ANKARA (ANKA) – Diyarbakır’dan bağımsız milletvekili seçilen Mehmet Hatip Dicle için Anayasa Mahkemesi bu hafta toplanacak. Başvuru için görevlendirilen raportörün yarın Anayasa Mahkemesi heyetine davaya ilişkin raporunu sunacağı öğrenildi. Yüksek Mahkeme üyeleri ilk inceleme için Perşembe günü toplanacak.
“Silahlı terör örgütünü övmek” suçundan 1 yıl 8 ay kesinleşen hapis kararı nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından milletvekilliği düşürülen Mehmet Hatip Dicle için yargı yolu tükenince avukatı Levent Kanat, Anayasa Mahkemesi’ne anayasa değişikliği ile getirilen bireysel başvuru hakkına atıfta bulunarak, “Yüksek Seçim Kurulu’nun yetki gasbı yaptığını” iddiasıyla başvuruda bulundu. Kanat dilekçesinde, Anayasa’nın 85. maddesine yer verirken, “Milletvekilliğinin düşmesi” başlıklı 84. maddesi’ne de dikkat çekti.
-İLK İNCELEME PERŞEMBE GÜNÜ YAPILACAK-
Anayasa Mahkemesi ise bu hafta içinde, YSK tarafından vekilliği düşürülen Dicle’nin başvurusuna ilişkin olarak raportör görevlendirmesini yaptı. Dicle’nin avukatı Kanat, raportör görevlendirileceğinin başvuru yaptıkları zaman kendilerine bildirildiğini, usul gereği bu uygulamanın yapıldığını ifade etti. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın görevlendirdiği raportör hazırlayacağı raporun yarın Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılacağı öğrenildi. Mahkeme heyeti raporun tamamlanması ardından toplanarak dosyayı gündemine alıp almayacağına karar verecek. Anayasa Mahkemesi heyetinin bu toplantısı ise Perşembe günü yapılacak. Raportörün hazırladığı raporun bağlayıcılığı bulunmuyor. Mahkeme, Perşembe günü yapacağı toplantıda Dicle’nin başvurusunu kabul edip etmeyeceğine karar verecek. Başvuru kabul edilirse Anayasa Mahkemesi, davanın esas incelemesi için dosyayı yeniden raportöre gönderecek. Raportörün ikinci raporunu hazırlamasının ardından Yüksek Mahkeme, Dicle’nin durumuna ilişkin nihai kararını verecek.
-KANAT YSK’NIN DİCLEYE İLİŞKİN KARARININ İPTAL EDİLMESİNİ İSTİYOR-
Dicle’nin avukatı Kanat’ın başvuru dilekçesinde Anayasa’nın “Milletvekilliğinin düşmesi” başlıklı 84. Maddesi’ne dikkat çekti. Söz konusu madde “İstifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunca kararlaştırılır. Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur. 82’nci maddeye göre milletvekilliğiyle bağdaşmayan bir görev veya hizmeti sürdürmekte ısrar eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesine, yetkili komisyonun bu durumu tespit eden raporu üzerine Genel Kurul gizli oyla karar verir. Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içerisinde toplam beş birleşim günü katılmayan milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesine, durumun Meclis Başkanlık Divanınca tespit edilmesi üzerine, Genel Kurulca üye tam sayısının salt çoğunluğunun oyuyla karar verilebilir” hükmünü içeriyor. Anayasa’nın “iptal istemi” başlıklı 85. maddesinde ise “Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına veya milletvekilliğinin düşmesine 84 üncü maddenin birinci, üçüncü veya dördüncü fıkralarına göre karar verilmiş olması hallerinde, Meclis Genel Kurulu kararının alındığı tarihten başlayarak yedi gün içerisinde ilgili milletvekili veya bir diğer milletvekili, kararın, Anayasaya, kanuna veya İçtüzüğe aykırılığı iddiasıyla iptali için Anayasa Mahkemesine başvurabilir. Anayasa Mahkemesi, iptal istemini on beş gün içerisinde kesin karara bağlar” hükmü yer alıyor.(ANKA)