AK Parti İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen 18. İlçe Danışma Meclisinde konuşan AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Anayasa değişikliğiyle ilgili bir referandum olabileceğini, bu nedenle ilçe teşkilatının hazırlıklı ve temkinli olmasını istedi.
Önümüzde çok önemli bir sürecin olduğunu ifade eden Şahin, "2012 yılı sonunda bu komisyon görevini tamamlayıp, bir yazılı metni milletimizin önüne sunması gerekiyordu. Komisyonun süresi, partilerin ortak uzlaşısı sonucu uzatıldı. Şimdi yeni bir süreç var. Bizim anayasayla ilgili bazı önerilerimiz ve çalışmalarımız var. Bunlardan bir tanesi de Türkiye Cumhuriyetinin yönetim şeklinin Başkanlık Sistemine geçmesiyle alakalı. Türkiye'nin bundan sonra koalisyonlarla idare edilmemesine, Devlet Başkanının yüzde 51 halk desteğiyle seçilmesini arzu ediyoruz. 2-3 ay gibi kısa bir sürede bu çalışma halkımızın önüne gelecek. Biz eğer uzlaşma sağlayamazsak, kendi anayasal metnimizle milletimizin önüne çıkar ve kendi anayasa teklifimizi sunarız. Öyle umuyorum ki, bu yaz döneminde AK Parti teşkilatlarını yeni bir çalışma temposu daha bekliyor. Yani bir referandum sürecine daha gidiyor olabiliriz. Bu konuda hazırlıklı ve temkinli olmak durumundayız. Çünkü biz anayasayı değiştirmekle ilgili milletimize söz verdik" diye konuştu.
Büyükşehirler Yasasi ile plan bütünlüğünün de sağlanacağını ve güçlü yerel otoritelerin tüm kurumlarla ortak diyalog halinde sıkıntıları çözeceğini belirten AK Parti bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, "En kolay yönetim yakından yönetimdir. Bu yasayla da önceliğimiz hızlı kalkınma ve hizmettir. Yereldeki sorunların çözümü yerel otoritelerle en güzel şekilde sağlanıyor. Haliç, bugünkü güzel seviyeye geldiyse İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımları sayesinde olmuştur. Bunlar yakından takip ettiğimiz çalışmalardır. Büyükşehir Belediyeleri şehrin tüm sorunlarına sahip çıkıp, tavır alabiliyor" dedi.
Yeni yasayla İl Genel Meclisi'nin kalkacağını sadece Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin kalacağını ifade eden Yalçın, "Yasa ile birlikte hem Büyükşehir Belediyelerinin hem de ilçelerin bütçeleri artırıldı. Kanun ile Büyükşehir payı yüzde 5'den yüzde 6'ya çıktı. İlçelerin ise payı yüzde 2,5'tan yüzde 4,5'a çıkarıldı. Bu güçlü bütçelere sahip yerel yönetimler anlamına geliyor. Köylerde çöpler İl Belediyeleri tarafından toplanacak. Emlak vergileri ilçe belediyeleri tarafından tahsil edilecek. Köylerde su tarifesi şehirdeki en ucuz tarifenin dörtte biri oranında uygulanacak. Orman köyü olanlarda haklar ve sistemler aynen devam edecek. Mabetlere ücretsiz su verilebilecek. Amatör spor kulüplerine her türlü yardım, tabii ki bütçenin binde 7'sini aşmamak şartıyla yapılacak. Termal kaynaklar, mineralli su ruhsatları yetkisi yine valilik tarafından yürütülecek. Ulaşım, UKOME tarafından yürütülecek ve ilçeler arasındaki koordinasyon Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanacak. Tüm sıkıntılar Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan kararlarla çözülecek. İlçelerde kadın ve çocuk konuk evleri de açılmış olacak. Otopark fonları tamamen Büyükşehir Belediyesi'ne aktarılmış olacak. Özel İdare de, personeli ve makine parkıyla birlikte tüm kurumlara dağıtılmış olacak" şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz