ANKARA (ANKA) - Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa taslağındaki yargıya yönelik öngörülen değişikliklere getiren eleştirileri, “duygusal ve tepkisel eleştiriler” olarak yorumladı. Ergin, “Yargının, duygusal ve siyasi içeriğe kaçan eleştirileri var. Kendi içinde tutarlı olmayan eleştiriler var. Sabahtan akşama bu kadar çok konuşulmaz. Böyle bir durum demokrasilerde olmaz” dedi.
Adalet Bakanı Ergin, Anayasa taslağıyla ilgili olarak NTV’nin sorularını yanıtladı. Taslağa son şeklini vermek için dün geç saatte kadar çalıştıklarını dile getiren Ergin, tüm görüş ve önerileri masaya yatırdıklarını söyledi.
Ergin, taslağa çalışma hayatı ile ilgili maddelerinde gireceğini belirterek, “Talepleri değerlendiriyoruz, görüşmeler bugün de devam edecek. Bazı sivil toplum örgütleri bugün önerilerde bulunacak. Bugün yetişmezse taslak yarına kalacak. Çalışma hayatına ilgili yeni maddeleri girmesi mümkün. 2-B’yle ilgili de talep var, üzerinde çalışıyoruz” dedi.
HSYK’nın yapısına yönelik getirilen eleştirilere de yanıt veren Ergin, eleştirileri “duygusal ve tepkisel eleştiriler” olarak yorumladı.
Yüksek yargının, HSYK’nın mevcut yapısının değişmesini istemediğini savunan Ergin şöyle konuştu:
“Cumhurbaşkanı’nın yetkisini azaltıp, Yüksek yargıdan geleceklerini kendilerinin seçmesini sağlıyoruz. Çok ciddi manüplasyon yapılıyor. Türkiye kendine özgü şartları olan bir ülke olmamalı, çağdaş ve evrensel dünyayla buluşmalı. Yargının eleştirileri duygusal ve siyasi içeriğe kaçan eleştiriler var. Kendi içinde tutarlı olmayan eleştiriler var. Sabahtan akşama bu kadar çok konuşulmaz. Böyle bir durum demokrasilerde olmaz. Referandum konusundaki madde geçmişteki örneklerden yola çıkarak yazıldı. Referandum konusundaki eleştirileri de inceliyoruz. Paketteki madde sayısı 30’a çıkabilir."
-PAKET YARIN MECLİS’TE-
Ergin, hazırladıkları Anayasa taslağını yarın Meclis’e sunacaklarını da dile getirerek, “Yarın paket parlamentoya sunulunca daha net görülecektir. CHP’nin 1993’te hazırladığı değişiklik teklifi var. ‘Anayasa değişikliği ötelenmesin’ diyen bir partidir. CHP, bu parlamentoda bir Anayasa değişikliğine karşıdır. Sudan nedenlerle bu ihtiyacı ötelemek niyetindedir” diye konuştu.
-FİRE VERMEYECEĞİZ-
“Türkiye’nin kendi özgü koşulları devam ettiği sürece batı tarzı bir demokrasiye kavuşamaz” diyen Ergin, şöyle devam etti:
“Fire verme düşüncemiz olsaydı, bu yola çıkmazdık. Farklı düşüncelerin ortaya konulması son derece doğaldır. Ortak akılla çıkan karara hepimiz uyarız. HSYK’da katılmadığımız son iki toplantıya hariç tüm toplantılar yapıldı. Kurulu çalıştırmak için gayret gösterdik.
Taslağı kamuoyuna sunduktan sonra HSYK’da duygusal ve siyasi eleştiriler başladı. HSYK ile bakanlık arasında çatışma görüntüsü oldu. Kurulda 191 dosya bekliyor. 27 Şubat 2009’da imzaya kalan dosyalar var ama imzalanmıyor. Keyfekeder uygalamaya hakkı var mı? ‘Ben ne zaman imzalayacağımı bilirim’ deniyor. Önce imza bekleyen dosyaları bitirin.
Herkes konumunu bilecek. Keyfi uygulamalara izin vermeyeceğiz.”