HABER

Anayasa Mahkemesi'nden iptal kararı

ANKARA (AA)- Anayasa Mahkemesi, hukuk devletinde, bir statüye atanmış kişilerin bu hukuki statüde bir değişiklik olmaksızın hukuk güvenliklerini ihlal edecek biçimde yasama tasarrufunda bulunulmasının Anayasa'ya aykırılık oluşturacağına hükmetti.

Halil Yetgin'in, Bankalar Kanunu'nda Değişiklik yapılmasına ilişkin 4672 sayılı Yasa'nın Geçici 3. maddesi uyarınca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu üyeliğinin sona erdirilmesine ilişkin işlemin iptali, maddi ve manevi tazminat ödenmesi istemiyle Başbakanlık ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) aleyhine açtığı davada, Ankara 7. İdare Mahkemesi, söz konusu yasa hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesinde iptal davası açtı.

Anayasa Mahkemesi, başvuruyu yerinde bularak 4672 sayılı Yasa'nın Geçici 3. maddesini iptal etti.

Kararın gerekçesi Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Gerekçede, şu görüşlere yer verdi: "4389 sayılı Yasa'nın 3. maddesinde Kurul üyeliklerine atananlar için görev süreleri dolmadan görevlerinden alınamayacakları öngörülerek güvence getirilmişken bu güvence, iptali istenilen kural ile Başkan dışındaki Kurul üyeleri için ortadan kaldırılmıştır.

Hukuk devletinde yasaların ilke olarak genel, soyut ve nesnel olmaları gerektiğinden bir statüye atanmış olan kişilerin bu hukuki statüde bir değişiklik olmaksızın hukuk güvenliklerini ihlal edecek biçimde yasama tasarrufunda bulunulması Anayasa'ya aykırılık oluşturur. Bu nedenle genel, soyut ve nesnel olma özellikleri taşımayan itiraz konusu kural, hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmamaktadır."

Anayasa'nın 36. maddesinin birinci fıkrasının anımsatıldığı gerekçede, "Başkan dışındaki Kurul üyelerinin görevlerine yasa ile son verilmesi, bu üyelerin yasama tasarrufuna karşı dava açma hakları bulunmadığından hak arama özgürlüklerini ortadan kaldırmak suretiyle yargı denetimini engellemektedir" denildi.

En Çok Aranan Haberler