HABER

Anayasa Mahkemesi: Bireysel savunma olmaz

Anayasa Mahkemesi: Bireysel savunma olmaz

DTP ve AK Partiye açılan kapatma davalarının ardından, iddianamelerde ismi geçenlerin, bireysel savunma yapıp yapamayacağı tartışılırken Anayasa Mahkemesi, DTP'li İbrahim Binici'nin bu yöndeki talebini reddetti.

Binici'ye gönderilen yanıtta ise, kapatma davalarında "bireysel savunma"nın mümkün olamayacağı belirtildi. DTP Urfa Milletvekili İbrahim Binici'nin ismi, partisine açılan kapatma davasının iddianamesinde yer alıyor. Binici, bir süre önce Anayasa Mahkemesi'ne dilekçe ile başvurarak, davaya müdahil olarak katılmak ve kendi savunmasını yapmak istediğini iletti. Binici'ye gönderilen yanıtta ise, kapatma davalarında "bireysel savunma"nın mümkün olamayacağı belirtildi.

NTVMSNBC'nin haberine göre yazıda, "Davanın, parti tüzel kişiliğine karşı açılmış olması nedeniyle, iddianame ve eklerinin, ayrıca tarafınıza tebliğ edilmesi mümkün bulunmamaktadır" denildi. DTP ise, "bireysel savunma" ısrarını sürdürerek, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşımayı planlıyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, AK Parti'ye 14 Mart 2008 tarihinde kapatma davası açmış ve 71 AK Parti'liye siyaset yasağı istemişti. Başsavcı, eski başbakan ve parti yöneticisi olması nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü de siyasi yasak istediği listeye dahil etmişti.

Siyaset yasağı istenen isimler arasında başta Başbakan Erdoğan, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç gibi 71 politikacı bulunuyor.

ZAFER ÜSKÜL BİREYSEL SAVUNMA YAPMAK İSTİYOR

AKP'ye açılan kapatma davasında beş yıllık siyaset yasağı istenenler arasında yer alan Mersin Milletvekili Prof. Dr. Zafer Üskül, kişisel savunma isteyecek. Yüksek Mahkeme Üskül'ün talebini yerinde bulursa siyasi yasak istenen 71 AKP'linin ayrı ayrı savunma yapmasının önü açılacak. Aynı talebin DTP davasında da gelmesi durumundaysa siyasi yasak istenen 221 kişi bireysel savunma yapabilecek. Fazilet Partisi (FP) davasında Nazlı Ilacak'ın aynı yöndeki talebi Yüksek Mahkeme tarafından geri çevrilmişti.

Anayasa hukukçusu olan Prof. Zafer Üskül hakkında Kasım 2007'de Mersin'de üniversitelerdeki türban sorununa ilişkin yaptığı bir açıklaması nedeniyle siyaset yasağı isteniyor. Üskül, davanın Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmesi halinde kişisel savunma yapmak için başvuracağını açıkladı. Savunma hakkının adil yargılama için şart olduğunu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde de savunmanın temel bir hak olarak belirtildiğini anımsatan Üskül, "Dava tüzelkişiliğe açılmış olabilir, ancak siyaset yasağı kişilere geliyor. Bu nedenle suçlanan, savunmasını yapabilmeli" dedi.

Bugüne kadar parti kapatma davalarında siyaset yasağı istenenler hiç bireysel savunma yapmadı. Suçlama parti tüzelkişiliğine yöneltildiği için, savunmalar partinin yetkilendirdiği kişiler tarafından yapılıyor. Ancak, bazı hukukçular bireysel savunma yapılabileceği görüşünü dile getirirken, bazıları mevcut anayasaya göre Anayasa Mahkemesi'nin bireysel yargılama yapma yetkisinin olmadığını, bireysel savunmanın da bu anlama geleceğini ifade ediyor. Fazilet Partisi davasında siyasi yasak getirilen dönemin milletvekili Nazlı Ilıcak, savunma talebi reddedilince konuyu 2001'de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşımıştı. Ancak AİHM, Türkiye'ye herhangi bir yaptırım kararı almamıştı.

En Çok Aranan Haberler