YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Anayasa Mahkemesi’nin gücü ve yükü artacak

Prof. Dr. Engin Yıldırım, Anayasa Mahkemesi’nin gücü ve yükünün artacağını söyledi.

Anayasa Mahkemesi’nin gücü ve yükü artacak

Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Topluluğu tarafından ‘Yeni Anayasa ve Yasa Değişiklikleri bağlamında Anayasa Mahkemesi’nin İşlevleri’ konulu panel düzenlendi. Anayasa Mahkemesi Üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım, Anayasa Mahkemesi’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi insan haklarını korumaya doğru gittiğini söyledi. Bireysel başvuruya büyük talep olacağını belirten Yıldırım, bununla birlikte Anayasa Mahkemesi’nin gücü ve yükünün artacağını söyledi.

DAHA ADİL KARARLAR İÇİN ELEŞTİRİYORUZ
Panelde açılış konuşması yapan Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Adnan Küçük, Anayasa Mahkemesi’nin çok tartışıldığını söyledi. Türkiye’de her gün bir şeylerin gündem olduğunu ve bu yeni gündemlerin aniden değiştiğini kaydeden Küçük, Anayasa Mahkemesi’nin bunda büyük etkinin olduğun kaydetti.

Verdiği kararlarla Anayasa Mahkemesi’nin çok eleştirildiğini belirten Küçük, en çok eleştirenlerden birisinin de kendinin olduğunu söyledi. Küçük, “Daha adil kararlar için eleştiriyoruz. Ümit ediyoruz ki takdir toplayan kararlar alırlar. Yağmur gibi eleştiriler yapılıyor Anayasa Mahkemesine ama hala çoğu kişinin istemediği kararlar çıkıyor” dedi.

DÜNYA HUKUK ENTEGRASYONUNA GİDİYOR Daha sonra panele geçildi. Panel başkanlığını Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Ali Akyıldız yaptı. Panele Anayasa Mahkemesi Üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım, Anayasa Mahkemesi Yedek Üyesi Dr. Alparslan Altan katıldı. Prof Dr. Ali Akyıldız, hukuk devletinin olmazsa olmazlarından en önemli unsurun Anayasa Mahkemesi olduğunu kaydetti. Anayasa Mahkemesi’nin her kurumun ve kişinin ihtiyaç duyduğu bir mahkeme olduğunu belirten Akyıldız, bu nedenle kararların herkesi tatmin etmesi gerektiğini söyledi. Akyıldız, “Dünya hukuk entegrasyonuna gidiyor. Özellikle Avrupa kıtasında bölgesel gelişmelerle ileriye gidilmektedir” dedi.
İYİ ÖLÇMEK VE ANALİZ ETMEK GEREKİR 16 yıldır akademisyen olduğunu daha sonrada yüksek yargıda görev aldığını belirten Prof. Dr. Engin Yıldırım, hukuk okumadığını ve iktisat ile uğraştığını kaydetti. Yıldırım, “Hayatım iktisatla geçti. 1 yıldır da anayasa Mahkemesi’nde görev yapıyorum. Anayasa Mahkemesi önümüzdeki yıl 50. Yılını dolduracak. Acaba bu 50 yıl içerisinde Anayasa mahkemesi neler yaptı bunları iyi ölçmek ve analiz etmek gerekir” dedi.

RAPORTÖR KADROSU AÇILDI
Yıldırım, “Diğer bir hususta Anayasa Mahkemesi bireysel başvurulara da başlayacak. O zaman daha çok gündeme gelecek. Yavaş yavaş Türkiye insan haklarını korumaya doğru gidiyor. Aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin uyguladığı özgürlükleri uygulayacağız diye bir şey yok. Biz Anayasa Mahkemesinde 17 kişiyiz. Raportör sayımız 24. 140 Raportör kadrosu açıldı. 40 kişi de Raportör yardımcısı alınacak” şeklinde konuştu.

KÖTÜ İZLENİMLİ BAŞVURULAR TAZMİNAT GETİRECEK Anayasa Mahkemesi Yedek Üyesi Dr. Alparslan Altan, Anayasa Mahkemesinin çok güçlü olduğuna değinerek, “Anayasa Mahkemesi çok güçlüydü ancak 2010 referandumundan sonra daha da çok güçlendi. Bireysel başvuru ile Anayasa Mahkemesi’nin gücü ve yükü artacak. Önemli olan bireysel başvuru kanununun uygulanmasıdır. Kötü izlenimli başvurular tazminat getirecek” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler