Anayasa Mahkemesinin gündeminde, DTP hakkındaki kapatma davasının yanı sıra askere sivil yargı yolu açan kanun, 2B arazilerinin satışını öngören kanun, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, yabancılara mülk satışına yeni düzenleme getiren Kanun gibi bazı kanunların iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemleri bulunuyor.
Yüksek Mahkeme heyeti, bu istemleri Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın belirleyeceği takvim doğrultusunda ele alacak.
Heyet, yeni dönemde, Demokratik Toplum Partisi (DTP) hakkında açılan kapatma davasını görüşecek. Görevlendirilen raportör raporunu tamamladıktan sonra Başkan Haşim Kılıç, raporu üyelere dağıtacak ve incelemenin ardından bir gün belirleyerek kapatma davası görüşülmeye başlanacak. Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, 16 Kasım 2007'de Anayasa Mahkemesine gönderdiği iddianamende, DTP'li milletvekilleri Selahattin Demirtaş, Aysel Tuğluk, Sebahat Tuncel, Ahmet Türk, Osman Özçelik, İbrahim Binici, Sevahir Bayındır ve Fatma Kurtulan'ın da aralarında bulunduğu 220 parti üyesi hakkında siyasi yasak getirilmesini de istemişti.
-SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU-
Anayasa Mahkemesi heyeti, 1 Ekim 2008'de yürürlüğe giren 5754 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 18 maddesinin bazı hükümlerinin iptal istemini de esastan karara bağlayacak.
Davayla ilgili ilk incelemesini 26 Haziranda yapan ve dosyayı esastan görüşmeye karar veren Yüksek Mahkeme heyeti, dosyanın kapsamlı olması nedeniyle yürürlük tarihi 1 Ekimden önce sonuçlandıramadı. Anayasa Mahkemesinin, iptali istenen bir yasayı yürürlük tarihinden sonra ele almasında herhangi bir yasal engel bulunmuyor.
-TOHUMCULUK YASASI-
Yüksek Mahkeme, kamuoyunda özellikle ziraatçiler tarafından eleştirilen, yurt içinde sadece kayıt altına alınmış çeşitlere ait tohumlukların üretim ve ticaretine izin verilmesini öngören 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu'nun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davayı da esastan karara bağlayacak. CHP'nin açtığı davada Kanunun, ''tohum alanından kamunun çekilmesi ve sektörün tümüyle çokuluslu şirketlere bağlanmasını sağlayacağı, yerli tohum çeşitliliğini yok edeceği'' savunuluyor.
-YABANCILARA MÜLK SATIŞI-
Anayasa Mahkemesi, yabancılara mülk satışına yeni düzenleme getiren 5782 sayılı Tapu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini de esastan görüşecek. Heyet, CHP'nin açtığı davada, yürürlüğü durdurma istemini de esas inceleme aşamasında ele alacak.
-2B ARAZİLERİNİN SATIŞI-
Anayasa Mahkemesi, CHP'nin açtığı davada, Hazine adına orman dışına çıkarılan 2B arazilerinin satışını öngören 5831 sayılı ''Tapu Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini esastan karara bağlayacak. Kanunun, orman vasfını kaybetmiş arazilerinin satışını kolaylaştırmak için çıkarıldığı savunuluyor.
-SURİYE SINIRINDAKİ MAYINLARIN TEMİZLENMESİNE DURDURMA-
Yüksek Mahkeme, TBMM'deki tüm muhalefet partili milletvekillerinin imzasıyla açılan 5903 sayılı Türkiye ile Suriye Arasındaki Kara Sınırı Boyunca Yapılacak Mayın Temizleme Faaliyetleri ile İhale İşlemleri Hakkında Kanun'un iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemli davada, yürürlüğün durdurulması istemini karara bağlamıştı.
Heyet, Milli Savunma Bakanlığınca temizleme işinin yaptırılamaması halinde taşınmazların tarımsal faaliyetlerde kullandırılması karşılığında, kullanım süresinden en fazla indirimi teklif edene ihale edilmek suretiyle yaptırılacağına ilişkin hükmün yürürlüğünü durdurmuştu.
Mahkeme, ''taşınmazların temizleme karşılığı tarımsal faaliyetlerde kullandırılmasına'' ilişkin hükmün de yürürlüğünü durdurma kararı vermişti. Heyet, kanunun bazı hükümlerinin iptal istemini ise daha sonra belirlenecek bir günde esastan sonuçlandıracak.
-ASKERE SİVİL YARGI YOLU-
Anayasa Mahkemesi, askere sivil yargı yolu açan 5918 Sayılı Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, iptali istemiyle açılan davada ilk incelemesini tamamlayarak davayı esastan görüşmeye karar verdi.
CHP, 5918 sayılı Kanun'un, askerlere sivil yargı yolunu açan 7. maddesi ile değiştirilen ''halinde'' ibaresi ile geçici 1. maddedeki, 5271 Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250. maddesinde yapılan değişiklik hükümlerinin yürürlüğüyle ilgili düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açmıştı. Dava dilekçesinde, Anayasa'nın, askeri mahkemelerin görev alanına ilişkin yaptığı görevlendirme hükmü yürürlükte iken, yasa koyucunun bir yasa ile ve söz konusu Anayasa hükmünü değiştirmeksizin yeni bir düzenleme yapmasının, Anayasa'nın 145. maddesi ile bağdaşmayacağı savunulmuştu.
AA