen ve özgürlüklerin sınırları aşarak evrensel boyut kazandığına dikkat çeken Kılıç, "Artık kimse ülkesinde olup biteni saklama imkanı bulamıyor. En küçük hak ihlali bütün dünya tarafından izlenebiliyor." diye konuştu.

Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Oral ise Türkiye'nin yeni, sivil bir anayasa yapmak için müsait bir ortama sahip olduğunun altını çizerek, "Türkiye vakit geçirmeden sivil bir anayasayı hayata geçirmelidir." dedi. Oral, Yeni Anayasa çalışmaları ile ilgili Turgut Özal Üniversitesi'nin bu konuda üzerine düşen sorumluluğu Hukuk Fakültesi aracılığıyla yerine getirdiğini de belirtti ve yeni anayasa konusunda 2 adet raporu kitap haline getirerek ilgili mercilere sunduklarını bildirerek, "Bunun yanı sıra Üniversitemiz öğrencileri Ankara’daki tüm üniversitelerin öğrencileri ile birlikte bir ‘Sivil Anayasa Çalıştayı’ düzenleyerek bu çalıştayın raporunu ilgili mercilere sundular." ifadelerini kullandı.

Konferansa Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyeleri ve öğrencilerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Protokol konuşmalarından sonra oturumlara geçildi. Konferansın sonunda Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç Turgut Özal Üniversitesi öğrencileri ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler